Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ελληνας σεφ που έφτιαξε το… πλατινένιο μενού της Ελισάβετ

Ο Ελληνας σεφ που έφτιαξε το… πλατινένιο μενού της Ελισάβετ

Ο Νικόλαος Κουλούσιας περιγράφει στα «ΝΕΑ» τις προετοιμασίες των εντυπωσιακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 ετών της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο

Ο εορτασμός για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ αποτελεί εξ ορισμού ένα γεγονός ανεπανάληπτο. Αυτή η λεπτομέρεια από μόνη της δεν άφηνε περιθώρια για λάθη σε όσους επωμίστηκαν το βάρος της προετοιμασίας των μεγαλειωδών εκδηλώσεων που στήθηκαν μέσα και έξω από τα ανάκτορα για να τιμήσουν τα 70 χρόνια από τη μέρα που η 26χρονη τότε Λίλιμπετ ανέβαινε στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου για να γίνει η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Ενας εκ των βασικών συντελεστών των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν και ο έλληνας σεφ Νικόλαος Κουλούσιας, που τα τελευταία τρία χρόνια είναι επιφορτισμένος με το δύσκολο έργο της προετοιμασίας και εκτέλεσης των μενού που προορίζονται για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ελάχιστες ώρες μετά το πέρας της αποστολής, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, ο ίδιος εξηγεί στα «ΝΕΑ» πώς τελικά κατάφεραν να τηρηθούν όσα υπαγορεύει το πρωτόκολλο και να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

«Οι 20μελείς ομάδες βρίσκονται πάντα σε δύο σημεία, η μία στην κουζίνα του Μπάκιγχαμ και η άλλη στην κουζίνα του Ουίνδσορ, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε αλλαγή πλάνου που μπορεί να προκύψει κατ’ εντολήν της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι προετοιμασίες για το μενού του εορτασμού του Πλατινένιου Ιωβηλαίου ξεκίνησαν έναν μήνα πριν, «πατώντας» πάνω στο λεγόμενο Coronation Menu, που δημιουργείται κάθε πέντε χρόνια και περιέχει υλικά από τις βασιλικές φάρμες. Το επίσημο γεύμα για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έλαβε χώρα το Σάββατο πριν από τη μεγάλη μουσική γιορτή που στήθηκε μπροστά από το παλάτι. Επειτα, είχαμε την ευθύνη της τροφοδοσίας των επίσημων καλεσμένων επί σκηνής, από μια κουζίνα που ήταν στημένη πίσω από την κεντρική σκηνή ως «κουζίνα backstage». Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλα κύλησαν όπως τα είχαμε προγραμματίσει, χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το Plan B, κάτι που είχε γίνει στον γάμο του Χάρι και της Μέγκαν, όπου όλο κάτι δεν λειτουργούσε. Για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας κάνουμε ακόμη τον… σταυρό μας που όλα πήγαν κατ’ ευχήν», σημειώνει ο 39χρονος σεφ.

Το γλυκό

Αν στα highlights των εορτασμών του τετραημέρου συγκαταλέγεται ο χαιρετισμός του ολογράμματος της βασίλισσας μέσα από τη χρυσή άμαξα, όσον αφορά το εορταστικό μενού – που είναι πάντα γραμμένο στα γαλλικά – η έκπληξη ήρθε από το επιδόρπιο που προέκυψε έπειτα από τηλεοπτικό διαγωνισμό στα πρότυπα των ριάλιτι μαγειρικής «Platinum Pudding Competition» με νικήτρια την 31χρονη Jemma Melvin, η οποία πρότεινε μια συνταγή της γιαγιάς της, βασισμένη στο γλυκό που προσφέρθηκε το 1947 στον γάμο της τότε πριγκίπισσας Λίλιμπετ.

«Η Jemma είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Το γλυκό της ήταν μια ελβετική πουτίγκα σε ποτήρι, με Αμαρέτο και παντεσπάνι ένα Swiss Trifle», σχολιάζει ο Νικόλαος Κουλούσιας, αποκαλύπτοντας ότι στο βασιλικό γεύμα έρρεε άφθονο το βασιλικό κρασί και ο γαλλικός αφρώδης οίνος. Τα επτά πιάτα που σερβιρίστηκαν, όμως, παραμένουν ακόμα επτασφράγιστο μυστικό. «Δυστυχώς, το μενού δεν το αποκαλύπτουμε εάν δεν το αποκαλύψουν προηγουμένως τα ανάκτορα με επίσημο έγγραφο».

Εκείνο που είναι σε θέση να αποκαλύψει, εντούτοις, ο σεφ είναι ότι η 96χρονη Ελισάβετ, αν και βασίλισσα, όσο τα μενού βρίσκονται υπό διαμόρφωση, λειτουργεί άκρως δημοκρατικά: «Ολοι κάνουμε σκέψεις τις οποίες αποτυπώνουμε σε κείμενο που φτάνει στο γραφείο της για να κρίνει η ίδια αν ταιριάζει με το πλαίσιο του πρωτοκόλλου. Αφού πάρει τις αποφάσεις της, μετά είναι δύσκολο να φέρεις αντίρρηση».

Τα σάντουιτς

Οσο για τα σάντουιτς μαρμελάδας που πρωταγωνίστησαν στο δημοφιλές βίντεο με τη βασίλισσα και τον αρκούδο Πάντιγκτον, ο έλληνας σεφ εξηγεί ότι η αλήθεια κρύβεται στην… κόρα.

«Ηταν ένα καθαρά χιουμοριστικό σποτάκι. Αν προσέξετε, η βασίλισσα βγάζει από το τσαντάκι της ένα σάντουιτς με κόρα. Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί ποτέ για τρεις λόγους: πρώτον, γιατί τα σάντουιτς της βασίλισσας με μαρμελάδα σύκο δεν έχουν ποτέ κόρα, δεύτερον, γιατί υπάρχει ρητή εντολή το σχήμα να είναι τριγωνικό, και, τρίτον, γιατί, απλούστατα, η βασίλισσα δεν θα έβαζε ποτέ το αγαπημένο της σάντουιτς μέσα σε ένα τσαντάκι».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024