Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γυναίκα και Θάλασσα: Μια εξαιρετική έκθεση με έργα του Κωνσταντίνου Ταπακτσόγλου

Γυναίκα και Θάλασσα: Μια εξαιρετική έκθεση με έργα του Κωνσταντίνου Ταπακτσόγλου

Τα εγκαίνια της έκθεση θα γίνουν την Παρασκευή 6 Μαίου (19.00-23.00) στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18 στην Κηφισιά.

«Πυρ, γυνή και θάλασσα», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Τι γίνεται όμως, όταν το χέρι, το ταλέντο, η ψυχή ενός ζωγράφου επιχειρεί να ενώσει τα δύο τελευταία; Τι γίνεται όταν η θάλασσα και η γυναίκα αποτυπώνονται στον καμβά ενός… μηχανικού ο οποίος, όμως, έκανε από μικρός τον έρωτά του πραγματικότητα ζωγραφίζοντας μοναδικούς πίνακες;

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Ταπακτσόγλου ο οποίος θα παρουσιάσει σε μια έκθεση ζωγραφικής μοναδικά έργα του με θέμα «Γυναίκα και Θάλασσα».

Τα εγκαίνια της έκθεση θα γίνουν την Παρασκευή 6 Μαίου (19.00-23.00) στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18 στην Κηφισιά.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 12 Μαίου με ωράριο λειτουργίας 11.00-19.00.

Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ταπακτσόγλου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος Απόφοιτος απο το Ε Γυμνάσιο αρρένων. Σπούδασε φυσικός στο Α.Π.Θ και στη συνέχεια τελείωσε το μεταπτυχιακό τμήμα Ηλεκτρονικών Σπουδών στο Α.Π.Θ. Εργάσθηκε 3 χρόνια στο Φυσικό τμήμα του Α.Π.Θ ως βοηθός Καθηγητή και 30 χρόνια στον Ο.Τ.Ε κατέχοντας  διευθυντικές θέσεις ως Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός.

Είναι μέλος και επι 27 έτη Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του συλλόγου Επαγγελματιών Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος. Από τη θέση αυτή έχει συμβάλλει στην πραγματοποίηση μιας πλειάδας συλλογικών εκδηλώσεων πολιτισμού και κοινωνικού περιεχομένου, όπως σεμινάρια ζωγραφικής , παρουσίαση νέων ζωγράφων , ποιητών , λογοτεχνών και πληθώρα εκθέσεων σε Θεσσαλονίκη , διάφορες πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό, Κύπρο και Βουλγαρία.

Η ζωγραφική ήταν από τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος του έρωτας. Την πρώτη του ατομική έκθεση την έκανε όντας μαθητής στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Αναλήψεως.

Έκτοτε ασχολείται συνεχώς με τη ζωγραφική, παράλληλα με τις άλλες του ασχολίες, δημιουργώντας ένα μεγάλο αριθμό έργων με ποικιλία θεμάτων. Είχε καταξιωμένους δασκάλους στη ζωγραφική, τους Παρούτη Δημήτριο, Πολύκλειτο  Ρέγκο και Ζαμπέτογλου Ανδρέα.

Πραγματοποίησε 4 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και συμμετείχε σε  πάνω από 60 ομαδικές εκθέσεις σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου.

Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές καθώς επίσης έχουν δημοσιευθεί σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά.

Έχει συμπεριληφθεί στην εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών της Αμφικτιονίας Ελληνισμού  και σε πάρα πολλά Λευκώματα Έργων Ζωγραφικής . Για την προσφορά στην τέχνη και τον πολιτισμό του απονεμήθηκαν αρκετές τιμητικές διακρίσεις.

« Ο Ζωγράφος Κωνσταντίνος Ταπακτσόγλου είναι νατουραλιστής κινούμενος στο κλίμα του ποιητικού ρεαλισμού και γενικά των παραστατικών τάσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της απεικονιστικής Τεχνικής. Αποβλέποντας στην λυρική άποψη των πραγμάτων αποφεύγει τις πολλές αφαιρέσεις, τις σχηματοποιήσεις και τους πειραματισμούς. Τα θέματα του τα αναζητά στα ξέμακρα καρνάγια, τα νησιωτικά ακρογιάλια με τις πολύχρωμες βάρκες και τα ψαροκάικα καθώς και στην ελληνική φύση παρασυρμένος πάντα από το ελληνικό φως και τα ζεστά ελληνικά χρώματα.» Λευτέρης Κιντζονίδης

Λάτρης και θαυμαστής του γυναικείου φύλλου , δε διστάζει να απεικονίσει τη γυναίκα με κάθε ευκαιρία.  Χρησιμοποιεί για τη ζωγραφική του κυρίως λάδια και ακουαρέλες.

«Το έργο του όσο και το όλο του γίγνεσθαι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ώριμου σπουδαίου ζωγράφου, ενός ζωγράφου που γνωρίζει άριστα να επιλέγει τα θέματά του, να παντρεύει με μια αξιοθαύμαστη αρμονία τα χρώματα και να επιτυγχάνει ένα θαυμάσιο αισθητικό αποτέλεσμα πάνω στον καμβά. Αδιάψευστο στοιχείο και τεκμήριο είναι οι σημαντικές εκθέσεις που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης ο οποίος είδε με απόλυτη ικανοποίηση το φιλότεχνο κοινό να ανταποκρίνεται με χαρακτηριστική προθυμία στο έργο του.

Ως ζωγράφος ο Κώστας Ταπακτσόγλου σε όλη του την διαδρομή ήταν και θα είναι ένας πιστός εραστής και ένας ειλικρινής λάτρης αυτής της αιώνιας διαχρονικής και πάντα επίκαιρης τέχνης. Ο τρόπος που επέλεξε να εκφραστεί είναι ο ρεαλιστικός, καθώς σε όλη του τη ζωή ο χρωστήρας του στάθηκε αμετακίνητa πιστός και αφοσιωμένος στην ρεαλιστική απεικόνιση του αντικειμένου, δημιουργώντας ένα μεγάλο αριθμό εξαιρετικών έργων. Με μια θεματογραφία άκρως ενδιαφέρουσα, επιλεγμένη και δανεισμένη από την καθημερινότητα, τις δραστηριότητες των ανθρώπων, την φύση, την θάλασσα και την ζωή και αποδομένα με πολύ ευαισθησία και με την αμέριστη συμμετοχή μιας εξαιρετικής χρωματικής γκάμας δημιούργησε ένα αξιοζήλευτο αισθητικό αποτέλεσμα.
Ο Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδος για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που προσέφερε στην τέχνη, τον πολιτισμό, στον άνθρωπο και την ζωή του απένειμε σε ειδική εκδήλωση τιμητική διάκριση» Περικλής Μπαλάφας, Ζωγράφος,Πρόεδρος του Σ.Ζ.Θ.Β.Ε.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024