Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αρμοδιότητες

Αρμοδιότητες

Αυτό το μόνιμο, ελληνικό πινγκ πονγκ ευθυνών, έπειτα από το οποίο κανείς (σίγουρα όχι οι πολίτες) και ποτέ δεν έβγαλε άκρη

Στην Πολιτική Προστασία χτυπούν τον συναγερμό «4» (του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς) σε 17 περιοχές, ανάμεσά τους η Αττική. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν τα hastag #ενημερωνόμαστε και #προσέχουμε με οδηγίες σε βίντεο και σε κείμενο. Στο μεταξύ φτάνουν στην Ελλάδα οι ξένες αποστολές του πρότζεκτ εγκατάστασης πυροσβεστών από άλλες χώρες για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Πρώτοι ήρθαν οι Ρουμάνοι στην Αθήνα, ακολούθησαν οι Βούλγαροι στη Λάρισα. Θα έλεγε κανείς ότι όλα αυτά εντάσσονται στον πρώτο άξονα του τρίπτυχου «Προετοιμασία – Πρόληψη – Ανθεκτικότητα», το οποίο προτάσσει το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για το φετινό (κρίσιμο) «στοίχημα» της αντιπυρικής προστασίας.

Το τι έγινε, γίνεται και θα γίνει σχετικά με τους άλλους δύο άξονες του νέου «δόγματος» θα κριθεί προσεχώς στην πράξη. Αν κάτι εξακολουθεί, δυστυχώς, να αιωρείται ως… απειλή (και) για τη φετινή σεζόν, αυτό εντοπίζεται στη λέξη «αρμοδιότητες». Λέει πολλά μια πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφορικά με ευθύνες που έχουν ή δεν έχουν οι ΟΤΑ ως προς τις πυρκαγιές. Ισως να είδαν μπροστά οι άνθρωποι και να θέλησαν να προλάβουν το blame game του 2022 ανάμεσα σε κρατικό μηχανισμό, τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες κοινής ωφελείας κ.λπ.

Αυτό το μόνιμο, ελληνικό πινγκ πονγκ ευθυνών, έπειτα από το οποίο κανείς (σίγουρα όχι οι πολίτες) και ποτέ δεν έβγαλε άκρη. Η απειλή να ξαναζήσουμε τέτοιες «κοκορομαχίες» πάνω σε καμένα – γκρεμισμένα είναι ζωντανή καθώς δεν έχει προχωρήσει στο σύνολό της η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, δηλαδή, ώστε μετά από κάθε καταστροφή ή λανθασμένους χειρισμούς ή παραλείψεις να απαντώνται ερωτήματα και να λογοδοτεί ο αληθινά υπεύθυνος.

Σύμφωνοι, η «αποκρυστάλλωση» – κατά την ορολογία των κυβερνητικών – τόσων χιλιάδων αρμοδιοτήτων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τρία χρόνια μετά την ανάδειξη της ΝΔ στην εξουσία ωστόσο οι ταχύτητές της προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ανέβουν. Δείχνουν να το νιώθουν πλέον αυτό και στο Μαξίμου. Ισως γι’ αυτό αποφάσισαν να εντάξουν τη μεταρρύθμιση στα άμεσα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να μην έχουν, έστω και τώρα, οι (συν)αρμόδιοι περιθώριο περαιτέρω καθυστερήσεων, πόσω μάλλον αναβολής «δύσκολων» αποφάσεων.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024