Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματικός νόμος: Το απόγευμα η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής - Live η συζήτηση

Κλιματικός νόμος: Το απόγευμα η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής – Live η συζήτηση

Στη συζήτηση θα παρεμβαίνουν και οι πολιτικοί αρχηγοί

Αργά το απόγευμα -και έπειτα από διήμερη συζήτηση- αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η επιδότηση και η εξαίρεση από τις αναδασωτέες εκτάσεις

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρίσκονται και οι δύο τροπολογίες που προβλέπουν:

-την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέχρι 600 ευρώ για το λογαριασμό ρεύματος και

– την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες.

Κενά

Το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος
Ανδρουλάκης, αναδεικνύει τα κενά του κλιματικού νόμου που εισήγαγε προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση και παρουσιάζει τον οδικό χάρτη του Κινήματος για διορατικές παρεμβάσεις στην
κατεύθυνση διάχυσης της παραγωγής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλους τους πολίτες, της ποιότητας των τροφίμων και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

«Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος

Η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χτες στη Βουλή, στη συζήτηση για τον νέο κλιματικό νόμο.

Διαβάστε επίσης Αντιπυρική περίοδος: Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση σχετίζεται με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών ενέργειας, που μεταξύ άλλων οδήγησαν και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι ο νέος κλιματικός νόμος είναι πραγματική αποκάλυψη του «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» από την πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, η οποία αποτελεί κοινό άξονα στα κυβερνητικά προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας το παράδειγμα της απολιγνιτοποίησης, των πανάκριβων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των τελών που προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος κ.α.

Παλιόχαρτο

Επίθεση στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα συγκεκριμένων ολιγαρχών της ενέργειας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κλιματικού νόμου, τον οποίο χαρακτήρισε «παλιόχαρτο».

«Φέρατε ένα παλιόχαρτο που πάνω του γράφτηκε το μεγαλύτερο δώρο στους ολιγάρχες, στους πετρελαιάδες, στη βιομηχανία του στρατιωτικού κατεστημένου και στους δικτάτορες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη, είναι να βάλουμε μπροστά την παραγωγή πράσινης ενέργειας αντί να είμαστε το διακομιστικό κέντρο κλιμακούμενων εντάσεων. Δυστυχώς η Ευρώπη πληγώνει τους Ευρωπαίους ενώ θα μπορούσε να είναι μια ανεξάρτητη πράσινη ενεργειακή ένωση αντί να είμαστε κολαούζοι του ΝΑΤΟ».

Προχωρά συντεταγμένα στην κλιματική ουδετερότητα

«Η κυβέρνηση προχωρά στην κλιματική ουδετερότητα συντεταγμένα και με έναν εθνικό κλιματικό μεταρρυθμιστικό νόμο, που έχει ανοιχτούς ορίζοντες, πολλές πράσινες δράσεις και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις», επεσήμανε στη χτεσινή του παρέμβαση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

«Οδηγός  και πυξίδα μας είναι η φωνή των νέων γιατί σε αυτούς ανήκει το μέλλον», επεσήμανε ο κ. Αμυράς, ενώ επικαλούμενος πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε σε 10 χώρες και σε 10.000 πολίτες, σημείωσε ότι  το 60% των νέων που ρωτήθηκαν εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους σχετικά με την κλιματική κρίση.

«Εκτός από σπουδαία περιβαλλοντική μεταρρύθμιση, ο κλιματικός νόμος είναι και πραγματικός. Βάζει στο παιχνίδι δήμους, περιφέρειες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, πολίτες, δημόσια διοίκηση οδηγώντας τους να αλλάξουν τρόπο σκέψης και δραστηριότητες, μέσα από φιλικές περιβαλλοντικές δράσεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μέριμνα και πρόβλεψη για πως θα χρηματοδοτηθούν όλες οι δράσεις. Από δω και πέρα οι πόροι από τα κοινοτικά ταμεία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον που θα τηρούν τα μέτρα και τις δεσμεύσεις του κλιματικού νόμου. Δίνονται κίνητρα σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις για πράσινες επενδύσεις. Η χώρα θα πάει μπροστά», σημείωσε.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024