Κοροναϊός: Ανησυχία ειδικών για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» – Όταν έρθει στην Ελλάδα θα δυσκολέψει η κατάσταση
Η κατάσταση είναι καλή στο ΕΣΥ, αλλά περιμένουμε τον... Κένταυρο.
- Στο νοσοκομείο 14χρονη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ – Τι λένε οι γονείς της
- Ένας Ναζί εγκληματίας πολέμου: Ο γιος του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ επιτίθεται στον ατιμασμένο μεγιστάνα του Harrods
- Υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τα κακοποιημένα παιδιά;
- Τι είναι το πολικό jet stream που πλησιάζει τη χώρα - Πώς θα επηρεάσει την θερμοκρασία
Χαλαροί μέχρι να εμφανιστεί η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» είναι οι ειδικοί, οι οποίοι παρ΄όλο που παραδέχονται πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση ειδικά στο ΕΣΥ είναι καλή και διαχειρίσιμη, τονίζουν πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν από φθινόπωρο και συγκεκριμένα από Οκτώβρη, Νοέμβρη.
«Τα πράγματα αυτές τις ημέρες είναι καλύτερα και αυτό φαίνεται από το σύστημα Υγείας. Εδώ και 15 ημέρες και οι απλές κλίνες είναι λιγότερες και οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι διαχειρίσιμες», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πότε να περιμένουμε την «Κένταυρος» στη χώρα μας
«Αυτό που μας ανησυχεί η νέα παραλλαγή που δεν έχει έρθει ακόμη στη χώρα μας, γιατί σε εμάς έρχονται περίπου τρεις μήνες μετά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν κρούσματα από αυτή την υποπαραλλαγή λόγω του τουρισμού και των διακοπών. Υπολογίστε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη που σημαίνει πως το peak θα φανεί στις αρχές του Οκτωβρίου», ανέφερε η κα. Παγώνη που τόνισε πως τα πράγματα θα είναι πάντως καλά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης: Παγώνη: Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος« θα έρθει και στην Ελλάδα
Η Κένταυρος είναι ισχυρή μετάλλαξη
«Η μετάλλαξη Κένταυρος είναι ισχυρή μετάλλαξη κάνει πυρετό και έντονο βήχα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ενώ σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, η κα. Παγώνη τόνισε πως στη χώρα μας θα είναι περίπου τον Οκτώβρη ωστόσο οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να μην ξεχάσουν να κάνουν την τέταρτη δόση.
Υπενθυμίζεται πως το NHS έχει απαριθμήσει όλα τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν οι άνθρωποι με Covid-19:
- Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγος).
- Νέος, συνεχής βήχας. Αυτό σημαίνει ότι βήχετε πολύ, για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε 24 ώρες.
- Απώλεια ή αλλαγή της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης
- Δύσπνοια
- Αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης
- Πόνος στο σώμα
- Πονοκέφαλος
- Πονόλαιμος
- Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
- Απώλεια όρεξης
- Διάρροια
- Αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία
Για το τι θα πρέπει να προσέχουμε αυτές τις ημέρες, ώστε να μην κολλήσουν όσοι στάθηκαν τυχεροί μέχρι στιγμής, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Προσοχή στα πανηγύρια
Σχετικά με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, σε σχέση και με την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού και την προστασία των πολιτών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει τους ανθρώπους να πάνε, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να πάνε στο πανηγύρι, αλλά να χαρούν καθιστοί σε ένα τραπέζι και όχι πιασμένοι στον χορό, μαζί με άλλον κόσμο».
Όπως είπε, λόγω και του καλοκαιριού και της χαλαρής διάθεσης, δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα μπαρ είναι γεμάτα από κόσμο όλο το καλοκαίρι».
Έχουμε επιβράδυνση, αλλά….
Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας κοροναϊού, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως «είχαμε επιβράδυνση της πανδημίας, απλώς αυτές τις ημέρες, λόγω των συναθροίσεων, θα υπάρξει μια μείωση του ρυθμού επιβράδυνσης».
«Τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν προέρχονται από παρθενογένεση, αλλά αποτελούν παραλλαγές του ιού που κυκλοφορεί σήμερα. Το εμβόλιο που θα φτιαχτεί για τις παραλλαγές της Όμικρον, θα πιάνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τις νέες παραλλαγές που ίσως προκύψουν», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφέροντας ακόμη πως «θα βγουν εμβόλια, όχι φέτος, αλλά μιλάμε για τον επόμενο χρόνο, που θα προσβάλλουν όχι τις μεταλλάξεις, αλλά τις περιοχές του ιού που παραμένουν σταθερές και θα είναι έτσι πιο αποδοτικά», σημειώνοντας πως η προοπτική είναι ο ιός να γίνει ενδημικός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις