Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός: Έρχεται συμπληρωματικός για το 2022 και «οροφή» δαπανών για το 2023

Προϋπολογισμός: Έρχεται συμπληρωματικός για το 2022 και «οροφή» δαπανών για το 2023

Οι τιμές ρεύματος «καίνε» τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών

*Του Γιάννη Αγουρίδη

Στην κατάθεση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει και επιπλέον για το 2022 προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την αρνητική προοπτική που προδιαγράφεται δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον, το οποίο πλήττει τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να αναζητούνται λύσεις για το επόμενο διάστημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δημοσιεύτηκε εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η οποία προβλέπει την αύξηση των δαπανών του Δημοσίου για το 2023 κατά 4,3 δις. ευρώ, ήτοι από τα 64,5 δις. ευρώ στα 68,8 δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα, έρχεται νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς η «έκρηξη» των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο διογκώνει τον δημοσιονομικό λογαριασμό για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο ή νωρίτερα. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη τον Αύγουστο δόθηκαν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Ακρίβεια διαρκείας

Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός έχει ακόμα δρόμο μπροστά του πριν κορυφωθεί, κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί και σε δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για συνέχιση της ακρίβειας έως και τις αρχές του 2024, αλλά με χαμηλότερη – από τη σημερινή – ένταση. Οι επιτελείς της Οδού Νίκης «ποντάρουν» πολλά στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019 (18,2 δις. ευρώ).

Παράλληλα, πληθαίνουν οι τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη, ιδίως σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του Nord Stream 1. Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα επηρεαζόταν άμεσα, αν και όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι συνέπειες θα ήταν πιο «βαριές» για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε επίσης – Ακρίβεια: Τα μέτρα στήριξης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Ρεκόρ στις τιμές ρεύματος

Πάντως, ήδη δημιουργείται μεγάλο ζήτημα με τις αυξήσεις τιμών στο ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος, οι οποίες  έφτασαν χθες στο επίπεδο ρεκόρ των 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για σήμερα, πάντως, υπάρχει μια αποκλιμάκωση στην αντίστοιχη τιμή της τάξες του 20,22% (378,08 ευρώ/μεγαβατώρα).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (1-28 Ιουλίου) η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Ιούλιο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί, στα 339,2 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 41% σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου (240,49 ευρώ).

Σε ράλι έχει εξελιχθεί αυτό το μήνα και η διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου που στις ευρωπαϊκές αγορές (TTF) άγγιξε και τα 214 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ από τον Μάρτιο (200,9), όταν τον Ιούλιο 2021 έφτανε έως 23,259 ευρώ.

Αύξηση δαπανών

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα δημιουργείται ζήτημα με το τι θα γίνει και το 2023. Για αυτόν τον λόγο, αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4,3 δισ. ευρώ το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε κοινωνικές μεταβιβάσεις και στη δημιουργία  δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, προβλέπει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα με το πήχη να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ, με βάση τις οδηγίες Σκυλακάκη προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου για τα ανώτατα όρια δαπανών το επόμενο έτος. Παράλληλα, το πλαφόν του κονδυλίου για τη γενική κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 68,8 δισ. ευρώ από 64,5 δισ. ευρώ που είναι η οροφή για τις φετινές δαπάνες.

Αβεβαιότητα

Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθει στα 57,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες ύψους 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν προϋπολογιστεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να θίγεται το «ταβάνι» των δαπανών που έχει προσδιοριστεί

Από εκεί και πέρα, στην εγκύκλιο γίνεται αναφερά στις αβεβαιότητες που υπάρχουν, αλλά και στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η  ενεργειακή κρίση, ενώ σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων».

(Πηγή: ΟΤ)

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024