Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Αφέθηκε ελεύθερη η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα - Τι δήλωσε για τη σύλληψή της

Ρωσία: Αφέθηκε ελεύθερη η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα – Τι δήλωσε για τη σύλληψή της

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, πρώην υπάλληλος του ρωσικού Πρώτου Καναλιού, συνελήφθη, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της στο BBC, και μετά τρεις ώρες αφέθηκε ελεύθερη αφού της ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Στο Telegram δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν πώς αστυνομικοί οδηγούν τη Μαρίνα Οβσιανίκοβα σ΄ ένα βαν (φωτογραφίες, επάνω και κάτω). Αργότερα, η ρωσίδα δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη και όπως έγινε γνωστό η κράτησή της συνδέεται με μια ποινική υπόθεση για «απαξίωση» του ρωσικού στρατού.

Στο αστυνομικό Τμήμα

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Ντμίτρι Ζαχβάτοφ, κρατήθηκε για περίπου τρείς ώρες στη Μόσχα κοντά στο σπίτι της. Αργότερα, ο ίδιος είπε στο BBC (στη ρωσική γλώσσα) ότι η Οβσιανίκοβα βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Κρασνοσέλσκι.

Δείτε ακόμα – Ρωσία: Αντιπολεμικό μήνυμα στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης – «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα» λέει εργαζόμενη του σταθμού

Η δημοσιογράφος δήλωσε σε συνέντευξή της στο κανάλι «Μπορούμε να εξηγήσουμε» ότι συνελήφθη ενώ περπατούσε με τα σκυλιά της κοντά στο εξοχικό της.

«Ηρθαν ένστολοι, η βόλτα μου, γενικά, δεν είχε επιτυχία», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιφέρειας Κρασνοσέλσκι όπου της επέτρεψαν να καλέσει δικηγόρο.

Ασκήθηκε δίωξη

Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη. Σύμφωνα με το Avtozak Live, ασκήθηκε δίωξη εναντίον της με βάση το εδάφιο 1 του άρθρου 20.3.3 του Κώδικα Ποινικών Αδικημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας («απαξίωση της χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας»).

Η Οβσιανίκοβα εξήγησε ότι η δίωξη συνδέθηκε με τη συνέντευξή της κοντά στο δικαστήριο Μπασμάνι στις 13 Ιουλίου, όταν αποφασίστηκε το μέτρο περιορισμού για τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Ιλια Γιάσιν (συνελήφθη για ποινική υπόθεση με την κατηγορία «της σκόπιμης διάδοσης δημοσίως ψευδών πληροφοριών για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας»).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έγκλημα»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα λόγια που σκοπεύουν να την ενοχοποιήσουν, η Οβσιανίκοβα απάντησε: «Είπα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έγκλημα, είναι μια ξέφρενη προσπάθεια να κρατήσει κανείς την εξουσία στα χέρια του».

Η δίωξη (το BBC έχει αντίγραφο) αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης της υπόθεσης Γιάσιν, η Οβσιανίκοβα έδωσε συνέντευξη σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης κοντά στο δικαστικό μέγαρο, δηλώνοντας ότι θεωρεί την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (όπως χαρακτηρίζει η Ρωσία την επέμβαση στην Ουκρανία) «ένα τρομερό έγκλημα του 21ου αιώνα και είμαι σίγουρη ότι οι εγκληματίες στο τέλος θα καθίσουν στο εδώλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Τόνισε, επίσης, ότι «τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι μια τρέλα, μια ξέφρενη προσπάθεια να κρατήσουν την εξουσία στα χέρια τους», σημειώνεται στη δίωξη.

Απαξίωση του στρατού

Το αντίγραφο δεν γράφει σε ποιον αναφέρεται, ωστόσο επισημαίνει ότι η Οβσιανίκοβα εξέφρασε δημοσίως την αρνητική της στάση για «τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις ενέργειες του Ανώτατου Διοικητή».

Η αστυνομία θεώρησε ότι αυτό συνιστούσε απαξίωση του στρατού. Η υπόθεση θα εξεταστεί στο περιφερειακό δικαστήριο Μεστσάνσκι της Μόσχας στις 21 Ιουλίου.

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα έγινε παγκοσμίως γνωστή στα μέσα Μαρτίου όταν εμφανίστηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης με μια επιγραφή που είχε αντιπολεμικά συνθήματα. Συνελήφθη και ύστερα από σύντομη κράτηση αφέθηκε ελεύθερη αφού της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024