Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μορφέας, ο άρχοντας των ονείρων στη μικρή οθόνη

Ο Μορφέας, ο άρχοντας των ονείρων στη μικρή οθόνη

Ερχεται το «The Sandman» του Νιλ Γκέιμαν στο Netflix μετά από πολλές ακυρώσεις και αντιδράσεις

Το πολυβραβευμένο graphic novel του Νιλ Γκέιμαν «The Sandman» έπειτα από πολλές περιπέτειες, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο Netflix.

Ο Sandman του Γκέιμαν είναι ο Μορφέας, ένας όμορφος γκοθ νέος τόσο άνετος μέσα σε μια βελούδινη σκοτεινόχρωμη κάπα όσο και με ένα τζιν και ένα μπλουζάκι (όλα σε μαύρο χρώμα, φυσικά). Είναι ένα από τους Ατελεύτητους, τα επτά αθάνατα αδέρφια τα οποία ενσαρκώνουν τις φυσικές δυνάμεις: Θάνατος, Επιθυμία, Πεπρωμένο, Απόγνωση, Παραλήρημα, Καταστροφή και – στην περίπτωση του Μορφέα – Ονειρο.

Bridgerton: Πυρκαγιά στο σετ γυρισμάτων – Μεγάλο τμήμα του καταστράφηκε ολοσχερώς

Οπως όλες οι μυθολογικές θεότητες, οι σχεδόν απεριόριστες δυνάμεις του Μορφέα δεν τον προστατεύουν από θλίψη και κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, ο Γκέιμαν εξερεύνησε την ανθρώπινη αδυναμία αυτών των μορφών. Η αθανασία του Μορφέα επέτρεψε επίσης στον Γκέιμαν να στήσει τις ιστορίες του σε κάθε εποχή, από τη βαθύτερη προϊστορία έως το απώτερο μέλλον, καθώς και να προσφέρει ένα στιγμιότυπο του σύγχρονου πολιτισμού.

Ηταν μια τολμηρή ιδέα για μια σειρά υπερηρώων όπως αυτές που έβγαζε η DC Comics. Με αυτή τη μαγική εξίσωση στη θέση του, το «κόμικ του θεού» του Γκέιμαν απογειώθηκε. Πλούσιο σε λογοτεχνικούς υπαινιγμούς και ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες στο προσκήνιο, το The Sandman βρήκε κοινό έξω από τη συνηθισμένη λεγεώνα των fanboys. Εγινε απαραίτητο διάβασμα στις πανεπιστημιουπόλεις – τόσο στους φοιτητές όσο και στις φοιτήτριες.

Ποπ κουλτούρα

Ο βρετανικής καταγωγής Νιλ Γκέιμαν είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους εν ζωή συγγραφείς. Η ανήσυχη φαντασία του αρνείται να περιοριστεί σε είδος ή σε δημογραφικά χαρακτηριστικά. Εχει γράψει φαντασία τρόμου για ενήλικες (American Gods), παιδική λογοτεχνία (Coraline) και αφηγήματα βασισμένα σε αρχαίους μύθους (Norse Mythology), αποσπώντας τα βραβεία Hugo, Nebula και Bram Stoker και τα μετάλλια Newbery και Carnegie.

Το άγγιγμα του Μίδα που διαθέτει ο Γκέιμαν εκτείνεται πέρα από τη λογοτεχνία: το θεατρικό έργο του «The Ocean at the End of the Lane» ανέβηκε πρόσφατα στο Λονδίνο με ενθουσιώδεις κριτικές. Ο ίδιος υπέγραψε και την αγγλική μετάφραση του κλασικού anime Princess Mononoke.

Το Sandman ήταν μέρος της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του ’90 αντίστοιχα με τη σειρά Twin Peaks και το συγκρότημα των Nirvana. Ενας από τους λόγους για τους οποίους το Sandman βρήκε αρχικά ένα τόσο παθιασμένο κοινό ήταν οι προοδευτικές του απόψεις για το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τη διαφορετικότητα, σε μια εποχή που αυτές οι απόψεις δεν ήταν δημοφιλείς, πόσο μάλλον επιβεβλημένες. Αυτό διευκόλυνε την προσαρμογή για την παραγωγή του Netflix.

«Το σπουδαίο με το να έχεις κάνει όλα αυτά τα πράγματα τότε είναι ότι υπάρχει πολύ λιγότερη δουλειά να κάνεις τώρα», λέει σε συνέντευξή του στον «Observer» ο Γκέιμαν.

Καστ

H τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού αυτού έργου αποτελείται στον πρώτο κύκλο της από 10 επεισόδια. Στη δημιουργική ομάδα είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας ενώ το καστ απαρτίζουν οι Τομ Στούριτζ, Τζίνα Κόλμαν, Γκουεντολίν Κρίστι, Ντέιβιντ Θιούλις, Στίβεν Φράι, Μπόιντ Χόλμπρουκ.

Μάλιστα πριν από λίγο καιρό οι φανατικοί του κόμικ εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους επειδή κάποιοι χαρακτήρες θα παιχτούν από ηθοποιούς από διαφορετικές ταυτότητες φύλου και εθνικότητες. Πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις τους κυρίως για τον ρόλο της Θανάτου, που στα κόμικ είναι λευκή ενώ στη σειρά θα την παίξει μια μαύρη ηθοποιός, η Κέρμπι Χάουελ-Μπαπτίστ.

Πρόκειται για μια παραγωγή η οποία είχε δοκιμάσει την τύχη της σε πολλά διαφορετικά στούντιο ήδη από τη δεκαετία του ’90 πριν βρει στέγη στην πλατφόρμα του Netflix και εξελιχθεί στην πιο ακριβή ίσως τηλεοπτική παραγωγή της DC Entertainment. Μια από τις εξηγήσεις που έδωσε ο πετυχημένος συγγραφέας ήταν ότι «προσπαθούσαν μια ιστορία 3.000 σελίδων να τη χωρέσουν σε δυο ώρες κινηματογραφικής ταινίας. Κανείς δεν το κατάφερε γιατί δεν μπορούσε να γίνει. Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της τηλεόρασης και έχουμε τώρα πια την τεχνολογία να το υλοποιήσουμε».

Το «Sandman» πρωτοεκδόθηκε από τη DC Comics το 1989. Κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τον τίτλο «Αιώνιες Νύχτες» και αποτελεί σημείο καμπής στη συγγραφική πορεία του Γκέιμαν. Το graphic novel του Γκέιμαν κυκλοφορεί στα ελληνικά σε δύο τόμους με τίτλο «Πρελούδια και Νυχτωδίες» και «Το Κουκλόσπιτο» (εκδ. Annubis). «Το Κουκλόσπιτο» που περιλαμβάνει τα τεύχη 9-16 του «The Sandman», ακολουθεί μια νεαρή κοπέλα, τη Ρόουζ Γουόκερ, καθώς εκείνη ανακαλύπτει το εκπληκτικό μυστικό της ταυτότητάς της. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι της Ρόουζ είναι ο Βασιλιάς των Ονείρων, για τον οποίο η ύπαρξή της αποτελεί ταυτόχρονα ένα σαγηνευτικό μυστήριο αλλά και μια τεράστια απειλή. Η σειρά ακολουθεί τον Μορφέα – Sandman – τον άρχοντα των ονείρων και την οικογένειά του αφού έχει δραπετεύσει από μακρόχρονη φυλάκιση. Προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις του και τον έλεγχο του Κόσμου των Ονείρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024