Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πρώτο βήμα στο Κογκρέσο για νομοσχέδιο που απαγορεύει τα τουφέκια εφόδου - Θα περάσει;

ΗΠΑ: Πρώτο βήμα στο Κογκρέσο για νομοσχέδιο που απαγορεύει τα τουφέκια εφόδου – Θα περάσει;

Το νομοσχέδιο μοιάζει καταδικασμένο να μην περάσει στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες Παρασκευή σε ψηφοφορία του σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που απαγορεύει τα τουφέκια εφόδου, τα ημιαυτόματα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές σφαγές που προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Το κείμενο, υπέρ του οποίου τάχθηκε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά.

Αλλά μοιάζει καταδικασμένο να μην περάσει από τη Γερουσία. Λόγω των κανονισμών για την ενισχυμένη πλειοψηφία στην αμερικανική άνω Βουλή, θα χρειαστεί δέκα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές να ταχθούν υπέρ του κειμένου πέρα από τους 50 Δημοκρατικούς για να απαγορευθούν τα τουφέκια εφόδου.

Η προοπτική αυτή μοιάζει εντελώς απίθανη, με δεδομένο το κομματικό χάσμα στο ζήτημα των όπλων: χθες Παρασκευή, μόλις δύο Ρεπουμπλικάνοι τάχθηκαν υπέρ του κειμένου στην κάτω Βουλή.

Πάντως, το 1994, στο αμερικανικό Κογκρέσο είχε κατορθωθεί να υιοθετηθεί νόμος που απαγόρευσε για δέκα χρόνια τα τουφέκια εφόδου και ορισμένα είδη γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας.

Εξέπνευσε το 2004

Η ισχύς του εξέπνευσε το 2004 και έκτοτε οι πωλήσεις αυτών των όπλων, που προωθούνται από τις βιομηχανίες που τα κατασκευάζουν ως «αθλητικά» είδη, απογειώθηκαν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, οι βιομηχανίες αυτών των όπλων είχαν τζίρο που ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση.

Οι σφαγές που διαπράχθηκαν με τουφέκια τύπου AR-15 σε σχολείο στο Τέξας (21 θύματα), σε σούπερ μάρκετ όπου σύχναζαν Αφροαμερικανοί (10 θύματα) και σε μαθητική παρέλαση για την εθνική εορτή (7 θύματα) πυροδότησαν τελευταία νέες εκκλήσεις να απαγορευθούν.

Μετά το λουτρό αίματος στο πρωτοβάθμιο σχολείο της Ουβάλντε από διαταραγμένο δεκαοκτάχρονο μαθητή λυκείου, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο a minima να αυξήσει στα 21 έτη το όριο ηλικίας για τη νόμιμη αγορά τέτοιων τουφεκιών.

Χθες Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στο μέτρο που θα «σώσει ζωές».

«40.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από σφαίρες και τα πυροβόλα όπλα έχουν γίνει η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου παιδιών στις ΗΠΑ», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Ως αυτό το στάδιο, οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται σε αυτό το μέτρο, το οποίο εκλαμβάνουν ως παραβίαση της 2ης τροπολογίας του Συντάγματος που εγγυάται, όπως την ερμηνεύουν, το δικαίωμα της οπλοφορίας.

Υπό πίεση, δέχθηκαν μόνο να υποστηρίξουν έναν πολύ συγκρατημένο νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση όπλων προσώπων που έχουν εμπλακεί σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας και αυξάνει τους ελέγχους για την ψυχική υγεία και την ασφάλεια των σχολείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024