Η μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έπειτα από πολυετείς προσπάθειες υπόσχεται να προλάβει εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα όμως επιταχύνει την παγκόσμια θέρμανση, επιβεβαιώνει νέα μελέτη.

Ο λόγος είναι ότι ορισμένα αιωρούμενα σωματίδια, θειικές και νιτρικές ενώσεις, ανακλούν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και βοηθούν έτσι να κρατηθεί ο πλανήτης δροσερός.

Διαβάστε επίσης: Πώς η αστυφιλία επιδείνωσε τον εφιάλτη των δασικών πυρκαγιών

Χρησιμοποιώντας μια σχετικά νέα τεχνική, βασισμένη σε δορυφόρους που μετρούν την εισερχόμενη και την εξερχόμενη ακτινοβολία, διεθνής ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι η κλιματική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί έως και κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.

Η απορρύπανση της ατμόσφαιρας αύξησε τη συσσώρευση θερμότητας κατά 15 έως 50 τοις εκατό, υπολογίζει η μελέτη, η οποία έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics.

«Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα είναι ορθά» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Science ο Τζέιμς Χάνσεν, συνταξιούχος κλιματολόγος της NASA που έκρουσε πρώτος τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή το 1990.

Τη νέα μελέτη υπογράφει η ομάδα του Γιοχάνες Κουάς, κλιματολόγου του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, ο οποίος θέλησε να συμπληρώσει την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία συμπεριέλαβε μελέτες για τα αιωρούμενα σωματίδια σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, όχι όμως για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ερευνητική ομάδα έκλεισε το κενό αξιοποιώντας δεδομένα των δορυφόρων Terra και Aqua, οι οποίοι μετρούν πόση ακτινοβολία δέχεται η Γη και πόση εκπέμπεται πίσω στο Διάστημα. Τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν μείωση του ανακλώμενου φωτός, μείωση που δύσκολα εξηγείται με άλλο τρόπο πέρα από τη μείωση των αερολυμάτων.

Παραμένει ασαφές ακριβώς πόσο επιταχύνθηκε η κλιματική αλλαγή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το σίγουρο όμως είναι ότι το φαινόμενο θα διογκωθεί καθώς η προσπάθειες μείωσης της ρύπανσης επιταχύνονται σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Κανείς βέβαια δεν υποστηρίζει ότι η ρύπανση πρέπει να συνεχιστεί –λύση είναι μόνο η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ωστόσο πως, σε περίπτωση που η ανθρωπότητα αποτύχει να πετύχει τους κλιματικούς στόχους, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις γεωμηχανικής, όπως η εσκεμμένη απελευθέρωση ανακλαστικών σωματιδίων στον αέρα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr