Στα άκρα οι σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν μετά την επίσκεψη Πελόζι – «Παραβιάζουν το έδαφός μας»
Οι ασκήσεις του κινεζικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θεωρούνται ως άμεση απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, της πιο υψηλόβαθμης Αμερικανίδας πολιτικού που επισκέπτεται την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια
Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν παραβιάζουν το έδαφος του νησιού και ισοδυναμούν με αποκλεισμό του θαλάσσιου και εναέριου χώρου του, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας, με την αναταραχή που έχει προκύψει από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι να φουντώνει.
Οι ασκήσεις του κινεζικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θεωρούνται ως άμεση απάντηση στην επίσκεψη που πραγματοποιεί η κορυφαία Αμερικανίδα πολιτικός, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Πρόκειται για την πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικό που έχει επισκεφτεί την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.
- Διαβάστε επίσης: Βαραίνουν οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, πιο κοντά η σύγκρουση
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα παραβίασε τους κανόνες του ΟΗΕ και ότι θα αντιμετωπίσει κάθε εισβολή στο έδαφός της.
Ανέφερε, ακόμα, ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν «θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς, αμφισβητούν τη διεθνή τάξη, υπονομεύουν το status quo στο στενό της Ταϊβάν και θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή».
Κατηγόρησε το Πεκίνο για ψυχολογικό πόλεμο, προτρέποντας τους πολίτες να αναφέρουν τις «ψευδείς ειδήσεις» στις αρχές.

«Οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία» απαντά η Κίνα
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν, αναπόδραστα».
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή.
«Με προκάλυψη τη ΄‘δημοκρατία’, οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ.
- Βουλιαγμένη και Ολυμπιακός κοντράρονται για την κούπα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας
- Επιστροφή στη δράση στη Super League – Μεγάλες «μάχες» για τα play out σε Νίκαια και Τρίπολη
- Αυτή δεν είναι κυβέρνηση. Είναι πινάκιο δικαστηρίου
- Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αλλάζει και τις καταναλωτικές μας συνήθειες
- Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Άνοιξε η πλατφόρμα
- Ιράν: Πανηγυρισμοί στην Τεχεράνη για την κατάρριψη των δύο αμερικανικών αεροσκαφών – Το Ισραήλ βομβαρδίζει γέφυρες στον Λίβανο
- Αντετοκούνμπο για τους Μπακς: «Όταν κάποιος μου λέει να μην παίξω είναι σαν προσβολή για εμένα»
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442