Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο JMW Turner και το σεξ: Η έκθεση που προσφέρει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του καλλιτέχνη

Ο JMW Turner και το σεξ: Η έκθεση που προσφέρει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του καλλιτέχνη

Tιμάται ως ένας ιδιοφυής τοπιογράφος, ο βασιλιάς της ταραχώδους ναυτικής σκηνής, αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για την πιο ιδιωτική πλευρά του καλλιτέχνη.

Οι επιμελητές μιας νέας έκθεσης, με τίτλο Between the Sheets, Turner’s Nudes, ελπίζουν να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε για τον καλλιτέχνη, να φωτίσουν πτυχές της προσωπικής του ζωής που κανείς δε γνώριζε, παρουσιάζοντας σπάνια εμφανιζόμενες ερωτικές ακουαρέλες που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Τα έργα θα εκτεθούν στο πρώην σπίτι του, στο Twickenham, και θα ρίξουν ένα διαφορετικό φως στον δημιουργό.

«Νομίζω ότι τον ενδιέφερε πολύ το σεξ, και γιατί να μην τον ενδιέφερε;» δήλωσε η Franny Moyle, βιογράφος του Turner και συν-επιμελήτρια του έργου του. «Ήταν ένας άνθρωπος όπως όλοι μας».

Ορισμένα από τα σχέδια είναι από την καθημερινή ζωής ενώ άλλα είναι ερωτικές, σαφώς πιο προσωπικές σκηνές κρεβατοκάμαρας. «Συνιστάται η διακριτικότητα των γονέων ή των κηδεμόνων», λένε οι διοργανωτές της έκθεσης στους επισκέπτες.

Ορισμένα από τα σχέδια έγιναν κατά τη διάρκεια των συχνών επισκέψεων του Turner στο Petworth House στο West Sussex τις δεκαετίες του 1820 και 1830. Το Petworth ήταν το σπίτι του λόρδου Egremont, ενθουσιώδους συλλέκτη έργων τέχνης και προστάτη του Turner. Ο Egremont πιστεύεται ότι ήταν πατέρας τουλάχιστον 40 νόθων παιδιών.

Η Jacqueline Riding, μια άλλη συν-επιμελήτρια της έκθεσης, δήλωσε ότι το Petworth φαίνεται να είχε «ένα αρκετά ελεύθερο και εύκολο περιβάλλον. Σίγουρα δεν υπήρχε καμία αποθάρρυνση για μια χαλαρή ατμόσφαιρα».

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε επίσης, είπε ο Riding, ότι ο Turner, ο οποίος έζησε από το 1775 έως το 1851, ήταν ουσιαστικά ένας Γεωργιανός καλλιτέχνης. «Ξέρω ότι συχνά θεωρείται Βικτωριανός επειδή έζησε στη βικτωριανή εποχή, αλλά ήταν ένας Γεωργιανός με γεωργιανές ορέξεις».

Η Riding ήταν σύμβουλος στην ταινία του Mike Leigh «Mr Turner», η οποία της έφερε στο μυαλό πόσο λίγα ήταν γνωστά για την ιδιωτική ζωή του καλλιτέχνη. «Γνωρίζουμε σχεδόν λεπτό προς λεπτό τι έκανε ο Turner όσον αφορά τα σκίτσα, τα ταξίδια και τις εκθέσεις», είπε. «Το μόνο πράγμα για το οποίο πραγματικά δεν μπορέσαμε να βρούμε πολλές πληροφορίες ήταν η ιδιωτική του ζωή, και ακόμη περισσότερο η σχέση του με τις γυναίκες».

Τα σχέδια που θα εκτεθούν προσφέρουν δελεαστικές ματιές σε αυτή την ιδιωτική ζωή. Πιστεύεται ότι τα θέματα περιλαμβάνουν την ερωμένη του Σοφία Μπουθ, η οποία διατηρούσε έναν ξενώνα στην παραλία του Μάργκεϊτ και ζούσε κρυφά με τον Τέρνερ στο Τσέλσι.

Τα μεταγενέστερα σχέδια στο τετράδιο σκίτσων περιλαμβάνουν σκηνές σεξ που χαρακτηρίζονται από εξωπραγματικές φιγούρες. «Γίνονται πιο χαλαρά, πιο πειραματικά, μερικές φορές πολύ πιο σαφή», δήλωσε η Moyle. «Ο Turner εξερευνά μια μορφή τέχνης που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να δημοσιεύσει, ή ίσως να μπορούσε να παρουσιάσει μόνο μεταξύ φίλων; Πρόκειται για τη δική του ιδιωτική συλλογή άραγε, με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσαμε να τραβήξουμε προσωπικές φωτογραφίες ή να γράψουμε ένα ημερολόγιο;».

Τα σχέδια προέρχονται από το Turner Bequest, τον τεράστιο θησαυρό που φυλάσσεται από την Tate και περιλαμβάνει περίπου 30.000 σκίτσα και ακουαρέλες. Μόνο 100 από αυτά αναφέρονται ως οικεία ή ερωτικά.

Τα έργα – τα οποία έγιναν μόνο για τα μάτια του Turner και δεν προορίζονταν ποτέ για δημόσια κατανάλωση – θα εκτεθούν σε ένα υπνοδωμάτιο στο Sandycombe Lodge, το σπίτι στο οποίο σχεδίασε και έζησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Οι επιμελητές ελπίζουν ότι η έκθεση θα προσφέρει κάτι νέο για τον Turner. Η Riding δήλωσε: «Ο Τέρνερ είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής. Δεν νομίζω ότι ο Τέρνερ είναι γνωστός για τους πίνακές του με γυναίκες- πάντα τον σκεφτόμαστε ως ζωγράφο τοπίων και θαλασσογραφιών, με την ευρύτερη άποψη. Ελπίζουμε ότι η έκθεση θα κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν ξανά για τον Turner».

*Η έκθεση Between the Sheets, Turner’s Nudes παρουσιάζεται στο Turner’s House, Sandycombe Lodge, 8 Ιουλίου-30 Οκτωβρίου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024