Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Λέει «όχι» στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας

Ρωσία: Λέει «όχι» στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας

Υποστηρίζουν ότι «το σχέδιο είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα».

Ένα ακόμα βήμα προς το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών κατέληξε στο κενό, καθώς η Ρωσία απέρριψε το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η La Repubblica, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι το σχέδιο της Ιταλίας είχε λάβει υπόψιν του μόνο την πλευρά της Ουκρανίας.

«Το σχέδιο αυτό είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα» και όποιος το συνέταξε «μοιάζει να βασίσθηκε σε δημοσιεύματα επαρχιακού τύπου και στα ψεύδη της Ουκρανίας» σημείωσε ο κ. Μεντβέντεφ σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας συμπλήρωσε ότι «η προτεινόμενη πλήρης αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία θα ήταν σίγουρα αιτία πολέμου».

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο τέλος υποστήριξε ότι «υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια».

Το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας, το ειρηνευτικό πλάνο αποτελείται από τέσσερα στάδια, με το πρώτο να κάνει λόγο για κατάπαυση πυρός και με το τελευταίο για μια γενική συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η La Repubblica, εμπνευστές του σχεδίου ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ κατατέθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στις 18 Μαΐου.

1. Κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, σε πρώτη φάση προβλέπεται κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας.

Η κατάπαυση πυρός θα αφορά και την αποστρατιωτικοποίηση της πρώτης γραμμής του μετώπου, διαδικασία την οποία θα επιβλέπει μια διεθνής ομάδα κρατών.

Σε αυτήν την ομάδα προβλέπεται η συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας και τους Ισραήλ, οι οποίες όπως αναφέρεται, έχουν δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία αναζήτησης διεξόδου από την κρίση καθώς και του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Στο σχέδιο αναφέρεται πως αυτό είναι και το πιο κρίσιμο στάδιο δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο της μάχης, αν και επισημαίνεται πως αν συμβεί, ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνη.

2. Ουδετερότητα

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου προβλέπει ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο για το καθεστώς της Ουκρανίας, οι οποίες προϋποθέτουν την ουδετερότητα της με εγγυήσεις ασφαλείας.

Σε αυτό το σημείο, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προβλέπεται η ανεμπόδιστη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Για αυτό το λόγο προτείνεται η διεξαγωγή μιας παγκόσμιας διάσκεψης για την ειρήνη.

3. Οι εδαφικές διαφορές

Κατόπιν και με τη συμμετοχή πάντα της διεθνούς κοινότητας, προτείνεται να αρχίσει η συζήτηση για τις εδαφικές διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αποτελεί και το πιο «καυτό» και δύσκολο ζήτημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρώμη προτείνει την πλήρη αυτονομία της Κριμαίας και του Ντονμπάς με εγγυήσεις για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, για τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, για την πλήρη αυτοδιοίκηση και την αυτόνομη διαχείριση της ασφάλειας της, αλλά εντός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

4. Πολυμερής συμφωνία

Το τέταρτο στάδιο προβλέπει μια πολυμερή συμφωνία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Ανάμεσα στις προβλέψεις θα είναι η στρατηγική σταθερότητα, ο αφοπλισμός και ο έλεγχος των εξοπλισμών, η αποφυγή των συγκρούσεων και μέτρα για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη, η επαναφορά του status quo πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, θέμα με τα οποία συνδέονται άλλωστε και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024