
RND: «Γιατί οι Έλληνες εκτιμούν τον Πούτιν»
Μία αναδρομή στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ελληνική πολιτική απέναντι στους Ουκρανούς και τους υπόλοιπους πρόσφυγες στις σελίδες του Τύπου
«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εκτιμούν τόσο πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο στην Ελλάδα», γράφει ο Γκερντ Χέλερ στο δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland: «Όπως όλα δείχνουν, η επίθεση στην Ουκρανία δεν διέλυσε για πολλούς Έλληνες τη φιλία τους με τη Ρωσία. Η συμπάθεια αυτή έχει θρησκευτικές, ιστορικές και ιδεολογικές ρίζες», συνεχίζει. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «όταν πρόκειται για τον Πούτιν και τον πόλεμο του, η χώρα είναι βαθιά διχασμένη».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί στις σελίδες της η Deutsche Welle.
Η κοινή θρησκεία, τονίζει ο δημοσιογράφος, αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες: «Σε Ελλάδα και Ρωσία η Ορθοδοξία εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα σημαντική πηγή εθνικισμού. Αυτό εξηγεί τη συμπάθεια απέναντι στη Ρωσία από μεγάλο τμήμα της ελληνικής δεξιάς και του κλήρου. Αλλά η συμπάθεια αυτή έχει και ιστορικές ρίζες» αναφέρει, κάνοντας μία αναδρομή στις ελληνορωσικές σχέσεις από την ελληνική επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα.
«Τώρα ο πόλεμος είναι μία μεγάλη δοκιμασία για τη συμπάθεια των Ελλήνων προς τη Ρωσία, εξαιτίας της ελληνικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 150.000 ανθρώπους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, μόλις 26 % των Ελλήνων τάσσεται υπέρ μίας βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ ένα 68 % δηλώνει δυσαρεστημένο από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης – στο ποσοστό αυτό ενδέχεται να βρίσκονται και υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας» συνεχίζει στην ανάλυσή του.
Και καταλήγει: «Η ΝΔ είναι από το 2011 αδελφοποιημένο κόμμα με την ”Ενωμένη Ρωσία” του Πούτιν. Και οι υποστηρικτές του Πούτιν στους κόλπους του κόμματος ενδέχεται να εξελιχθούν σε πρόβλημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό εν όψει των επόμενων εκλογών».
- Κολομβία: Η EMC ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση με 21 νεκρούς, κάνοντας λόγο για «λάθος»
- Καύσιμα: Η αυστραλή ΥΠΕΞ χαιρετίζει ένα «σημαντικό βήμα» από την Κίνα για τον ενεργειακό εφοδιασμό
- Βιρτζίνια: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο Κόμι που κατηγορείται ότι απείλησε τη ζωή του Τραμπ
- Ο Τραμπ μελετάει «πιθανή μείωση» των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία
- Δυτική Οχθη: Σκότωσαν έφηβο Παλαιστίνιο οι ισραηλινές δυνάμεις και, απλώς, το επιβεβαίωσαν
- Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του κυβερνήτη της Σιναλόα, κατηγορώντας τον για σχέσεις με το ομώνυμο καρτέλ