Αρκτική: Η Βρετανία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία – Στο επίκεντρο της σύγκρουσης της Ουκρανίας
Η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας μπορεί να μεταφερθεί στην Αρκτική
Η Βρετανία σχεδιάζει να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Βρετανία δεσμεύεται στρατιωτικά «για βαθύτερη ολοκλήρωση, διαλειτουργικότητα με χώρες όπως η Νορβηγία» για να προστατεύσει τις θάλασσες του Βόρειου Ατλαντικού, είπε ο Ουάλας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπαρντουφός, στη βόρεια Νορβηγία.
«Θα έχουμε πρακτικά, μόνιμα, μια… ομάδα κρούσης πεζοναυτών με μόνιμη παρουσία… ενεργή στη Σκανδιναβία», είπε, προσθέτοντας ότι η δύναμη πιθανότατα θα εναλλάσσεται μεταξύ Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και αλλού στην περιοχή.
Μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή
Ο Ουάλας μιλούσε κατά την επίσκεψή του σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ στο νορβηγικό τμήμα της Αρκικτής στα οποία συμμετείχαν 30.000 στρατιώτες.
Τα γυμνάσια με τίτλο «Cold Response», που γίνονται ανά δύο χρόνια αποκτούν πρόσθετη σημασία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική.
«Η στρατηγική μας για την Αρκτική μας δεσμεύει σε περισσότερη εκπαίδευση και συνεργασία», είπε ο Βρετανός υπουργός.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή. Η φιλοδοξία μας είναι τολμηρή και θα φροντίσουμε να είμαστε εκεί για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση εάν μας ζητηθεί”, πρόσθεσε.
Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Όντ Ρόγκερ Ένοκσεν χαιρέτισε τη δέσμευση.
«Θέλουμε περισσότερη συμμαχική δραστηριότητα στον βορρά», είπε ο Ένοκσεν.
Ενώ οι εντάσεις στην περιοχή της Αρκτικής παραμένουν, το Όσλο ανησυχεί ότι μια σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μπορεί να επεκταθεί στην Αρκτική, όπου και οι δύο πλευρές έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους παρουσία τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Μουντιάλ 2026: Τομ Κρουζ, Μαντόνα και IShowSpeed σφυρίζουν λήξη στο Super Bowl της FIFA
- Ο Ερντογάν, η απόπειρα πραξικοπήματος και η «Νέα Τουρκία»
- Αποσύρεται από την υπόθεση του Τολιόπουλου ο ΠΑΟΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιάννης Αμανατίδης νέος γραμματέας της Κ.Ο. – Θα στείλει επιστολή για επιστροφή Πολάκη – Το Σάββατο η εκλογή προέδρου
- Κιλκίς: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Πολύκαστρο – Σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη
- Ιράν: Νέο κύμα αμερικανικών πληγμάτων – «Το Ορμούζ παραμένει κλειστό»
- Οι «Τρωάδες» στην Επίδαυρο εγκαινιάζουν μια νέα εποχή προσβασιμότητας στον πολιτισμό
- Το Ισραήλ σκοτώνει ακόμα 4 αμάχους στη Γάζα – Ανάμεσα τους και ένα παιδί και οι γονείς του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442