Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα ψηφίσουμε

Πώς θα ψηφίσουμε

Ποια θα είναι η προεκλογική ατζέντα στην Ελλάδα;

«Το πρόβλημα με την υπερθέρμανση της οικονομίας (running the economy hot) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι ότι μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερο πληθωρισμό. Και αυτό θα επηρεάσει τους ίδιους ανθρώπους που προσπαθείς να βοηθήσεις» επισήμανε χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης τοποθετούμενος για την εντεινόμενη πίεση προς τις κυβερνήσεις για να δοθούν μεγάλα πακέτα ενίσχυσης. «Τη μόνη λύση που βλέπω», πρόσθεσε, «είναι η στήριξη των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα». Μιλώντας στους «Financial Times» είπε αυτό που και στην Ελλάδα όλοι φοβούνται να πουν.

Και η κυβέρνηση ακόμα, αν και αποδεδειγμένα συμφωνεί μαζί του, το λέει με μισόλογα. Οτι αν σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον μοιράσεις αφειδώς χρήματα και αυξήσεις υπέρμετρα τους μισθούς, προκαλείς περισσότερο πληθωρισμό. Αυτούς που θέλεις να τους βοηθήσεις τους φορτώνεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Από τη μια τους δίνεις και από την άλλη χάνονται από την τσέπη τους τα χρήματα που μόλις τους έδωσες. Το διαθέσιμο εισόδημα μένει ίδιο ή γίνεται και λιγότερο. Το πρόβλημα του πληθωρισμού διαιωνίζεται και με μαθηματική ακρίβεια η οικονομία που αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό για μεγάλο διάστημα, συρρικνώνεται. Γυρίζει σε ύφεση.

Ολα αυτά τα είπε ο κορυφαίος οικονομολόγος σε αμερικανικό Μέσο, απευθυνόμενος σε ένα διεθνές κοινό. Παρεμπιπτόντως ο κ. Πισσαρίδης όλα αυτά τα εξαιρετικά χρήσιμα δεν τα λέει σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, ώστε να σταματήσουν να κυκλοφορούν όλες αυτές οι ανοησίες ότι μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι τα οριζόντια μέτρα. Αυτά που αποτελούν στην ουσία τη χαρά των κερδοσκόπων. Ο κύπριος οικονομολόγος θα τεκμαιρόταν όμως να τοποθετηθεί και εγχωρίως, δεδομένου ότι αποτελεί – ή αποτελούσε – τον επικεφαλής της περίφημης Επιτροπής Σοφών, που συνέταξε τη μελέτη με όλες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Για κάποιον λόγο απέχει συστηματικά από τον εγχώριο δημόσιο διάλογο. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και ίσως εξηγείται από όσα είπε στη συνέχεια στη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, μιλάει για κινδύνους που όλοι καταλαβαίνουμε ότι προσιδιάζουν σε αυτούς που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θα μπορούσαν να βγουν εκτός ελέγχου, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση χρέος και πληθωρισμός μαζί θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου στη μακροοικονομική διαχείριση». Περιέγραψε δηλαδή το δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση, καλείται να ισορροπήσει, παρά τις «σειρήνες» και τα κελεύσματα των λαϊκιστών.

Τοποθετήθηκε τέλος για το ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των εργαζομένων σε αυτή τη νέα συνθήκη που δημιουργείται, ειδικά αυτών με τις πιο χαμηλές αμοιβές οι οποίοι απειλούνται επιπλέον από την αυτοματοποίηση της οικονομίας. Μόνη λύση είπε είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων και η μετάβαση σε άλλες ειδικότητες όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Κοντολογίς σε μια συνέντευξη ο νομπελίστας οικονομολόγος, έδωσε και στην ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης για την οικονομία. Δεν έχω – και φαντάζομαι ούτε έχει – αυταπάτες, ότι θα συζητηθούν αυτά τα θέματα στην προεκλογική περίοδο που έστω και άτυπα έχει ξεκινήσει. Κάθε ανήσυχος πολίτης ωστόσο θα ανέμενε επ’ αυτών αιτιολογημένες απαντήσεις από όλους όσους διεκδικούν την ψήφο του, πριν αποφασίσει πού θα τη δώσει…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024