Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανατιμήσεις: Στις μυλόπετρες της ακρίβειας οι καταναλωτές – Το ράλι στα σιτηρά «καίει» το ψωμί

Ανατιμήσεις: Στις μυλόπετρες της ακρίβειας οι καταναλωτές – Το ράλι στα σιτηρά «καίει» το ψωμί

Νέο κύμα επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές

Ξανθή Γούναρη 

Μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και όλα δείχνουν ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η μεγαλύτερη.

Το χθεσινό ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου “χωριάτικο” έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.

Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

Παρότι τα αποθέματα αλεύρων σιταριού, σμιγαδιού και άλλων δημητριακών σε συνδυασμό με τα αποθέματα σιτηρών που διατηρούν οι μύλοι κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη δεδομένη χρονική περίοδο, η πορεία των τιμών αυξάνει την ανησυχία δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ράλι στις πρώτες ύλες

Ακόμη και όσοι εκτιμούσαν πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση ενόψει της νέας σοδειάς, η οποία «παραδοσιακά» ρίχνει τις τιμές, το ξανασκέφτονται, καθώς οι πιέσεις αυξάνονται.

Κι αν το ψωμί και τα προϊόντα με βάση το αλεύρι είναι ένα μικρό κλάσμα των οικογενειακών προϋπολογισμών στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα φέρνει νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων, την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν αναγγελθεί για τους λογαριασμούς της ενέργειας.

Εισαγόμενος πληθωρισμός και εκτίναξη του κόστους παραγωγής

Η νέα άνοδος κατά 35% που καταγράφουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Μάρτιο και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής – κτηνοτροφία κατά 26,5% τον ίδιο μήνα «δείχνουν» νέες ανατιμήσεις στο ράφι και περαιτέρω υποχώρηση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ, ο Απρίλιος κατέγραψε υποχώρηση στους όγκους πωλήσεων της τάξεως του 7%-8%, παρά το γεγονός ότι αφορούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για τον Μάιο, με την αγορά στο σύνολό της να έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της στον τουρισμό.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024