Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Χάρκοβο - Η νέα φάση του πολέμου θα είναι αιματηρή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Χάρκοβο – Η νέα φάση του πολέμου θα είναι αιματηρή

Όλα δείχνουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κορυφωθεί στα ανατολικά της χώρας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα πρόκειται για την πιο αιματηρή περίοδο της σύγκρουσης

Χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος χθες βράδυ. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ξεκινά η επιχείρηση κατάληψης του Ντονμπάς

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Νέα φάση του πολέμου

Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.

Σφαγές αμάχων

Η κινητικότητα των Ρώσων στα ανατολικά έρχεται στον απόηχο της σφαγής στην Μπούκα και στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.

Την ίδια στιγμή ο  Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό.

Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί.

Συνάντηση Ζελένσκι – Ντερ Λάιεν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχτηκε χθες στην Ουκρανία την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν προκειμένου να συζητήσουν για την ενταξιακή διαδικασία που θα ακολουθήσει το Κίεβο. Σαφώς επρόκειτο και για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού από την ΕΕ που ανακοίνωσε ακόμα ένα πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησής του στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί βάση για την έναρξη διαδικασίας ένταξης θα σταλούν μέσα σε μια εβδομάδα.

«Η κυβέρνησή μας θα ετοιμάσει τις απαντήσεις (…) πολύ γρήγορα, πιστεύω μέσα σε μία εβδομάδα», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Το ερωτηματολόγιο επέδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της χθες στο Κίεβο. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν το εξετάζει.

Ταχείες διαδικασίες

Η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνήθως εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, με πολυετή διάρκεια, ακόμη κι αν η Κομισιόν εκφράσει θετική γνώμη. Ωστόσο η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε χθες ταχείες διαδικασίες.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η διαδικασία θα είναι επιτυχής και η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ. «Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε επιτέλους κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Sports in

Οι συνομιλίες που μπορεί να τερμάτιζαν τον πόλεμο στην Ουκρανία - Η κρυφή ιστορία της διπλωματίας που απέτυχε

Τι συνέβη; Πόσο κοντά ήταν Ρωσία και Ουκρανία στο να τερματίσουν τον πόλεμο; Και γιατί δεν οριστικοποίησαν ποτέ μια συμφωνία;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024