Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νικολάι Πατρούσεφ: Το alter ego του Βλαντίμιρ Πούτιν - Ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στη Ρωσία

Νικολάι Πατρούσεφ: Το alter ego του Βλαντίμιρ Πούτιν – Ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στη Ρωσία

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του μετά από απόπειρα δολοφονίας. Ποιος είναι, οι σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, οι βλέψεις του.

Ο στενότερος συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και ένας από τους ελάχιστους – αν όχι ο μόνος – που εμπιστεύεται, ο Νικολάι Πατρούσεφ κινδύνευσε να πεθάνει μετά από απόπειρα δολοφονίας.

Ο Πατρούσεφ μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία, ενώ είχε προσβληθεί, όπως αποκάλυψαν οι τοξικολογικές εξετάσεις, από «συνθετικό δηλητήριο». Ωστόσο, κατάφερε να επιζήσει. Όπως είναι φυσικό η είδηση μεταδίδεται από τα διεθνή ΜΜΕ με την Daily Mail να είναι εκείνη που προχώρησε σε μια σειρά αποκαλύψεις σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του «δεξιού χεριού» του Πούτιν και του δεύτερου πιο ισχυρού άνδρα στη Ρωσία.

Ποιος είναι ο Νικολάι Πατρούσεφ

Ο Νικολάι Πατρούσεφ γεννήθηκε το 1951 στο τότε Λένινγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη) στην ΕΣΣΔ. Ο στενός συνεργάτης του Πούτιν είναι γιος ενός αξιωματούχου του ρωσικού Ναυτικού, ο οποίος ήταν επίσης μέλος του ΚΚΣΕ. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Ναυπηγικής του Λένινγκραντ, δούλεψε για λίγο πάνω στην ειδικότητά του, αλλά γρήγορα στρατολογήθηκε από την KGB.

Εκεί είναι που γνωρίστηκε με τον Πούτιν στη δεκαετία του 1970 και η σχέση τους παραμένει στενή από τότε. Όπως και ο Πούτιν, έκανε σπουδαία καριέρα στις μυστικές υπηρεσίες, ενώ ήταν αυτός που διαδέχθηκε τον νυν Ρώσο πρόεδρο ως επικεφαλής της διαβόητης FSB το 1999.

Σε αυτή τη θέση παρέμεινε μέχρι και το 2008 όταν και έγινε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, θέση που κατέχει ακόμα και σήμερα.

Ο Πούτιν τον εμπιστεύεται «τυφλά»

Σύμφωνα με τη New York Post, ο Ρώσος πρόεδρος «βλέπει» στο πρόσωπο του Πατρούσεφ έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να τον προδώσει, έστω κι αν υπάρχουν φήμες ότι αυτός μπορεί να πάρει τη θέση του. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δύο άνδρες μοιράζονται τις ίδιες αρχές, ενώ είναι και προσωπικοί φίλοι.

Και οι δύο άνδρες, αναφέρει η NYP, έχουν στρατιωτικό υπόβαθρο, είναι εκπαιδευμένοι στη χρήση όπλων και φημίζονται για τη βιαιότητά τους. Κατά την εποχή του Στάλιν, τα μέλη της ΤσεΚα εξόντωναν τους «εχθρούς του λαού» χρησιμοποιώντας μια «ειδική τέχνη» – εκτελέσεις με πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι γνωρίστηκαν το 1975, όταν ο Πούτιν μπήκε στην KGB. Ένα χρόνο μετά τον Νικολάι Πατρούσεφ.

Μοιάζουν ακόμα και στα χόμπι

Ο Πατρούσεφ δεν πίνει σκληρά ποτά, αλλά προτιμάει περιστασιακά ένα ποτήρι λευκό κρασί. Δεν αργεί ποτέ και δεν του αρέσει να μιλάει με δημοσιογράφους, μια επαγγελματική συνήθεια που προκύπτει από την 50ετή πορεία του στην κατασκοπεία.

Αλλά όταν το κάνει, διαλέγει προσεκτικά τα λόγια του, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η ομιλία του αναλύεται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Όπως και ο Πούτιν, ο Πατρούσεφ είναι εργασιομανής και έχει πάντα μια γνώμη, την οποία μοιράζεται καθημερινά με τον προϊστάμενό του. Ενώ ο Πούτιν είναι δάσκαλος του τζούντο, ο Πατρούσεφ είναι οπαδός του βόλεϊ και κολυμπάει ένα χιλιόμετρο σε μια πισίνα τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για να αποτινάξει την κούραση.

Βοήθησε στον σχεδιασμό των εισβολών σε Κριμαία και Ουκρανία

Ο Πατρούσεφ ήταν πιθανότατα ένας από τους αρχιτέκτονες της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014. Βοήθησε επίσης στη δημιουργία μιας σειράς άκρως απόρρητων στρατιωτικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων – όπως πιστεύεται – των γενικών επιχειρησιακών ιδεών για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο στενός συνεργάτης του Πούτιν γλίτωσε από την απόπειρα δολοφονίας και αναμένεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του, όταν αναρρώσει πλήρως. Άλλωστε, ο Πούτιν δεν εμπιστεύεται, όπως αναφέραμε και παραπάνω, παρά ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων, τους «σιλοβίκι». Ο Πατρούσεφ του είναι απαραίτητος.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024