Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο ακριβό και από αεροπλάνο το ταξίδι με ΙΧ για Θεσσαλονίκη

Πιο ακριβό και από αεροπλάνο το ταξίδι με ΙΧ για Θεσσαλονίκη

Για πρώτη φορά αποδεικνύεται οικονομικότερο για κάποιον να κάνει την απόσταση από αέρος, αφού το κόστος οδικώς είναι διπλάσιο λόγω της αυξημένης τιμής της βενζίνης.

Με την τιμή της βενζίνης να σπάει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, ειδικά για τους καταναλωτές που – με την πανδημία να είναι ακόμα εδώ – συνεχίζουν να επιλέγουν ως μέσο μετακίνησης τα ΙΧ τους. Μαζί με τον κόσμο που αλλάζει, αλλάζουν και όσα θεωρούνταν διαχρονικά δεδομένα.

Ετσι, για πρώτη φορά, αποδεικνύεται οικονομικότερο για κάποιον να κάνει την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη από αέρος παρά με το ΙΧ του, αφού το κόστος οδικώς είναι διπλάσιο λόγω της αυξημένης τιμής της βενζίνης. «Εμείς καθημερινά δεν ξέρουμε με τι τιμή θα αγοράσουμε στα διυλιστήρια», λέει η Ειρήνη, πρατηριούχος στον Βύρωνα.

Με τη βοήθειά της υπολογίζουμε πόσο χρειάζεται να ξοδέψει σήμερα ένας καταναλωτής, κάτοχος ΙΧ 1.400 κυβικών με ντεπόζιτο 60άρι και μέση ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα, για να διανύσει τις αποστάσεις Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αθήνα – Ιωάννινα και Αθήνα – Πάτρα μετ’ επιστροφής.

Φθηνότερο το ΚΤΕΛ

Η τιμή της αμόλυβδης στην οθόνη γράφει 2,059 ευρώ το λίτρο, οπότε, για να φουλάρει το ντεπόζιτο του συγκεκριμένου ΙΧ για την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής, προκύπτει ότι θα χρειαστεί 250 ευρώ για βενζίνη και 63 ευρώ για τα διόδια, σύνολο 313 ευρώ. «Πριν από τρεις εβδομάδες, με τιμή βενζίνης 1,7 ευρώ το λίτρο, το ίδιο ταξίδι κόστιζε 160 ευρώ και μαζί με τα διόδια έφτανε στα 223 ευρώ. Αν η τιμή της βενζίνης τώρα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, το ταξίδι αυτό θα φτάσει να κοστίζει 363 ευρώ», εξηγεί η πρατηριούχος.

Χαρακτηριστικό της πρωτόγνωρης συγκυρίας είναι ότι ενώ το κόστος σήμερα οδικώς είναι 313 ευρώ, αεροπορικώς είναι περίπου το μισό, αφού τα εισιτήρια για Αθήνα – Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής ξεκινούν από 122 ευρώ. Ακόμα και αν προσθέσει κανείς τα έξοδα για την άφιξη και την επιστροφή από το αεροδρόμιο (12 ευρώ τα εισιτήρια λεωφορείου), το κόστος για Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν ξεπερνά τα 134 ευρώ, δηλαδή λιγότερο και από το μισό του κόστους με ΙΧ.

Ακόμη φθηνότερο είναι το κόστος με τρένο, στα 86,4 ευρώ (μαζί με τα έξοδα μεταφοράς από και προς τον σταθμό) και το κόστος με ΚΤΕΛ που φτάνει τα 60,9 ευρώ.

Για Ιωάννινα και Πάτρα

Ιδια εικόνα αποτυπώνεται αν υπολογίσει κανείς το κόστος για τις αντίστοιχες διαδρομές Αθήνα – Ιωάννινα και Αθήνα – Πάτρα. Συγκεκριμένα, για την απόσταση Αθήνα – Ιωάννινα το κόστος με ΙΧ υπολογίζεται μαζί με τα διόδια στα 240 ευρώ, τη στιγμή που αεροπορικώς δεν ξεπερνά τα 169 ευρώ, ενώ αν η τιμή της βενζίνης φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο, το κόστος με ΙΧ θα αγγίζει τα 280 ευρώ.

Για την απόσταση Αθήνα – Πάτρα, με ΙΧ αυτή τη στιγμή το κόστος φτάνει τα 143 ευρώ (με τιμή βενζίνης στα 2,5 ευρώ το λίτρο θα αγγίξει τα 183 ευρώ), ενώ με το ΚΤΕΛ το ίδιο ταξίδι μετ’ επιστροφής κοστίζει μόλις 34,4 ευρώ. «Δεν το θεωρώ σωστό να μετακυλιστεί το κόστος στους επιβάτες που πλήττονται», σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Αμπλάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, αναφορικά με μια πιθανή αύξηση των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ ως απότοκο της ανοδικής πορείας στις τιμές των καυσίμων.

Την ίδια ώρα, τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αθήνα – Πάτρα ήδη μειώθηκαν δραστικά τις τελευταίες ημέρες από 25 σε 15, έπειτα από απόφαση της διοίκησης σε μια προσπάθεια διαχείρισης της εκρηκτικής ανόδου του κόστους των μεταφορικών εξόδων.

«Λύση η μείωση φόρων»

Για το δυσοίωνο τοπίο που διαμορφώνεται τόσο για τους πρατηριούχους όσο και για τους καταναλωτές και τα δημόσια έσοδα μιλά στα «ΝΕΑ» με την 37ετή του πείρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης.

«Οι τιμές που βλέπουμε τώρα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου, είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων 14 μηνών. Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς πέτυχε σε ιστορικά υψηλά, 1,89 ευρώ η βενζίνη, μέση τιμή Ελλάδας. Εδώ και 16-17 μέρες έχουμε αύξηση από την αφετηρία των τιμών στα ελληνικά διυλιστήρια, 46 λεπτά το λίτρο στα πετρέλαια και 26 λεπτά το λίτρο στις βενζίνες. Είναι δυσθεώρητα ακριβά τα καύσιμα για την αγοραστική μας δύναμη. Για άμεση πτώση των τιμών, η μόνη λύση είναι η μείωση των φόρων, είτε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης είτε στον ΦΠΑ. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, μια νταλίκα για να έρθει από την Κεντρική Ελλάδα στην Αθήνα ήθελε 200 ευρώ πετρέλαιο, τώρα θέλει 350 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι αυτό κάπου θα μετακυλιστεί. Δεν είναι δυνατόν να το επωμιστεί ο μεταφορέας», σημειώνει ο Μιχάλης Κιούσης και συμπληρώνει:

«Το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ δυστυχώς έσπασε. Εν τω μεταξύ, το αν θα πουλήσεις καύσιμα εξαρτάται και από τις ανάγκες του καταναλωτή. Από ό,τι ακούμε, πιέζονται και κόβονται οι βόλτες και οι έξοδοι τα Σαββατοκύριακα. Αρχές Απριλίου θα δούμε πού θα κάτσει η μπίλια της κατανάλωσης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και για εμάς και για όλο τον κόσμο. Και μόνο η γκρίνια, η δυσαρέσκεια και η μουρμούρα που βιώνουμε από τους καταναλωτές φτάνουν, δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Εμείς δουλεύουμε με κέρδος ανά λίτρο και είναι οξύμωρο να έχουμε υπερδιπλάσιους τζίρους και 30% πτώση των πωλήσεων. Ας ελπίσουμε να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση στην αγορά παγκοσμίως για να έχουμε μια ομαλότητα στις τιμές λίαν συντόμως γιατί αυτές οι τιμές στην Ελλάδα δεν συμφέρουν απολύτως κανέναν. Ούτε όσους ασχολούνται με τον κλάδο, ούτε τους καταναλωτές, ούτε τα δημόσια έσοδα, γιατί με την πτώση της κατανάλωσης πέφτουν και τα δημόσια έσοδα καθώς δεν εισπράττει φόρους το κράτος».

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024