Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πατέλης: «Ψέμα ότι μας έκοψαν τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης»

Πατέλης: «Ψέμα ότι μας έκοψαν τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης»

«Εδώ έχουμε πολλά fake news, απανωτά, συνεχόμενα, το ένα μετά από το άλλο και πολλές κριτικές άδικες», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού

Διευκρινήσεις για την πορεία του Ελλάδα 2.0, δηλαδή του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, έδωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο Αλέξης Πατέλης διέψευσε κατηγορηματικά ως «εντελώς ανυπόστατη» τη φημολογία σχετικά με την εκταμίευση της β’ δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Μυθεύματα τα περί μπλόκου στη β’ δόση του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές

Ειδικότερα, ο κ. Πατέλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν πάρετε σήμερα τηλέφωνο στις Βρυξέλλες, δεν θα σας απαντήσει κανένας. Είναι όλοι σε διακοπές. Οπότε, το πώς ακριβώς μπλόκαραν τη δόση, για εμένα είναι ακατανόητο».

Πότε έρχεται η β’ δόση

Στη συνέχεια προχώρησε δίνοντας διευκρινήσεις για το θέμα και τονίζοντας ότι «η αίτηση για τη δεύτερη δόση θα έρθει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο, γίνεται συνήθως 2-2,5 μήνες μετά από τα ορόσημα και, εάν τα πράγματα πάνε καλά, η εκταμίευση θα γίνει έως το τέλος του έτους».

Παράλληλα, τόνισε ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή το Ελλάδα 2.0, «προχωρά πολύ καλά» και μάλιστα «πηγαίνει πιο γρήγορα και πιο καλά από τις πιο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ».

«Για το 2022, υπολογίζουμε ότι θα έχει μια θετική επίδραση στο ΑΕΠ, περίπου 1 με 2 μονάδες. Και το 2023 ίσως ακόμη περισσότερο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε τη σωστή εφαρμογή», ανέφερε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

«Πολλά fake news»

Επανερχόμενος στη φημολογία του τελευταίου διαστήματος, τόνισε ότι «εδώ έχουμε πολλά fake news, απανωτά, συνεχόμενα, το ένα μετά από το άλλο και πολλές κριτικές άδικες». Μάλιστα, κάνοντας μία σχετική αναδρομή είπε ότι αρχικά πολλοί διέδιδαν ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για τους μεγάλους, δεν αφορά εμάς».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Πατέλης σήμερα βλέπουμε τα προγράμματα που ήδη «τρέχουν» και αφορούν ψηφιακές υπηρεσίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα για ανέργους, προγράμματα για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, τα περίφημα «Εξοικονομώ» για αναβαθμίσει κτιρίων, πυροπροστασία κλπ.

Το αυστηρό πλαίσιο του Ελλάδα 2.0

Σε ερώτημα για το ποιο πρόγραμμα τρέχει καλύτερα και ποιο είναι το «next big thing», ο Αλέξης Πατέλης διευκρίνισε ότι το Ελλάδα 2.0 περιέχει πάνω από 100 έργα και 70 μεταρρυθμίσεις, «όλα διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία δεν μπορείς να ξεχωρίσεις».

Τέλος, τόνισε το πολύ αυστηρό πλαίσιο του Ελλάδα 2.0, με δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες, ουσιαστικά δεν επιτρέπουν την κατασπατάληση.

«Είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ και κάτι για το οποίο θα εργαστούμε πάρα πολύ σκληρά. Διότι δεν πρέπει να σπαταληθούν οι πόροι, που είναι τόσο μεγάλοι για τη χώρα μας και πραγματικά πιστεύω ότι εν τέλει το Ελλάδα 2.0 θα βοηθήσει στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Πατέλης.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024