Γαλλία: Διαβεβαιώσεις στο Κίεβο για ένταξη στην ΕΕ
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας
Η Ουκρανία θα γίνει εν τέλει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα δομή η οποία θα επιτρέπει στενότερη συνεργασία με χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Μπον σε δημοσιογράφους.
«Έχουμε επίγνωση ότι χρειάζεται χρόνος για αυτό και σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να μας επιτραπεί απλώς να περιμένουμε. Πρέπει να θρέψουμε την ευρωπαϊκή ελπίδα».
15-20 χρόνια
Ο Μπον, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι μπορεί να χρειαστούν 15-20 χρόνια για να ενταχθεί στην ΕΕ η Ουκρανία, πρόσθεσε ότι το σχέδιο «δεν είναι μια εναλλακτική».
Μιλώντας μαζί με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση, είπε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Απηχώντας τις δηλώσεις του Μπον, η Γαλλίδα νέα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η ιδέα είναι να συμπληρωθεί η διεύρυνση της ΕΕ παρέχοντας πλεονεκτήματα σε μη υποψήφιες χώρες και υποστήριξη σε όσες αναζητούν την ένταξη στην ΕΕ για να βοηθήσουν τις υποψηφιότητες τους.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα τώρα για ορισμένους εταίρους. Αυτή η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα στοχεύει να ενισχύσει γρήγορα τις σχέσεις με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της γειτονιάς μας», υπογράμμισε.
Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με επιφύλαξη από ορισμένα κράτη μέλη λόγω έλλειψης λεπτομερών διευκρινίσεων. Το Κίεβο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στην ένταξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για το αίτημα υποψηφιότητας της Ουκρανίας τον Ιούνιο, αλλά ακόμη και αν εγκριθεί, η διαδικασία διαρκεί πολλά χρόνια και μπορεί να ασκηθεί βέτο από ένα κράτος μέλος.
Η Στεφανίσινα είπε μετά τη συνάντηση με τον Μπον πως έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ιδέα δεν θα επηρεάσει την υποψηφιότητα του Κιέβου.
- Τι μισθό δίνει η OpenAI για την πιο αγχωτική δουλειά στην ΑΙ
- Κίνηση ανθρωπιάς από την ΠΑΕ Άρης: Στο πλευρό φίλου της ομάδας με σοβαρό πρόβλημα υγείας
- Γκάφα Τραμπ στο Truth Social – Μπέρδεψε ένα ισραηλινό γεράκι με τον φαλακρό αετό, το εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ
- Καθησυχαστικός ο Ρομπέρτο Κάρλος για την υγεία του: «Δεν έπαθα έμφραγμα…»
- 2025: Η χρονιά που το «γυμνό φόρεμα» έντυσε τα κόκκινα χαλιά – Μεταξύ ρούχου και ψευδαίσθησης
- 3, 2, 1: Η Αθήνα υποδέχεται το 2026 με ένα μεγάλο πάρτι – Το εορταστικό καλωσόρισμα της νέας χρονιάς




