Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπλε Τρένο: Το υπερπολυτελές μέσον που ταξίδευε ο στρατάρχης Τίτο – Ποιοι διάσημοι είχαν φιλοξενηθεί

Μπλε Τρένο: Το υπερπολυτελές μέσον που ταξίδευε ο στρατάρχης Τίτο – Ποιοι διάσημοι είχαν φιλοξενηθεί

Το Μπλε Τρένο ήταν ο αγαπημένος τρόπος μετακίνησης του Τίτο, τόσο για διπλωματικά ταξίδια, όσο και για προσωπικά. Και οι διάσημοι που πέρασαν και απόλαυσαν την χλιδή ήταν πολλοί.

Ο ήρωας της Γιουγκοσλαβίας, του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γιόσιπ Μπροζ, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Τίτο, λάτρευε την πολυτέλεια στην προσωπική του ζωή.

Στο Βελιγράδι κατοικούσε στην επίσημη κατοικία του, το Μπέλι Ντβορ, και διατηρούσε ξεχωριστή ιδιωτική κατοικία. Τα Νησιά Μπριούνι ήταν ο τόπος της Επίσημης Θερινής Κατοικίας από το 1949.

Το θέρετρο σχεδιάστηκε από το Γιόζε Πλέτσνικ και περιλάμβανε ζωολογικό κήπο. Περίπου 100 ξένοι αρχηγοί κρατών επισκέφθηκαν τον Τίτο στη νησιωτική κατοικία του καθώς και πολλοί κινηματογραφικοί αστέρες.

Το 1974 ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος είχε στη διάθεσή του 32 επίσημες κατοικίες, μεγαλύτερες και μικρότερες, το γιοτ Γκάλεμπ («γλάρος»), ένα Boeing 727 ως προεδρικό αεροπλάνο και το Μπλε Τρένο.

Το Μπλε Τρένο

Μετά το θάνατο του Τίτο το προεδρικό Boeing 727 πωλήθηκε στην Aviogenex (αεροπορική εταιρεία τσάρτερ), το Γκάλεμπ παρέμεινε αγκυροβολημένο στο Μαυροβούνιο, ενώ το Μπλε Τρένο αποθηκεύτηκε σε ένα σιδηροδρομικό υπόστεγο στο Βελιγράδι και έμεινε εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια.

Το Μπλε Τρένο σχεδιάστηκε κατά παραγγελία του Τίτο, το 1959. Οι εσωτερικοί χώροι του είναι σε ύφος Art Deco και περιλαμβάνουν τα δωμάτια του Προέδρου αίθουσα συσκέψεων, μπαρ, κεντρική κουζίνα, σαλόνι, δωμάτια για φιλοξενούμενους, και απλά υπνοδωμάτια για το προσωπικό.

Μεταξύ των VIP καλεσμένων που ταξίδεψαν μαζί του στο Μπλε Τρένο ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ο Γιασέρ Αραφάτ, οι Γάλλοι Πρόεδροι Φρανσουά Μιτεράν και Σαρλ ντε Γκωλ, και οι αστέρες του κινηματογράφου Σοφία Λόρεν και Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που έκαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Κροατία.

Το τελευταίο ταξίδι

Το Μπλε Τρένο μετέφερε το φέρετρο του Τίτο στο τελευταίο του ταξίδι στο Βελιγράδι.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024