Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Η κυβέρνηση θα αξιώσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία για την «τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή»

Ουκρανία: Η κυβέρνηση θα αξιώσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία για την «τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή»

Ο πόλεμος «κατέστρεψε οικοσυστήματα και επιμόλυνε καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και το Κίεβο θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για να λάβει αποζημιώσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο πόλεμος «κατέστρεψε οικοσυστήματα, στέρησε από την άγρια ζωή τα φυσικά της ενδιαιτήματα και επιμόλυνε καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών», κατήγγειλε ο Ρουσλάν Στρίλετς, υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας και Φυσικών Πόρων.

«Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που μια στρατιωτική σύγκρουση οπουδήποτε στον κόσμο προκαλεί τόσο εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters.

«Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν αποθήκες πετρελαίου, θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, χημικά εργοστάσια –αυτό σίγουρα επηρεάζει το περιβάλλον. Δάση καίγονται, πολύτιμα και προστατευόμενα περιβάλλοντα καταστρέφονται».

O πόλεμος μείωσε δραστικά την αγροτική παραγωγή στην Ουκρανία. Η φωτογραφία από την πειροχή του Χαρκόβου (Reuters)

Οι μάχες κοντά στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ προκάλεσαν πυρκαγιές που έκαναν στάχτη σχεδόν 120.000 στρέμματα γης και κατέστρεψαν τη χλωρίδα και την πανίδα ενός μοναδικού περιβάλλοντος, συνέχισε ο Στρίλετς. Ανεξάρτητοι ειδικοί έχουν εξάλλου προειδοποιήσει ότι οι πυρκαγιές και η μετακίνηση στρατευμάτων στη λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού θα μπορούσε να σηκώσει ραδιενεργή σκόνη.

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.500 περιστατικά περιβαλλοντικής καταστροφής και επιμόλυνσης εδαφών.

«Υπάρχουν μέρη όπως υγρότοποι που καταστρέφονται καθώς περνά από πάνω ο εξοπλισμός του κατακτητή. Είναι οικοσυστήματα που σχηματίστηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια και τώρα τα χάνουμε» δήλωσε ο Στρίλετς.

Υποστήριξε ακόμα ότι η οικονομική ζημιά στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια γρίβνα, σχεδόν 80 εκατ. ευρώ, δεν έδωσε όμως κάποια εκτίμηση για τη συνολική περιβαλλοντική βλάβη.

«Στόχος μας είναι να αποζημιωθούμε όσο γίνεται περισσότερο για τις απώλειες που προκαλεί η Ρωσία στην Ουκρανία [..] Όλες οι διεκδικήσεις για αποζημιώσεις θα κατατεθούν σε διεθνή δικαστήρια» είπε ο Στρίλετς, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια δικαστήρια αναφερόταν.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024