Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Château de la Croë: Τι συνδέει το Αριστοτέλη Ωνάση με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς

Château de la Croë: Τι συνδέει το Αριστοτέλη Ωνάση με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς

Η έπαυλη που ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση και αγόρασε το 2001 ο Ρώσος ολιχάρχης.

Το διεθνές κυνηγητό του ρωσικού χρήματος ξεκίνησε από τα λιμάνια όπου οι Ρώσοι ολιγάρχες δένουν τα γιοτ τους και συνεχίστηκε στις γειτονιές του «Londongrad», όπως αποκαλείται το ακριβότερο κομμάτι του Λονδίνου, όπου έχουν αγοράσει πανάκριβες επαύλεις.

Τώρα, στο μικροσκόπιο τίθενται οι βίλες των  Ρώσων δισεκατομμυριούχων στη Μεσόγειο και κυρίως στη γαλλική Ριβιέρα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία task force για να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ρώσους και έχει δεσμεύσει περίπου 30 ακίνητα, αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αναφερθεί, κάποια κίνηση των γαλλικών αρχών σε σχέση με το Château de la Croë, μία ιστορική έπαυλη σχεδόν 2.500 τ.μ. που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά σήμερα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Το Château de la Croë

Το Chateau de la Croe βρίσκεται απομονωμένο σε μία έκταση άνω των 70 στρεμμάτων στο ακρωτήρι Cap d’Antibes της Αντίπ, μίας πόλης της γαλλικής Ριβιέρας ανάμεσα στη Νίκαια και τις Κάννες.

Χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1920 για για τον Βρετανό αριστοκράτη και μεγιστάνα των εφημερίδων σερ Ουίλιαμ Πομερόι σε μια έκταση γης που είναι πλέον γνωστή με την ονομασία Billionaire’s Bay, το κάστρο υπήρξε κατοικία αρκετών εστεμμένων.

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ μετακόμισε εκεί αμέσως μόλις απαρνήθηκε το στέμμα και αποφάσισε να παντρευτεί την κοινή θνητή Ουόλις Σίμπσον.

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Γ’ του Βελγίου, η τελευταία Βασίλισσα της Ιταλίας και ο Φαρούκ Ι της Αιγύπτου, έζησαν επίσης εκεί.

Το 1950 ο Αριστοτέλης Ωνάσης μαγεύτηκε από την ομορφιά του και το αγόρασε, όμως το πούλησε επτά χρόνια αργότερα, το 1957.

Αμέσως η έπαυλη πέρασε στα χέρια του Σταύρου Νιάρχου.

Έπειτα από μία πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος του ακινήτου τη δεκαετία του 1970, παρέμεινε εγκαταλελειμμένο για χρόνια.

Έτσι, όταν το 2001 η έπαυλη αγοράστηκε από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, εκείνος χρειάστηκε να διαθέσει μεγάλα ποσά -πάνω από 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το moneyreview, για την αποκατάστασή της. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, δημιουργήθηκε πισίνα 15 μέτρων στην οροφή του κτιρίου, καθώς και γυμναστήριο και σινεμά στο υπόγειο.

Λίγο καιρό αφότου ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε το Chateau de la Croe στη χερσόνησο Cap d’Antibes στη Νότια Γαλλία, η εφορία χτύπησε την πόρτα του.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, είχε δηλώσει χαμηλότερη αξία για την εξοχική του κατοικία, με αποτέλεσμα να μην πληρώσει αρκετό φόρο περιουσίας τις χρονιές 2006 και 2007.

Η εφορία υπολόγισε την αξία του ακινήτου σε περίπου 41.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την τιμή πώλησης άλλων ακινήτων, αντίστοιχου μεγέθους και έκτασης, εκείνο το χρονικό διάστημα.

Ο Αμπράμοβιτς διαμαρτυρήθηκε επίσης για το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν υπολόγισε σωστά τα χρήματα που δαπάνησε για την ανακαίνιση του ακινήτου, ενώ τώρα κινδυνεύει να την χάσει εντελώς.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024