Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
4 αγαπημένα κυκλαδίτικα πιάτα που μας έχουν λείψει

4 αγαπημένα κυκλαδίτικα πιάτα που μας έχουν λείψει

Φρουτάλια από την Άνδρο, καλόγερος από τη Νάξο, ρεβιθάδα από τη Σίφνο και λαδένια από την Κίμωλο, τέσσερις πεντανόστιμες συνταγές που αν βρεθείτε στις Κυκλάδες πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε!

Τις Κυκλάδες δεν τις αγαπάμε μόνο για τις παραλίες τους και για τη νυχτερινή τους ζωή. Τις νοσταλγούμε συχνά-πυκνά και για την ιδιαίτερη κουζίνα τους, με κάποια πιάτα να ξεχωρίζουν από άλλα και να ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε ξανά από… ντόπια χέρια.

Διαβάστε επίσης: Νηστίσιμο μωσαϊκό ταψιού με 4 εύκολα υλικά

Φρουτάλια, Άνδρος

Οι λάτρεις της ομελέτας σίγουρα την εκτιμούν, αφού είναι από τις πιο «γενναίες» εκδόσεις της που θα βρουν εκεί έξω.

Είναι άκρως χορταστική, μπορείτε να την απολαύσετε ως πρωινό, αλλά σίγουρα θα σας «κρατήσει» και ως μεσημεριανό ή νησιώτικο brunch και ουσιαστικά πρόκειται για μια πλούσια ομελέτα με ντόπιο λουκάνικο, πατάτες σε ροδέλες, βολάκι ανδριώτικο ή μυζήθρα με κεφαλοτύρι, γάλα, αυγά και λίγο δυόσμο ή μαϊντανό.

Μπορεί να τη βρείτε και με άλλα υλικά, όπως κρεμμύδια, αγκινάρες, κολοκύθια, αλλά αυτό που δεν της λείπει ποτέ είναι τα λουκάνικα. Τηγανίζεται, σερβίρεται και δεν ξεχνιέται ποτέ.

Καλόγερος, Νάξος

Μια από τις πιο παραδοσιακές ναξιώτικες συνταγές, ο Καλόγερος δεν είναι τίποτε άλλο από μελιτζάνες γεμιστές με κοκκινιστό μοσχάρι, πασπαλισμένο τυρί Νάξου (αρσενικό ή γραβιέρα) και μυρωδικά.

Κάτι ανάλογο θα βρείτε και στην Αμοργό, με την προσθήκη ντομάτας, όπου, όμως, κι αν το δοκιμάσετε, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για νησιώτικη παράδοση σε μια μπουκιά.

Ρεβιθάδα, Σίφνος

Μην κάνετε ένα βήμα πίσω όσοι δεν αγαπάτε τα όσπρια. Αυτή εδώ η παραδοσιακή ρεβιθάδα, που πρωταγωνιστεί στο κυριακάτικο γεύμα των ντόπιων της Σίφνου είναι σίγουρο ότι θα σας κάνει «κλικ» καθώς κρύβει μια ιεροτελεστία στην παρασκευή της που ενισχύει τη νοστιμιά της.

Φτιάχνεται με ρεβίθια, κρεμμύδια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με την προσθήκη φύλλου δάφνης και αλατοπίπερου για έξτρα γεύση και άρωμα και σιγομαγειρεύεται σε πήλινα δοχεία για ώρες, αφού η παρασκευή της ξεκινά από την προηγούμενη ημέρα.

Την πηγαίνουν, μάλιστα, οι νοικοκυρές του νησιού στον φούρνο του χωριού που καίει ξύλα, για να σιγοβράσει όλη νύχτα και το αποτέλεσμα είναι μια πηχτή νόστιμη σούπα που σερβίρεται ζεστή. Πιστέψτε μας, ακόμη και με 40 βαθμούς, θα την απολαύσετε, μαζί με χωριάτικη και μπόλικη φέτα.

Λαδένια, Κίμωλος

Η πίτσα στην ελληνική, παραδοσιακή της εκδοχή, και ίσως ακόμη πιο νόστιμη, η λαδένια είναι η απάντηση της Κιμώλου στο διεθνές αυτό έδεσμα.

Χαρακτηριστικό της είναι τα κρεμμύδια, τα οποία της χαρίζουν μια γλυκύτητα μαζί με την σάλτσα ντομάτας, ενώ η ρίγανη την ολοκληρώνει αρωματικά. Είναι από τα πιάτα που μέσα στην απλότητά τους κρύβουν απίστευτο umami.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024