Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρύπανση: Tα lockdown καθάρισαν τον αέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ρύπανση: Tα lockdown καθάρισαν τον αέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μελέτη του ΑΠΘ επιβεβαιώνει ότι τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε πτώση της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων.

Ευκαιρία για καθαρές ανάσες έφεραν στις ελληνικές μεγαλουπόλεις τα lockdown, τα οποία οδήγησαν σε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της μειωμένης κινητικότητας και βιομηχανικής δραστηριότητας.

Το φαινόμενο επιβεβαιώνει μελέτη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ που ανέλυσε δεδομένα για την ποιότητα του αέρα και την ενέργεια στην προ και μετά την Covid-19 εποχή στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Η μελέτη που εκπονήθηκε από την Δρ Θεοδώρα Σλίνη του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκο Μουσιόπουλο, θα παρουσιαστεί στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Ποιότητας Αέρα – Επιστήμη και Εφαρμογή που αρχίζει την Τρίτη στο ΑΠΘ.

Εγκλεισμός και ατμοσφαιρική ρύπανση

Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το 2020 και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πτωτική τάση όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Το καλό είναι ότι αυξήθηκε και το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα κατά 12%. Το ενδιαφέρον βέβαια θα είναι να δούμε και τα στοιχεία του 2021 -που δεν έχουν βγει ακόμη- αλλά και του 2022 οπότε και άρχισαν πλέον να κινούνται κανονικά τα πράγματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Σλίνη, προσθέτοντας ότι με τον περιορισμό της πανδημίας υπήρξε βελτίωση και σε χώρες της Ασίας που είχαν σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης.

«Το βασικό είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε επιβάρυνση που μπορεί να προκληθεί. Στην πανδημία, το περιβάλλον πήρε μια στιγμιαία… ανάσα γιατί καθάρισαν κάποιες πόλεις αλλά από κει και πέρα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις καινούργιες πια συνθήκες» σημείωσε η κ. Σλίνη.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ στην Αγγλία.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024