Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντεκα χρόνια φαγούρα

Εντεκα χρόνια φαγούρα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, 47,2 δισ. Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε ένα τρίμηνο, η ελληνική οικονομία είχε να τα δει από το 2011

Το +7% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκρινόμενο με το «κλειστό» λόγω καραντίνας πρώτο τρίμηνο πέρυσι, ήταν αναμενόμενο. Για την ακρίβεια δεν έχει κανένα νόημα ως δείκτης, για να δει κάποιος την πρόοδο μιας οικονομίας, όταν συγκρίνει τη φετινή «ανοιχτή» οικονομία με την περσινή «κλειστή». Είναι σημαντικό ως προς την επίδρασή του στο συνολικό αποτέλεσμα της χρονιάς, το οποίο πλέον ξεκινά με βάση το +3,5% από 3,1% που προέβλεπε η κυβέρνηση. Αυτό που είναι πιο σημαντικό και παρήγορο, είναι όμως το +2,3% του πρώτου τριμήνου φέτος, συγκρινόμενο με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Συγκρινόμενο δηλαδή με το «υπερκανονικό» από πλευράς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και από πλευράς ακρίβειας διάστημα. Συγκρίθηκαν δηλαδή δύο τρίμηνα, το ένα με μεγάλη κατανάλωση λόγω Χριστουγέννων και πριν πάρει τα πάνω του ο πληθωρισμός, με ένα άλλο με πολλή ακρίβεια λόγω πολέμου και το δεύτερο κέρδισε. Από 46,1 δισ. ευρώ τον περσινό Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η οικονομία φέτος τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, κατάφερε να παραγάγει 47,2 δισ. Θα πει κάποιος ότι συνέβη από κεκτημένη ταχύτητα. Μπορεί και να οφείλεται στη μετά πανδημική ορμή της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία επέδειξε φοβερές αντοχές.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, 47,2 δισ. Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε ένα τρίμηνο, η ελληνική οικονομία είχε να τα δει από το 2011. Σχεδόν έπειτα από 40 τρίμηνα. Από την εποχή που η οικονομία ξεφούσκωνε από το φαγοπότι των προηγούμενων χρόνων. Ακόμα πιο ενδιαφέρον έχουν οι παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο, καθώς πέραν της κατανάλωσης που ήταν υψηλότερη κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ακόμα μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι επενδύσεις (+3,7%).

Μέγεθος που συνολικά ποντάρουμε πολλά για τη φετινή χρονιά. Μάλιστα η επίδοση του πρώτου τριμήνου επετεύχθη με τις εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή τον τουρισμό, να υποχωρούν σε τριμηνιαίο επίπεδο κατά 5,4%.

Με δεδομένο ότι ο τουρισμός ήδη τρέχει με πολύ υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους περσινούς μήνες, μπορεί να στηριχθεί η ελληνική οικονομία τόσο σε αυτόν, όσο και στις επενδύσεις για τη συνέχιση της μεγέθυνσής της. Και τα δύο σημαντικοί δείκτες, ειδικά αν συνεκτιμηθεί ότι η κατανάλωση λόγω ακρίβειας το πιθανότερο είναι να συρρικνώνεται σχεδόν για όλα τα επόμενα τρίμηνα.

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις αποτελούν σημάδι παρήγορο για την τρέχουσα χρονιά, αλλά και βοηθούν ώστε να ξεκολλήσουμε επιτέλους ως οικονομία από τα μεγέθη του 2019. Μας επιτρέπουν, μετά τη ζημιά του 2020 λόγω της πανδημίας που την καλύψαμε σχεδόν αμέσως και με το παραπάνω το 2021, να καλυφθεί και μέρος των «σπασμένων» της προηγούμενης δεκαετίας.

Κερδίζουμε επίσης χρόνο, αλλά και «χώρο» προκειμένου να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη χρονιά το 2023, έχοντας το περιθώριο κάποιων λελογισμένων παρεμβάσεων χωρίς το άγχος ότι το κάνουμε με την οικονομία σε ύφεση. Στέλνουμε, τέλος, ένα καλό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες πλέον θα είναι ο απόλυτος κριτής της καλής ή κακής πορείας της οικονομίας και βέβαια της επιβράβευσης με υψηλό ή χαμηλό κόστος δανεισμού…

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024