Ηλεκτροκίνηση: Ο Μπάιντεν ενεργοποιεί ειδικές εξουσίες για στήριξη της παραγωγής
Η απόφαση του Οβάλ Γραφείου εντάσσει πρώτες ύλες και μέταλλα όπως το νικέλιο, το λίθιο, το κοβάλτιο και ο γραφίτης σε μια ειδική λίστα στρατηγικής ασφάλειας που διευκολύνει την παραγωγή τους.
Ειδικές προεδρικές εξουσίες που χρονολογούνται από τον… Ψυχρό Πόλεμο ενεργοποίησε απόψε ο Λευκός Οίκος με στόχο να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή υλικών μπαταριών που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και την στροφή της οικονομίας στη χρήση πράσινης ενέργειας. Στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των ΗΠΑ σε έναν κλάδο που κυριαρχείται από την Κίνα.
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν τοποθετεί πρώτες ύλες και μέταλλα όπως το νικέλιο, το λίθιο, το κοβάλτιο και ο γραφίτης σε μια ειδική λίστα στρατηγικής ασφάλειας που προστατεύει και διευκολύνει την παραγωγή τους. Στην ίδια λίστα ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τοποθετήσει τις μάσκες και την εγχώρια παραγωγή χειρουργικών και προστατευτικών μασκών στο αποκορύφωμα της πανδημίας.
Με την ένταξη των υλικών αυτών στη λίστα οι εταιρείες παραγωγής και τα ορυχεία θα έχουν πρόσβαση και σε μια επιπλέον δεξαμενή κεφαλαίων ύψους 750 εκατ. δολαρίων για την διεύρυνση της παραγωγής τους και την διοχέτευση επιπλέον επενδύσεων όπου χρειάζονται.
Πάντως, ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν πως μια τέτοια κίνηση θα αργήσει να αποδώσει καρπούς διότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα ύψους επτά έως δέκα χρόνων ώστε να στηθεί ένα ορυχείο και να λειτουργήσει.
Το πλάνο φαίνεται να έχει τη στήριξη μεγάλου μέρους του Κογκρέσου, που συμφωνεί πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από πρώτες ύλες και μέταλλα από το εξωτερικό, κυρίως για τον ανερχόμενο κλάδο της ηλεκτροκίνησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετοχές εταιρειών του κλάδου των ορυχείων κατέγραψαν σημαντικά κέρδη σήμερα στο χρηματιστήριο. Ενδεικτικά η Lithium Americas ανέβηκε κατά 4,5% και η MP Materials Corp. κατά 3,5%.
Πάντως, ακτιβιστικές οργανώσεις αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την απόφαση. «Η μετάβαση στην εποχή της καθαρής ενέργειας δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε “βρώμικα” ορυχεία» σχολίασε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της ακτιβιστικής οργάνωσης Earthworks.
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442