Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
HERE AND THERE (HAT), performing ecologies στον Κινητήρα

HERE AND THERE (HAT), performing ecologies στον Κινητήρα

Ο Κινητήρας, πάντα δραστήριος και ανήσυχος, ξεκίνησε πρόσφατα το ΗΑΤ, ένα νέο πρόγραμμα Erasmus+, με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και την οικολογία.

Μέσω εργαστηρίων, έρευνας και καλλιτεχνικών ανταλλαγών, δυο ομάδες νέων ατόμων από την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα διερευνήσουν δημιουργικά τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας και των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο, με διαφορετικές site specific performance στους δρόμους της Αθήνας και του Δουβλίνου!

Το πρόγραμμα

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα στην παγκόσμια ατζέντα, καθώς επηρεάζει όλο και περισσότερο τις συνήθειές μας και αλλάζει τον τρόπο ζωής μας.

Η οικολογία αναδεικνύεται σε ένα ζήτημα που αφορά όλους, σε όλο τον πλανήτη, ανεξάρτητα από το βιοτικό επίπεδο, τη θρησκεία, το φύλο ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτότητας.

Το θέατρο και ο χορός, όπως έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές στην ιστορία τους, αποτυπώνουν τις σύγχρονες αγωνίες. Έτσι, είναι λογικό αυτή την εποχή η οικολογία να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη θεωρία και την πρακτική των παραστατικών τεχνών.

To νέο πρόγραμμα Erasmus+, το HAT, έρχεται να απαντήσει σε αυτή τη σύγχρονη οικολογική αγωνία.

Στον πυρήνα της λειτουργίας και των δράσεων του ΗΑΤ βρίσκεται η πρόθεση να αγκαλιάσει τη  διαφορετικότητα μεταξύ των νέων και να βοηθήσει να αναλάβουν δράση για να ορίσουν τον  δικό τους κόσμο με τους δικούς τους όρους.

Ταυτόχρονα, στόχο έχει να συμβάλει στην  κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα οικολογίας και κλιματικής αλλαγής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέα άτομα 18-30 χρονών, ανεξάρτητα από κοινωνικό υπόβαθρο,  φύλο, οικονομική ευχέρεια ή μη, καταγωγή και ανεξάρτητα από την εμπειρία τους με το χορό και το θέατρο.

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, ασκήσεις θεάτρου και χορού, συζητήσεις, έρευνα και site specific παραστάσεις θα  διερευνηθεί ο ρόλος που μπορεί να παίζουν η δημιουργική διαδικασία και οι παραστατικές  τέχνες στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίησή μας απέναντι στην «οικολογική κρίση».

Για το ΗΑΤ, ο Κινητήρας συνεργάζεται και πάλι με τον ιρλανδικό φορέα Crooked House Theatre Company. Ο Κινητήρας είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίκτυο που συνδέει επαγγελματίες κι ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Ξεκίνησε το 1995-96 ως ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια λειτουργεί ως νομάς, χωρίς μόνιμη βάση, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεχίζει τις συνεργασίες του με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (erasmus+ προγράμματα, residencies κλπ).

Ο νεανικός ιρλανδικός θεατρικός φορέας Crooked House Theatre Company διοργανώνει θεατρικές δραστηριότητες αποκλειστικά για εφήβους και νέους. Iδρύθηκε το 1993 κι έχει έδρα το Newbridge της Ιρλανδίας. Χρησιμοποιεί το θέατρο για να βοηθήσει τους νέους να βρουν το δρόμο τους στον κόσμο, να εξερευνήσουν τη δική τους ταυτότητα και τις αξίες τους και να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες.

Οι δράσεις

Η διάρκεια του προγράμματος είναι ετήσια (5 Μαΐου 2022 έως 4 Μαΐου 2023).

Μέσα από το ΗΑΤ, νέοι και νέες επαγγελματίες από το χώρο του χορού και του θεάτρου, αλλά και ερασιτέχνες, ενώνονται για να επικεντρωθούν στο θέμα των «παραστατικών οικολογιών».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη να «τρέχει» για την ελληνική και την ιρλανδική ομάδα, που μετρούν 11 μέλη η κάθε μια.

Τα εργαστήρια του προγράμματος περιλαμβάνουν μαθήματα από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Με σταθερές εβδομαδιαίες συναντήσεις, αλλά και έκτακτα σεμινάρια που θα διαρκέσουν ως το φθινόπωρο,  οι ομάδες στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το θέμα της οικολογίας μέσα από το πρίσμα της της κίνησης, του σύγχρονου χορού, του θεάτρου της επινόησης, του performance  writing και άλλων σημαντικών τεχνικών.

Στα τέλη Αυγούστου η ιρλανδική ομάδα θα έρθει  στην Αθήνα για να παρακολουθήσει μαζί με την ελληνική μια βδομάδα εντατικών εργαστηρίων (training course). Στο τέλος της εβδομάδας, θα παρουσιαστεί στο κοινό μία site specific performance στην Αθήνα, σε χώρο που θα επιλεχθεί από κοινού.

Στο ΗΑΤ συμμετέχουν μέντορες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτές /τριες από διάφορους τομείς των παραστατικών τεχνών, που είτε αποτελούν σταθερά μέλη του δικτύου του Κινητήρα, είτε ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για το πρόγραμμα ΗΑΤ: Αφροδίτη Βερβενιώτη (Σύγχρονος Χορός –Hip Hop), Αντιγόνη Γύρα (Αυτοσχεδιασμός-Χορογραφική Σύνθεση) , Δώρα Ζούμπα (Site Specific Performance) , Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Θεωρητικές Πρακτικές, Σκηνική Σύνθεση) , Άρια Μπουμπάκη (Site Specific Performance) , Χρήστος Πολυμενάκος (Body/Word Performance Writing), Λία Χαμηλοθώρη (Σύγχρονος Χορός-Αυτοσχεδιασμός), Peter Hussey (Θέατρο της Επινόησης και τεχνικές Ανατροφοδότησης), Silvia Pezzarossi (Site Specific Performance).

Το ΗΑΤ θα κλείσει με μία εκτενή διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις των δυο ομάδων, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι τέλος Απριλίου 2023, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα από τα επίσημα κανάλια του.

Το πρόγραμμα στοχεύει, μέσω της διάχυσης της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αντίστοιχες  καλλιτεχνικές κι εκπαιδευτικές δράσεις αφύπνισης της κοινότητας αναφορικά με το τόσο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας.

HERE AND THERE (HAT), performing ecologies

Ένα νέο πρόγραμμα erasmus+ για νέους

Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός Προγράμματος : Αντιγόνη Γύρα, Δημήτρης Αγοράς

Διάρκεια προγράμματος: 5 Μαΐου 2022 έως 4 Μαΐου 2023

Συμμετέχοντες: Κινητήρας (Ελλάδα), Crooked House (Ιρλανδία)

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024