Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Η μυστική αποστολή Αμπράμοβιτς και ο ρόλος της Τουρκίας - Έδωσε στον Πούτιν σημείωμα από τον Ζελένσκι

Ουκρανία: Η μυστική αποστολή Αμπράμοβιτς και ο ρόλος της Τουρκίας – Έδωσε στον Πούτιν σημείωμα από τον Ζελένσκι

Οι Times του Λονδίνου, αναφέρουν ότι ο Αμπράμοβιτς λειτουργώντας ως ενδιάμεσος έδωσε στον Πούτιν ένα χειρόγραφο σημείωμα από τον Ζελένσκι

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, που ήρθε στο φως λίγες ώρες πριν τον τριήμερο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Times σε σημερινό τους δημοσίευμα αποκαλύπτουν το ρόλο διαμεσολαβητή που έπαιξε ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη Τετάρτη, ένα ιδιωτικό τζετ τύπου Hawker 800XP απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με κατεύθυνση ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας. Λίγο αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο του Σότσι, κοντά στην πόλη Mineralnye Vody, το αεροπλάνο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το ιδιωτικό τζετ έφυγε από το αεροδρόμιο της Μόσχας έχοντας προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Επιβάτης του εν λόγω αεροπλάνου, ήταν ο Ρώσος ολιγάρχης και πρώην πρόεδρος της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, που βρίσκεται εν μέσω κυρώσεων και κατασχέσεων των περιουσιακών του στοιχείων. Σκοπός της επίσκεψης του στη Μόσχα ήταν η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα με τους Times, έχει σαφή διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Το χειρόγραφο σημείωμα Ζελένσκι και η απάντηση Πούτιν

Οι δύο ισχυροί άνδρες συναντήθηκαν κατά την ολιγόωρη παραμονή του Αμπράμοβιτς στη Μόσχα, με τον Ρώσο ολιγάρχη να παραδίδει στον Πούτιν ένα ιδιόχειρο σημείωμα του προέδρου Ζελένσκι, στο οποίο υπογράμμισε τους όρους που θέτει η Ουκρανία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος.

Η αρχική απάντηση του Πούτιν, ωστόσο, ήταν εκρηκτική: «Πες του ότι θα τους τσακίσω».

Στο ταξίδι επιστροφής στην Τουρκία ο Αμπράμοβιτς είχε συνάντηση με την ουκρανική πλευρά, και συγκεκριμένα με το μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Ζελένσκι.

Οι δύο άντρες είχαν στο παρελθόν σειρά από συναντήσεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης, υπό το άγρυπνο βλέμμα του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Times, ο Αμπράμοβιτς συνοδεία του Umerov είχε μεταβεί και στο Κίεβο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Ζελένσκι. Ο ολιγάρχης είχε φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσω της Πολωνίας με ιδιωτικό τζετ ναυλωμένο σε τουρκική εταιρείας, καθώς τα δικά του είναι υπό καθεστώς κυρώσεων.

Όπως προσθέτουν οι Times, ο Αμπράμοβιτς είναι πραγματικά αποφασισμένος να συμβάλει στον τερματισμό της σύρραξης. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο ενεργός ρόλος του Ρώσου μεγιστάνα μοιάζει αρχικά να οφείλεται σε προσωπικά κίνητρα, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες γνωρίζουν πως η περιουσία τους και η ελευθερία τους εξαρτώνται από τα καπρίτσια του Πούτιν.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει στη συνέχεια τις στενές προσωπικές σχέσεις των Προέδρων Ερντογάν και Πούτιν, εμφανείς μεταξύ άλλων στην τουρκική αγορά των S-400 και στην ενεργειακή συνεργασία, αν και παράλληλα οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες παρατάξεις στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο, ενώ είναι και ιστορικοί αντίπαλοι στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Άγκυρα στηρίζει το Κίεβο με τα drone τύπου Bayraktar, ενώ ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των τουρκόφωνων Τατάρων της Κριμαίας, ένας εκ των οποίων είναι, ο Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Η σύρραξη έχει δώσει την ευκαιρία στον Ερντογάν να χτίσει γέφυρες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και τον έχει βάλει σε περίοπτη διπλωματική θέση μετά από χρόνια απομόνωσης. Παρόλα αυτά, δεν είχε πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε υπονοηθεί», καταλήγει το δημοσίευμα των Times.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024