Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών λόγω της ενεργειακής κρίσης

Γερμανία: Κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών λόγω της ενεργειακής κρίσης

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει για την ώρα να μετακυλήσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περιορισμού της αγοραστικής δύναμης, χωρίς να είναι σε θέση να δεσμευτεί απολύτως...

Η ενεργειακή κρίση θέτει τη Γερμανία ενώπιον μεγάλης πρόκλησης για τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και έκανε λόγο για τον κίνδυνο να διευρυνθεί περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Περιέγραψε μάλιστα ως «συντριπτικό» τον φόβο που επικρατεί στην αγορά και στην κοινωνία για το μέλλον.

Τα δύο πρώτα τρίμηνα πήγαν πολύ καλά σε πολλούς τομείς, δήλωσε ο Χάμπεκ, μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο και αναφέρθηκε ενδεικτικά στον τουρισμό, τη γαστρονομία και την παροχή υπηρεσιών όπου, μετά την πανδημία, σημειώθηκαν και πάλι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Η πανδημία έμεινε πίσω. Το παρόν δεν είναι τόσο κακό, αλλά ο φόβος της ύφεσης, ο φόβος του μέλλοντος, ακόμη και του άμεσου μέλλοντος, είναι συντριπτικός», δήλωσε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

Αιτία του προβλήματος οι περιορισμοί στον Nord Stream 1 από την Ρωσία

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι πάροχοι ενέργειας, ο κ. Χάμπεκ μίλησε για τον κίνδυνο επιπτώσεων ντόμινο στις ενεργειακές αγορές, εφόσον επιδεινωθεί η κρίση του φυσικού αερίου. «Δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε συστημικές επιπτώσεις στη γερμανική και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, διότι τότε θα υπάρξουν φαινόμενα ντόμινο και θα επηρεαστούν άλλοι τομείς ή ακόμη και συνολικά η ασφάλεια του εφοδιασμού, από τη χρεοκοπία μίας εταιρείας», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη διάσωση της εταιρίας Uniper.

Όπως εξήγησε, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε αλλαγές στη νομοθεσία, προκειμένου να υποστηρίξει εταιρείες όπως η Uniper. Επισήμανε επίσης ότι η αιτία των προβλημάτων είναι ο σημαντικός περιορισμός της ποσότητας φυσικού αερίου που διοχετεύεται στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία.

«Οι ποσότητες φυσικού αερίου που παραγγέλθηκαν από τη Ρωσία με σχετικά φθηνά συμβόλαια, κάποιες φορές δεν φτάνουν σε εμάς και οι συμβάσεις δεν εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συμβάσεις των παρόχων με τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τη βιομηχανία, να καθίσταται αναγκαία η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες αγορές, σε πολύ υψηλές τιμές. «Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι εταιρείες μπορούν να αντέξουν για λίγο, αλλά όχι επ’ αόριστον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αγώνας δρόμου» για να μην πληρώσουν τη… νύφη οι καταναλωτές

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει για την ώρα να μετακυλήσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περιορισμού της αγοραστικής δύναμης. «Αυτά τα σενάρια όμως δεν είναι και νόμοι της φύσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ρυθμίσεων, παροχής δημόσιου χρήματος, κοινωνικών αποζημιώσεων και άλλων μέτρων. «Η χώρα έχει ως τώρα αποδείξει την αξία της ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία», σημείωσε.

«Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα θα μπορούσαν να είναι παρόμοια με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, τότε αυτό θα ήταν ένα κοινωνικό, πολιτικό αριστούργημα, το οποίο δεν είναι πραγματικά αναμενόμενο. Αλλά είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάει τελείως άσχημα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μια θρυλική βραδιά, μια ιστορική νίκη πρόκριση» (pic)

Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού για τη σπουδαία νίκη επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και την πρόκριση στους «8» του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024