Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Θα προχωρήσουμε στην αγορά ενός σμήνους F-35»

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Θα προχωρήσουμε στην αγορά ενός σμήνους F-35»

Στα εν λόγω αεροσκάφη δεν έχει «πρόσβαση» η Άγκυρα λόγω της απόκτησης των S-400

Στα θέματα ενέργειας και άμυνας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο πλαίσιο της δεξίωσης που του παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών μας», αποκαλύπτοντας πως η Ελλάδα θα εκκινήσει τη διαδικασία για την αγορά ενός σμήνους F-35.

«Θα προσθέσουμε αυτό το καταπληκτικό αεροπλάνο στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι συνεργασίες των δύο χωρών -σε πολλούς τομείς- ξεπερνούν την Ιστορία.

Σημειώνεται πως για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα στρατιωτικού εξοπλισμού, στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει συζητήσεις και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση των ελληνικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ μέσα από την απόκτηση F-35 από τη χώρα μας και τη σχετική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με αντίστοιχα σύγχρονης τεχνολογίας.

Στα εν λόγω αεροσκάφη δεν έχει «πρόσβαση» η Άγκυρα λόγω της απόκτησης των S-400.

Ως σημάδι του άμεσου χαρακτήρα των εξελίξεων ερμηνεύτηκε, προ ημερών, η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, κατά την παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αντικρούοντας την κριτική για το μέγεθος των αμερικανικών ανταλλαγμάτων έναντι του εύρους των ελληνικών παραχωρήσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε πει: «Κάποιοι λένε ότι δεν ασκούμε δικαιώματα. Περιμένετε λίγες μέρες. Ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και, όπως σας είπα, μην το βάζετε αυτό το ζήτημα με όρους ανατολίτικου παζαριού, γιατί δεν παίρνετε και άλλα, αφού τους δίνετε αυτά, όλα αυτά. Όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος για την ένταξή τους στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει συνοδευτεί από όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους, οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα.

Οι δυνατότητες των F-35

To F-35, με τις προηγμένες δικτυοκεντρικές δυνατότητες C2 (Command & Control) και την ικανότητα απεικόνισης του συνδυασμένου επιχειρησιακού περιβάλλοντος (Sensor Fusion), θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή αποτελεσματικότητας τόσο των F-16 VIPER και αναβαθμισμένων Blk50, όσο και των RAFALE, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πλήρη αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

To F-35 μπορεί να μεταφέρει το σύνολο των προηγμένων όπλων που ήδη χρησιμοποιούν τα F-16 της ΠΑ (AMRAAM, JDAM), επιτρέποντας οικονομία και δια λειτουργικότητα με τις 7 Πολεμικές Μοίρες Α/Φ F-16, τόσο σε αποστολές Αέρος-Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος-Εδάφους/Επιφανείας.

Η εξασφαλισμένη διαλειτουργικότητα με τα αντίστοιχα F-35 των ΗΠΑ, της Ιταλίας και του Ισραήλ, ενδεχομένως και της Τουρκίας σχηματίζουν νατοϊκή αεροπορική υπέροχη στην ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή»

Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη».

«Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο», σημείωσε.

«Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024