Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για την «Ελένη»

Για την «Ελένη»

Η ιστορία της Ελένης

Αυτές τις ημέρες που όλοι μιλούν για τη Ρούλα, θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω για μια «Ελένη», που δεν τη λένε Ελένη, αλλά προτιμά να πει την ιστορία της χωρίς να σας συστηθεί. Ενα σαββατόβραδο πριν από κάποια χρόνια λοιπόν, η Ελένη – 22 ετών – διασκέδαζε με φίλους της σε ένα μπαρ. Εκείνο το βράδυ, η ζωή της άλλαξε για πάντα. Το έγκλημα, ομαδικός βιασμός, συντελέστηκε μέσα στις τουαλέτες του χώρου. Τις επόμενες ώρες έπρεπε, παρά το σοκ, να πάρει αποφάσεις. Αποφάσισε να μιλήσει. Στην αστυνομία αντιμετώπισε όχι απλώς δυσπιστία, αλλά και μια προσπάθεια να μεταπειστεί. Εν ολίγοις, προσπάθησαν να την πείσουν πως δεν είχε καταλάβει καλά τι της συνέβη, γιατί τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν έτσι απλά.

Επειτα ήρθε η ώρα του ιατροδικαστή. «Επρεπε», μου λέει, «να μην κάνω μπάνιο. Μα πώς θα μπορούσα να μην κάνω μπάνιο; Θυμάμαι πως πλύθηκα τρεις φορές με μανία». Τα διαδικαστικά ολοκληρώθηκαν και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της. Δρόμο ανηφορικό και ατελείωτο:

Σχεδόν έναν χρόνο μετά άρχισε η δίκη. Επρόκειτο δηλαδή να αρχίσει η δίκη, αλλά αντ’ αυτού δόθηκε αναβολή, αφού ο συνήγορος των κατηγορουμένων, που δηλώνουν αθώοι, είχε δουλειά. Επτά μήνες αργότερα, η δίκη άρχισε αλλά αναβλήθηκε για να προσκομιστούν απαραίτητα στοιχεία. Αλλους έξι μήνες αργότερα η δίκη που επρόκειτο να αρχίσει έπεσε πάνω στην COVID. Η υπόθεση δεν εισήχθη καν. Τέσσερις μήνες αργότερα ο συνήγορος των κατηγορουμένων έθεσε θέμα διακοπής της δίκης και ζητησε νέα ημερομηνία. Το δικαστήριο διέκοψε για 20 ημέρες. Η COVID όμως στο μεταξύ ξανασφράγισε τις αίθουσες. Η πανδημία ανέβαλε την εκδίκαση για ακόμη τρεις φορές μέσα σε πέντε μήνες. Αλλους πέντε μήνες αργότερα ο συνήγορος των κατηγορουμένων ζήτησε νέα αναβολή επικαλούμενος κώλυμα. Το ίδιο έγινε και δύο μήνες αργότερα.

Η δίκη άρχισε τελικά πριν από λίγους μήνες. Τέσσερα χρόνια μετά το έγκλημα. Η Ελένη κατέθεσε, ξαναζώντας στην πραγματικότητα τον εφιάλτη εκείνης της νύχτας. Αν τύχει ποτέ να μιλήσετε με θύμα βιασμού (ειρήσθω εν παρόδω, θα μένατε με το στόμα ανοιχτό αν ξέρατε πόσες γυναίκες στον περίγυρό σας έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά), θα σας πει πως η ώρα της κατάθεσης είναι από τις τραυματικότερες εμπειρίες. Αυτήν την εμπειρία η Ελένη θα πρέπει να την ξαναζήσει, καθώς μετά από τόσες διακοπές και αναβολές, τώρα έμαθε πως απομακρύνεται από τη θέση της η πρόεδρος του δικαστηρίου κι έτσι όλα θα πρέπει να αρχίσουν από το μηδέν. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ασφάλεια δικαίου και δικονομικές παρεμβάσεις. Να συμφωνήσουμε όμως πως αυτή η ιστορία, η διόλου σπάνια, δεν μπορεί ως κανονικότητα να τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024