
Κίνα: Πολιτιστικό κέντρο που η αρχιτεκτονική του θυμίζει ποτάμι
Το νέο κτίριο φιλοξενεί χώρους πολιτισμού και δραστηριοτήτων αναψυχής για τους κατοίκους της Jinghe της κινέζικης επαρχίας Shaanxi.
Ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό κτίριο δημιουργήθηκε πρόσφατα στη μακρινή Κίνα.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects (ZHA) ανέλαβε έπειτα από διαγωνισμό το σχεδιασμό του πολιτιστικού κέντρου Jinghe New City Culture & Art Centre στην κινέζικη επαρχία Shaanxi.
Το νέο κτίριο φιλοξενεί χώρους πολιτισμού και δραστηριοτήτων αναψυχής για τους κατοίκους της Jinghe. Η μορφή του κέντρου μιμείται το φυσικό τοπίο της περιοχής, με μακριές γραμμές που θυμίζουν το ποτάμι Jinghe που διασχίζει τις κοιλάδες και τα βουνά της επαρχίας.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα φτιάξεις τον κήπο σου εύκολα και οικονομικά
Η διαμόρφωση του πρωτότυπου κτιρίου
Ακολουθώντας τη ρυμοτομία της πόλης, το πολιτιστικό κέντρο περιλαμβάνει μια νέα βιβλιοθήκη πολυμέσων, ένα κέντρο τεχνών, στούντιο και εκθεσιακούς χώρους. Οι χώροι αυτοί συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπερυψωμένων κήπων και μονοπατιών, ενώ το κτίριο συνδέεται και με εμπορικές και κατοικημένες περιοχές της πόλης και θα έχει απευθείας πρόσβαση σε ένα σταθμό μετρό που αναμένεται να χτιστεί στα επόμενα χρόνια.

Στη βιβλιοθήκη πολυμέσων μπορεί κανείς να βρει χώρους για ανάγνωση, αλλά και ταράτσες με θέα όλη την πόλη. Στο συγκεκριμένο χώρο η εικονική πραγματικότητα και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακά στοιχεία.
Το πολιτιστικό κέντρο της Jinghe περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά, σύστημα συλλογής του νερού της βροχής και φυσικό σύστημα εξαερισμού. Το αρχιτεκτονικό γραφείο σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει περισσότερα υλικά τοπικής προέλευσης, ώστε να πετύχει τα 3 αστέρια της πιστοποίησης του προγράμματος Green Building της Κίνας.
- Super League: Η ΚΕΔ όρισε τον Σάντσεθ Μαρτίνεθ στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ο Όσμερς σφυρίζει στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
- Γιατί η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ αποχώρησε από τo The White Lotus; Χάος και παρασκήνιο με τον Μάικ Γουάιτ
- Σκουριές: Στην τελική ευθεία για παραγωγή η επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα στην Ελλάδα
- Αφρικανική σκόνη: Ποια θα είναι η πιο δύσκολη μέρα – Χάρτης με τις περιοχές που θα επηρεαστούν
- Ηλεκτρικά πατίνια: «Μπήκαν αδόμητα, μας αιφνιδίασαν» – Τι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους
- Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius