Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το bullying στους γιατρούς πολλαπλασιάζει την επαγγελματική τους εξουθενωση

Το bullying στους γιατρούς πολλαπλασιάζει την επαγγελματική τους εξουθενωση

Βία λεκτική και φυσική δέχεται το 23,4% των γιατρών κυρίως από ασθενείς και συνοδούς με αποτέλεσμα να προκαλεί επαγγελματική εξουθένωση και πρόθεση παραίτησης στους γιατρούς

Σχεδόν το ένα τέταρτο των γιατρών έχει υποστεί κακομεταχείριση στο χώρο εργασίας του κυρίως από ασθενείς και επισκέπτες, σύμφωνα με μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Βοστώνης και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι η κακή συμπεριφορά είναι διπλάσια απέναντι στις γυναίκες γιατρούς έναντι των ανδρών γιατρών, ενώ έδειξε σημαντική στατιστική διαφορά και απέναντι στις διαφορετικές φυλές, κάτι που όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από το 70% των περιστατικών κακομεταχείρισης που επεσήμανε το 17% των γιατρών προέρχεται από ασθενείς και τους επισκέπτες τους, και αφορά συνήθως bullying φραστικό σε ποσοστό 21,5%, σεξουαλική παρενόχληση σε ποσοστό 5,4% και άσκηση βίας σε ποσοστό 5,2%.

Η έρευνα διαπίστωσε ανισότητες μεταξύ των φύλων στις περιπτώσεις κακομεταχείρισης, με τις γυναίκες να αναφέρουν διπλάσια περιστατικά κακομεταχείρισης (31%) από τους άνδρες (15%), περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισης και περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σεξουαλική παρενόχληση και λεκτική κακομεταχείριση. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής δυσφορίας μεταξύ των γυναικών γιατρών, τα οποία έχουν αποδοθεί σε ανισορροπία μεταξύ ευθυνών απέναντι στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον.

Η κακομεταχείριση στο χώρο εργασίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη επαγγελματική εξουθένωση (burnout), χαμηλότερη εργασιακή απόδοση και κατάθλιψη.

Μελέτες της τελευταίας δεκαετίας έχουν τεκμηριώσει ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης της τάξης του 40-60%. Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να αποβούν σημαντικά επωφελείς για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τις Μονάδες Υγείας ταυτόχρονα, μειώνοντας την πιθανότητα ιατρικών λαθών και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα στην περίθαλψη των ασθενών αλλά και την ευημερία των γιατρών.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1.505 γιατρούς στην κλινική σχολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 για να αξιολογηθεί η συχνότητα και οι πηγές κακομεταχείρισης μεταξύ των γιατρών και οι συσχετίσεις μεταξύ της κακομεταχείρισης, της επαγγελματικής ευημερίας και των αντιλήψεων για τα προστατευτικά συστήματα στο χώρο εργασίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 23,4% των γιατρών είχε βιώσει κακομεταχείριση τον τελευταίο χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Ψυχική ανθεκτικότητα στον κοροναϊό με burnout των θεραπευτών

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερευνά την ύπαρξη συστημάτων προστασίας στο χώρο εργασίας και την σχέση τους με την επαγγελματική ευημερία των γιατρών. Η ύπαρξη συστημάτων που προστατεύουν τους γιατρούς από την κακομεταχείριση συσχετίστηκε με αυξημένη επαγγελματική ευημερία, τόσο για εκείνους που υπέστησαν κακομεταχείριση όσο και για εκείνους που δεν αντιμετώπισαν τέτοια περιστατικά. Βρέθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κακομεταχείρισης και της μειωμένης επαγγελματικής ευημερίας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης επαγγελματικής εξουθένωσης, της μειωμένης επαγγελματικής ολοκλήρωσης και μιας έντονης πρόθεσης για υποβολή παραίτησης και αποχώρησης από τη μονάδα υγείας.

«Για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της κακομεταχείρισης των γιατρών, τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας συνολικά, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν τη συχνότητά της», είπε η πρώτη συγγραφέας Σουζάνα Ρόου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευεξίας και Επαγγελματικής Ζωτικότητας στον Όμιλο Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Καθώς η σχέση κακομεταχείρισης στο χώρο εργασίας και επαγγελματικής εξουθένωσης των γιατρών είναι ισχυρή, είναι επιτακτική ανάγκη οι μονάδες υγείας να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την ευημερία του προσωπικού, αλλά και των ασθενών τους».

Sports in

Σέλτικς- Πέισερς 133-128: Η Βοστώνη άνοιξε το σκορ στην… παράταση

Οι Σέλτικς επικράτησαν των Πέισερς με 133-128 στην παράταση και ενώ για να πάνε εκεί έβαλε το χέρι του ο Τζέιλεν Μπράουν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024