Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα να ζητήσει αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα να ζητήσει αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Η στάση της Δύσης έναντι της Τουρκίας δεν μπορεί να διαμορφωθεί αυτεπαγγέλτως, χωρίς κάποια κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας

Σημαίνοντες δημοσιολόγοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις επαναλαμβάνουν μονότονα την «ανάγκη διαλόγου» με την Τουρκία. Αντιφάσκοντας με τη δική τους εμμονή στο διεθνές δίκαιο και στη νομιμότητα. Διότι ο διάλογος προϋποθέτει αποδοχή του διεθνούς δικαίου και των υφιστάμενων συνθηκών και από τις δύο πλευρές. Οταν η μία πλευρά απειλεί ανοιχτά με πόλεμο και διεκδικεί με σαφήνεια ξένα εδάφη, ενώ η άλλη κινείται αμυντικά στη γραμμή «δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα», τότε ο διάλογος οδηγεί κατ’ ανάγκην σε διαπραγμάτευση της κυριαρχίας της δεύτερης πλευράς. Διαπραγμάτευση που είναι και αδιανόητη και παράνομη.
Θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού και της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων αποτελεί ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία, στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο. Η παραβίασή τους θέτει εκτός δυτικού πλαισίου τον παραβάτη. Η εισβολή της Ρωσίας (που είναι μάλιστα ευρωπαϊκή χώρα και σύμμαχος της Δύσης σε δύο παγκόσμιους πολέμους) την έθεσε στον αντίποδα της Δύσης και οδήγησε σε πλήρη απομόνωσή της, οικονομικά αντίποινα και μαζικό εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Η Τουρκία έχει επιλέξει (με διακομματική συναίνεση και ευρεία πολιτική στήριξη) πολεμοχαρή και παραβατικό ρόλο, όχι μόνον έναντι της Ελλάδας, αλλά κυρίως έναντι της Ελλάδας. Οσοι βεβαίως γνωρίζουν ιστορία και κοινωνιολογία δεν εκπλήσσονται, διότι η ίδια η ιστορία και η πολιτισμική δομή της Τουρκίας τη θέτουν εκτός δυτικού πλαισίου, και μάλιστα σε δομική αντίθεση με το δυτικό πλαίσιο. Αυταπάτες τρέφουν μόνον όσοι κινούνται στη σφαίρα της ιδεοληψίας ή όσοι εξωραΐζουν το φοβικό τους σύνδρομο.

Φρόντισαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, για όσους διατηρούσαν και τις ελάχιστες αμφιβολίες, να δημοσιοποιήσουν (παρουσία του Μπαχτσελί, συγκυβερνήτη του Ερντογάν) χάρτη με τις διεκδικήσεις τους, εμφανίζοντας όχι μόνον το Αιγαίο αλλά και την….Κρήτη  εντός της φαντασιακής νεοοθωμανικής επικράτειας. Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτελεί τεράστιο διπλωματικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάθε λόγο να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση της αμυντικής ρήτρας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Διότι η στάση της Δύσης έναντι της Τουρκίας δεν μπορεί να διαμορφωθεί αυτεπαγγέλτως, χωρίς κάποια κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από τους δυτικούς θεσμούς να λάβουν όχι μόνο θέση αλλά και συγκεκριμένα μέτρα, πριν η Τουρκία προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, που αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ανάφλεξη. Αν κάτι απέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ότι και στον 21ο αιώνα γίνονται εισβολές, ότι και επί ευρωπαϊκού εδάφους διεξάγονται πόλεμοι, ότι και μια ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο δεν είναι πέραν των ορίων της πραγματικότητας και ότι η Δύση οφείλει να λάβει σαφή θέση και προληπτικά μέτρα. Και εμείς φυσικά να γνωρίζουμε ότι, ασχέτως της στάσης των δυτικών θεσμών, ακόμα και αν οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους ανήκουμε επιδείξουν ασύγγνωστη γραφειοκρατική αδράνεια, αμφιθυμία ή και την απαράδεκτη στάση των «ίσων αποστάσεων», ως έθνος θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ουκρανίας που απαξάπαντες σήμερα στην Ελλάδα και στη Δύση εξαίρουμε.

Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης (από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο του «Παναγιώτης Κανελλόπουλος: ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του»)

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024