Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Κοντινές αποδράσεις από την πόλη που θα σας μεταφέρουν σε άλλη διάσταση

Θεσσαλονίκη: Κοντινές αποδράσεις από την πόλη που θα σας μεταφέρουν σε άλλη διάσταση

Αν βρεθείτε στη Θεσσσαλονίκη και θέλετε να κάνετε κοντινές εκδρομές, σας προτείνουμε έξι πανέμορφους τόπους!

Σε ακτίνα περίπου μιας ώρας με το αυτοκίνητο βρίσκονται μαγικά μέρη: Εξωτικές παραλίες, βασιλικοί τάφοι, ένα αρχαίο παλάτι, το βουνό των 12 θεών, υδροβιότοποι και λίμνες.

Στις κοντινές εκδρομές μπορείτε να επισκεφθείτε πολιτιστικά μνημεία-ορόσημα και φυσικά τοπία, που μεταμορφώνονται ανάλογα με την εποχή.

Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα μέχρι τους πιο καλά κρυμμένους θησαυρούς, καλωσορίσατε σε ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις city break.

Οι παραλίες της Χαλκιδικής

Εξωτικές παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική. Η Χαλκιδική είναι διάσημη για τα γαλαζοπράσινα νερά και τις απέραντες ακτές με ό,τι υποδομές μπορείς να φανταστείς, από καφέ και εστιατόρια μέχρι κέντρα για θαλάσσια σπορ. Πεύκα μέχρι την παραλία, λευκή άμμος, ονειρεμένοι όρμοι, τιρκουάζ νερά, κρυφοί κολπίσκοι.

Μπαίνοντας στην Κασσάνδρα (το πρώτο από τα «πόδια» της Χαλκιδικής, μόλις 1 ώρα από τη Θεσσαλονίκη) θα συναντήσεις τη Νέα Ποτίδαια και τη Νέα Φώκαια στην αριστερή πλευρά, τη Σάνη στη δεξιά.

Μην μετράτε, απλώς πάρτε χάρτη και σημειώστε: Καβουρότρυπες, Μικρό και Μεγάλο Καρύδι, Καλόγρια, Κρυοπηγή, Άγιος Μάμμας, Σάνη.

Κάντε βουτιά στην ανείπωτη ομορφιά τους.

Η αρχαία Όλυνθος

Μαθήματα πολεοδομίας: στον αρχαιολογικό χώρο, θα δείτε πώς ήταν οργανωμένο το περίφημο Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, το οποίο αποτελεί βάση αναφοράς σήμερα για την επιστήμη της πολεοδομίας.

Ανεσκαμμένες οικίες, λεωφόροι, κοινόχρηστοι χώροι, όλα σε μία περιοχή με θέα πανοραμική.

Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών, μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη, ανήκουν στο βασιλιά Φίλιππο Β’ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και άλλα μέλη της αρχαίας Μακεδονικής δυναστείας (5ος – 4ος αιώνας π.Χ.).

Εδώ θα περιηγηθείτε στους βασιλικούς τύμβους και θα δείτε από κοντά -στο μουσείο που έχει δημιουργηθεί – μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου και το περίτεχνο βασιλικό, χρυσό στεφάνι, με το οποίο ενταφιάστηκε.

Ο φωτισμός φτιάχνει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και η περιήγησή σου εδώ θα είναι η απόλυτη μυστικιστική, συναρπαστική εμπειρία.

Ο Όλυμπος

Η θρυλική κατοικία των αρχαίων θεών και ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας δε χρειάζεται συστάσεις. Θα εκπλαγείτε βέβαια όταν ανακαλύψετε, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την εξερευνήσετε. Με βάση το Λιτόχωρο (1 ώρα και 10 λεπτά από Θεσσαλονίκη) μπορείτε εύκολα να διασχίσετε το φαράγγι του Ενιπέα και να φτάσεις στα Πριόνια.

Η λίμνη Κερκίνη

Το μαγευτικό σκηνικό που θα συναντήσετε κάνει κάθε λεπτό της διαδρομής να αξίζει τον κόπο.

Η Λίμνη Κερκίνη ανήκει και αυτή στα σημαντικά ευρωπαϊκά οικοσυστήματα, όπως το Δέλτα του Αξιού, και -σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ- είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος.

Την ίδια στιγμή προσφέρει εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό υπαίθριων δραστηριοτήτων άθλησης και περιπέτειας, όπως πεζοπορίες, ιππασία, 4Χ4, ποδηλασία, κανό, βόλτες με βάρκα, και πολλές άλλες, ενώ εδώ θα εκπλαγείτε από τα άγρια είδη ζωής που θα δείτε: 320 είδη πτηνών, νεροβούβαλους, φλαμίνγκο και πελεκάνους.

Επισκεφθείτε τα μαγαζιά του χωριού Πορόια, με τα τοπικά προϊόντα, όπως χειροποίητα ζυμαρικά φτιαγμένα από βουβαλίσιο γάλα.

Η Γουμένισσα

Ο τελευταίος ιδανικός προορισμός για κοντινή απόδραση βρίσκεται μια ώρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης και δεν είναι άλλος από την κωμόπολη της Γουμένισσας στο Κιλκίς.

Η ίδρυσή της χρονολογείται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, όμως μεγάλη άνθιση γνώρισε η πόλη στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οπότε και μετατράπηκε σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο (όπως μαρτυρά η Μονή της Παναγίας).

Μέχρι το 19ο αιώνα η Γουμένισσα είχε γίνει εξίσου σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, ενώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (σήμερα αποτελεί τον Μητροπολιτικό Ναό) και το σχολείο αποτελούσαν πυρήνες του Ελληνισμού στη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Χαρακτηριστικά κτήρια Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, το περίφημο Γαλλικό σιντριβάνι, χτισμένο από στρατιώτες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και το ιστορικό κτήριο της μεταξοβιομηχανίας «Χρυσαλίς» (από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα). Εδώ θα βρείτε ακόμα αρκετά οινοποιεία, τα οποία είναι ανοιχτά στο κοινό, και παράγουν τις φρουτώδεις κόκκινες ποικιλίες, για τις οποίες φημίζεται η περιοχή.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024