Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοιλάδα του Θανάτου: Τα μακρόβια πεύκα αργοπεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Κοιλάδα του Θανάτου: Τα μακρόβια πεύκα αργοπεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα είδη δέντρων πάνω στη γη ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να τα απειλεί σοβαρά.

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως τα πεύκα της Κοιλάδας του Θανάτου, στη Νεβάδα, που μετρούν πάνω από μία χιλιετία ζωής πάνω στη γη, θα έφταναν στο σημείο να απειλούνται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για τα πεύκα του είδους «bristlecone» τα οποία δεσπόζουν σε όλη την έκταση της κοιλάδας. Οι δαχτύλιοι στους κορμούς τους και τα κλαδιά τους μαρτυρούν την ηλικία τους και την ιστορία τους.

Το 2018, η Κόνστανς Μίλαρ ανηφόρισε το μονοπάτι στο Telescope Peak , το υψηλότερο σημείο στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στη Νεβάδα,  ανακαλύπτοντας εκατοντάδες νεκρά ή ετοιμοθάνατα πεύκα. Οι βελόνες τους είχαν ένα άρρωστο πορτοκαλί χρώμα κι ο φλοιός του κορμού τους ένα ωχρό γκρι.

Σύμφωνα με τη Μίλαρ, η καταστροφή αυτή αφορά το 60-70% των συγκεκριμένων πεύκων του πάρκου.

«Είναι σαν να βρίσκομαι σε μια σκηνή εγκλήματος» ανέφερε η Μίλαρ, ομότιμη ερευνητική οικολόγος που μελετά αυτό το είδος πεύκου εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Σε μία πρόσφατη έρευνα της ίδιας και της ομάδας της, διαπιστώθηκε πως η χειρότερη ξηρασία που πλήττει τη Δύση τα τελευταία τουλάχιστον 1.200 χρόνια έχει επιφέρει τέραστιο πλήγμα στα εν λόγω πεύκα. Επιπλέον, τα σκαθάρια φλοιού που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ακίνδυνα για τα δέντρα, τελικώς τους έδωσαν τη «χαριστική βολή».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη με την άνοδο των θερμοκρασιών προκάλεσε «έκρηξη» στους πληθυσμούς εντόμων που απειλούν τα πεύκα και μείωσε την ικανότητα αυτοπροστασίας τους, εξηγούν οι επιστήμονες.

«Αυτό είναι προπομπός τού τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον» επισημαίνει η Μίλαρ.

«Αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καταστροφική υπερθέρμανση οι επιδέξιοι αυτοί επιζήσαντες της φύσης, τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη ζωή στον πλανήτη; Κι αν η ανθρωπότητα δε λάβει υπ’όψιν της την προειδοποίηση από αυτούς τους «πεσόντες» ηλικιωμένους, τι μπορεί να λέει αυτό για εμάς;» διερωτάται η ίδια.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024