Διεθνείς διακρίσεις έλαβαν για μία ακόμη φορά τα ελληνικά τυριά, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην λίστα με τα 1.350 του κόσμου καταλαμβάνοντας τρεις θέσεις μέσα στην κορυφαία πεντάδα.

Τη λίστα παρουσίασε το «Taste Atlas», ένας ταξιδιωτικός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα από όλο τον κόσμο που, εκτός από τα προϊόντα, περιλαμβάνει τοπικά πιάτα και τις αξιολογήσεις τους.

Συγκεκριμένα, 35 ελληνικά τυριά κατάφεραν να μπουν στη λίστα των καλύτερων τυριών του πλανήτη, ενώ 13 εξ αυτών συμπεριλαμβάνονται στα 50 κορυφαία, ανταγωνιζόμενα τα καλύτερα τυριά από την Γαλλία – που φημίζεται όσο καμία άλλη χώρα για τα τυριά της – και την Ιταλία.

Η λίστα αυτή εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2022 και στην κορυφή της βρίσκεται το τυρί «Canastra», το οποίο παρασκευάζεται σε νοτιοδυτικές περιοχές της Βραζιλίας, όμως η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται από το Καλαθάκι Λήμνου και τη Γραβιέρα Νάξου – δύο τυριά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Στην πρώτη πεντάδα συμπεριλαμβάνεται και το Μετσοβόνε (5η θέση), ενώ το Γαλλικό «Mont d’ Or» βρίσκεται στην 4η θέση.

Τα ελληνικά τυριά που υπάρχουν στη λίστα προέρχονται από όλα τα σημεία της χώρας, ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διάσημη και δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ελληνική φέτα δεν είναι ανάμεσα στα 50 καλύτερα, αλλά βρίσκεται αρκετές θέσεις πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: CNN – Το καλύτερο ελληνικό τυρί δεν είναι αυτό που φαντάζεστε!

Το «Taste Atlas» συμπεριέλαβε στη λίστα των 1.350 τυριών τα εξής ελληνικά:

Κεφαλοτύρι

Ανθότυρο

Φέτα

Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού

Ανθόγαλο

Πιχτόγαλο Χανίων

Μαστελο

Μαλακα

Μυζήθρα

Τυροζούλι

Γραβιέρα Κρήτης

Ξυνομυζήθρα Κρήτης

Κοπανιστή

Κατίκι Δομοκού

Κεφαλογραβιέρα

Σουρωτό

Ανεβατό Γρεβενών

Καθούρα Ικαρίας

Κρασοτύρι

Ξύγαλο Σητείας

Μελίχλωρο

Καλαθάκι Λήμνου

Λαδοτήρι Μυτιλήνης

Σφέλα Μεσσηνίας

Μετσοβόνε

Ξινότυρο

Γραβιέρα Νάξου

Αρσενικό Νάξου

Χλωρό Σαντορίνης

Σαν Μιχάλη

Γραβιέρα Αγράφων

Γαλοτύρι

Κασέρι

Μανούρι

Μπάτζος