Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό Αέριο: Η Νορβηγία προειδοποιεί για πιθανή διακοπή ροών στη Βρετανία

Φυσικό Αέριο: Η Νορβηγία προειδοποιεί για πιθανή διακοπή ροών στη Βρετανία

Η μεγάλη απεργία εργατών σε γεωτρήσεις στη Νορβηγία αλλάζει τις ισορροπίες

Οι εργάτες στις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Νορβηγία προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους και θα τις επεκτείνουν και σε μια εγκατάσταση που τροφοδοτεί τη Βρετανία. Υπολογίζεται ότι λόγω της απεργίας το 60% των προμηθειών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκεται υπό απειλή, με τις κρατικές εταιρίες της χώρας να αναφέρουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι να διακοπούν εντελώς οι αποστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα η παραγωγή φυσικού αερίου δεν θα επαρκεί για να αποσταλεί με εναλλακτικό αγωγό στη Σκωτία.

Η κρατική Equinor έχει ήδη κλείσει προσωρινά τρεις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τους εργάτες σε αυτές να απεργούν ζητώντας αυξήσεις μισθών και προστασία από τον πληθωρισμό. Η Νορβηγία είναι από πέρσι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Βρετανίας. Τότε, η σκανδιναβική χώρα είχε ξεπεράσει την εγχώρια βρετανική παροχή και ανταπεξήλθε στο 42% της ζήτησης. Παράλληλα, η Νορβηγία ικανοποιεί περίπου το 25% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Αναλυτής της ICIS εκτίμησε ότι η Βρετανία μπορεί να ανταπεξέλθει βραχυπρόθεσμα χωρίς το νορβηγικό αέριο, χάρη στις σημαντικές εισαγωγές LNG και τη χαμηλή καλοκαιρινή ζήτηση.

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου

Η απεργία αυτή έχει προκαλέσει πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές, φέρνοντας το φυσικό αέριο στην υψηλότερη τιμή του από την αρχή του πολέμου. Το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο ενός μήνα, το οποίο καθορίζει την τιμή της χονδρικής στη Γηραιά Ήπειρο, σκαρφάλωσε κατά 6% σήμερα και διαμορφώθηκε στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή πέντε φορές αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Η αύξηση αυτή λειτούργησε ως «τσουνάμι» στις αγορές συναλλάγματος, φέρνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για το πώς θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση την οικονομία της ευρωζώνης.

Μείωση εξαγωγών φυσικού αερίου

Λόγω των απεργιών, αναμένεται να επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (boepd). Από την Τρίτη, η απεργία θα επεκταθεί σε άλλες τρεις εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι η αναταραχή αυτή θα επηρεάσει το 13% των εξαγωγών φυσικού αερίου της σκανδιναβικής χώρας.

Μάλιστα, αν πραγματοποιήσει το συνδικάτο των εργατών τις προειδοποιήσεις του, από το Σάββατο ενδέχεται να μειωθεί ή να διακοπεί εντελώς η παραγωγή σε 14 εγκαταστάσεις, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 56% των νορβηγικών εξαγωγών φυσικού αερίου.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024