Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Οι απαντήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας «δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας»

Τουρκία: Οι απαντήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας «δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας»

Απορρίπτει η Άγκυρα τις απαντήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών στις «ανησυχίες» της, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Τα έγγραφα που έστειλαν η Σουηδία και η Φινλανδία στην Τουρκία, σχετικά με τις υποψηφιότητες τους στο ΝΑΤΟ, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας και οι ανησυχίες της πρέπει να απαντηθούν, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας, μετά από συναντήσεις τους στην Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι απαντήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν κάλυψαν τις τουρκικές ανησυχίες και η Άγκυρα ενημέρωσε την Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το ΝΑΤΟ για τις ελλείψεις.

«Είμαστε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ», είπε ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις «εύλογες ανησυχίες» τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας, που τις ώθησαν να ζητήσουν την ένταξή τους.

Εντούτοις, σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας και οι τρεις χώρες να καταβάλλουν κάποια προσπάθεια κατανόησης και υποστήριξης μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα προβλήματα είναι οι περιορισμοί που επέβαλαν οι άλλες δύο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

«Αυτοί (οι περιορισμοί) πρέπει να αρθούν επίσης, αυτή είναι μια προσδοκία μας» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω συνομιλιών και όχι μέσω οποιουδήποτε είδους κυρώσεων.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, σε απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αιτήσεις τους αντιμετωπίζουν την απροσδόκητη αντίρρηση της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της, καθώς και από μια προηγούμενη απόφασή τους να μπλοκάρουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η Άγκυρα αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από την Σουηδία και τη Φινλανδία, προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024