Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Alpha Bank: Ισχυρή δέσμευση για την ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον

Alpha Bank: Ισχυρή δέσμευση για την ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον

Η κ. Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer της Alpha Bank, μιλά στο in.gr για τη φιλόδοξη πολιτική της Τράπεζας για την ισότητα, αλλά και για τη δική της, εξαιρετικά επιτυχημένη, επαγγελματική πορεία

Όραμα για την ισότητα, πραγματική θέληση για τη στήριξη των γυναικών εργαζομένων στην επίτευξη της δύσκολης ισορροπίας εργασίας-προσωπικής ζωής και εμπνευσμένα προγράμματα για τη μακροπρόθεσμη αφαίρεση των εμποδίων που κρατούν τις γυναίκες μακριά από τις υψηλόβαθμες θέσεις. Με αυτά τα βασικά συστατικά και την υγιή εργασιακή κουλτούρα που επιδιώκει να καλλιεργεί, η Alpha Bank έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο των προσπαθειών για την ισότητα των φύλων, σε έναν ιδιαιτέρως νευραλγικό, απαιτητικό τομέα, όπως ο χρηματοπιστωτικός.

Η κ. Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer της Alpha Bank και μια εκ των αρχιτεκτόνων της στρατηγικής της Τράπεζας για την ισότητα στη διάρκεια των τελευταίων ετών, εξηγεί στο in τα «μυστικά» πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες που έχει ήδη επιτύχει η Alpha Bank και μιλά για τα βήματα και τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τη δική της καριέρα και εργασιακή ηθική.

Εδώ και τέσσερα χρόνια η Alpha Bank περιλαμβάνεται στο Bloomberg Gender Equality Index, μέσω του οποίου πιστοποιούνται οι προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Μέσα από ποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες έχει επιτύχει αυτή τη διάκριση;

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Alpha Bank, μοιραζόμαστε το όραμα για ένα καλύτερο αύριο και επιθυμούμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στη δημιουργία ενός κόσμου που τον χαρακτηρίζει η πρόοδος, η προοπτική, η δικαιοσύνη και η ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύουμε διαρκώς σε μία εργασιακή κουλτούρα που ενθαρρύνει την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη, μέσα από πολιτικές και πρακτικές που διασφαλίζουν την ισότητα σε όλα τα επίπεδα: στις ευκαιρίες εξέλιξης, στις αμοιβές και τις παροχές, στην αξιολόγηση και την επιβράβευση.

Δεν πρόκειται για κενό γράμμα αλλά για ουσιαστική δράση ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στην Τράπεζά μας. Σήμερα, το 56% του συνόλου του Προσωπικού της Τράπεζας είναι γυναίκες, ενώ, για το έτος 2021, το 60% των προαγωγών που δόθηκαν αφορούσαν γυναίκες. Παράλληλα, ενισχύουμε δυναμικά την παρουσία των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει σήμερα το 37%.

Επιπλέον, στην Alpha Bank εφαρμόζεται ειδική πρόβλεψη σχετικά με την επαρκή εκπροσώπηση ανά φύλο (diversity policy) στο Διοικητικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του ποσοστού γυναικών σε αυτό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από 16,7% το 2021 σε 23,1% στις αρχές του 2022.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να εξελιχθούν επαγγελματικά, είναι η εξισορρόπηση των διαφορετικών τους ρόλων ως εργαζόμενες και ως μητέρες. Τι είδους μέτρα λαμβάνει η Τράπεζα για να στηρίξει τις γυναίκες εργαζόμενές της σε αυτό τον αγώνα;

Η Αlpha Bank υποστηρίζει συνεχώς τις γυναίκες εργαζόμενές της να ενισχύουν τις δεξιότητές τους, να κατακτούν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να ισορροπούν με επιτυχία μεταξύ των πολλαπλών τους ρόλων, στην εργασία, την οικογένεια και την κοινωνία.

Έτσι, πέραν της ενδυνάμωσης και των δυνατοτήτων εξέλιξης που παρέχουμε, στόχος μας είναι να πρωτοστατούμε και με πρωτοβουλίες και παροχές που στηρίζουν τη μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών. Ενδεικτικά, το 2021 καλύφθηκαν δαπάνες για βρεφονηπιακό σταθμό, νηπιαγωγείο και φύλαξη παιδιών κατ’ οίκον για 1.727 παιδιά εργαζομένων.
Παράλληλα, με την «Ακαδημία Γονέων Alpha Bank», είχαμε την ευκαιρία, μέσω webinars που οργανώσαμε, να φέρουμε σε επαφή τους συναδέλφους μας, άνδρες και γυναίκες, με διακεκριμένους ψυχολόγους και οικογενειακούς συμβούλους θίγοντας θέματα που αφορούν στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και την διαχείριση της καθημερινότητας με τα παιδιά, τις οικογενειακές σχέσεις και τις προκλήσεις που συχνά αντιμετωπίζουμε στην ανατροφή των παιδιών. Η ανταπόκριση των Εργαζομένων σε αυτήν την πρωτοβουλία ήταν εντυπωσιακή, καθώς σε κάθε μία από τις παραπάνω ψηφιακές μας «συναντήσεις», ο αριθμός συμμετοχής άγγιζε τους 1.000 Εργαζόμενους.

Διαβάζουμε ότι η Alpha Bank υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα και δράσεις για γυναίκες κάθε ηλικίας. Ποιους στόχους επιδιώκει μέσα από αυτά και ποια είναι η ανταπόκριση των συμμετεχουσών; Ξεχωρίζετε κάποιο ή κάποια εξ αυτών και γιατί;

Η Alpha Bank πρωτοπορεί, δημιουργώντας προγράμματα ενδυνάμωσης και mentoring για γυναίκες στελέχη. Στόχος των δράσεων αυτών είναι να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μοιράζονται θετικές πρακτικές, να εμπνέουν και να στηρίζουν η μία την άλλη, χτίζοντας παράλληλα το personal branding τους. Την εξέλιξη του γυναικείου προγράμματος ενδυνάμωσης “A.W.A.R.E”, (Alpha Women. Authentic, Resilient, Empowered) που ξεκίνησε στις αρχές του 2021, αποτελούν τα προγράμματα Trading Alpha Brains και SheforHe. Το πρόγραμμα “Trading Alpha Brains” φέρνει κοντά γυναίκες εργαζόμενες της Τράπεζας, που προέρχονται από διαφορετικές Διευθύνσεις, με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να εντοπίσουν κοινές προκλήσεις και τρόπους αντιμετώπισής τους. Τον ρόλο των Mentors αναλαμβάνουν έμπειρα στελέχη της Τράπεζας, οι οποίες διαχειρίζονται την καθοδήγηση επιλεγμένων Mentees σε ζευγάρια.
Στο πρόγραμμα “SheforHe”, γυναίκες Mentors αναλαμβάνουν την καθοδήγηση νεοπροσληφθέντων στην Τράπεζα, με σκοπό την ομαλή προσαρμογή τους στην κουλτούρα του Οργανισμού και την επαγγελματική τους ενδυνάμωση ως προς την επίτευξη των στόχων τους.

Επιπλέον, στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων με κοινωνικό αποτύπωμα, ολοκληρώθηκαν πρωτοποριακά προγράμματα job shadowing για τις φοιτήτριες κόρες των εργαζομένων μας, όπως το “Bankers & Daughters”, το οποίο στοχεύει στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Μέσα από επισκέψεις στα κεντρικά γραφεία και το δίκτυο καταστημάτων, 50 κόρες εργαζομένων μας στην Αθήνα και την περιφέρεια είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν καλύτερα τις θέσεις εργασίας αλλά και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Τραπεζικού κλάδου, κυρίως σε Διευθύνσεις της Τράπεζας όπου το ποσοστό των ανδρών είναι μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών.

Ήδη ο πρώτος κύκλος των προγραμμάτων αυτών πλησιάζει στο τέλος του και σύντομα θα επικοινωνήσουμε όχι μόνο τον δεύτερο κύκλο, αλλά και νέες συνεργασίες τόσο για εσωτερικά όσο και για εξωτερικά κοινά.

Επιτρέψτε μου ένα προσωπικό σχόλιο. Έχοντας επενδύσει πολλά χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής στην υποστήριξη της γυναικείας ενδυνάμωσης, είμαι υπερήφανη για όσα έχουμε ήδη επιτύχει στην Τράπεζα, όμως δεν θα παύσω να αναζητώ συνεχώς νέες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας και την κατάργηση κάθε αποκλεισμού στον εργασιακό χώρο.

.

.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Τράπεζας μέχρι στιγμής προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων και ποιοι οι σημαντικότεροι στόχοι που μένει να πραγματοποιηθούν;

Η ένταξη της Τράπεζας για τέταρτη συνεχή χρονιά στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI), αποτελεί σημαντική απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης της για τη διαρκή ενδυνάμωση των γυναικών για την ανέλιξή τους σε όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας καθώς και για τη σφυρηλάτηση μίας εργασιακής κουλτούρας, που διασφαλίζει μισθολογική ισότητα, ίσες ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, ισότιμη αξιολόγηση και επιβράβευση.

Επιπλέον, η πρόσφατη υπογραφή Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέσω της οποίας ενισχύεται η πολιτική του Ομίλου της Alpha Bank για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των μορφών συμπεριφοράς βίας και παρενόχλησης, αποτελεί ισχυρή δέσμευση κατά κάθε μορφής διάκρισης στο χώρο εργασίας.

Η ειδική αυτή σύμβαση, που πρώτη στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο υπογράφει η Alpha Bank, επιβεβαιώνει τη διαχρονική επιδίωξη του Ομίλου για την παροχή ενός σύγχρονου, υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στους Εργαζόμενους. Αυτή η επιλογή, άλλωστε, έχει αναδείξει την Alpha Bank μεταξύ των καλύτερων εργοδοτών στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες όπου ο Όμιλος δραστηριοποιείται.

Τόσο οι διακρίσεις όσο και η θετική αντίδραση των εργαζομένων μας αποτελούν κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά την ενίσχυση των πρακτικών αυτών, αλλά και τον εμπλουτισμό τους με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται σε ακόμα περισσότερες γυναίκες, εντός και εκτός Τράπεζας, αλλά και στην ενσωμάτωση των ανδρών συναδέλφων μας σε αντίστοιχα προγράμματα ευαισθητοποίησης και κοινωνικής συνεισφοράς.

Ούσα και η ίδια μια γυναίκα που έχει κατορθώσει να βρεθεί σε κομβική θέση στην ιεραρχία ενός από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, ποιες ήταν οι σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε στην πορεία σας και ποια τα πράγματα που σας βοήθησαν περισσότερο; Αντλείτε από τις εμπειρίες σας για το σχεδιασμό των προγραμμάτων και των πολιτικών που στοχεύουν στη γυναικεία ενδυνάμωση;

Δύο βασικές αρχές διέπουν την πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια, η μία αφορά στην ενεργή αναζήτηση των προκλήσεων και την αντιμετώπισή τους ως πηγή έμπνευσης, και η δεύτερη έχει να κάνει με την βαθιά πίστη μου στη δημιουργία ειλικρινών σχέσεων συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ συναδέλφων και καταξιωμένων επαγγελματιών, εντός και εκτός των ορίων της εταιρείας και του κλάδου που αυτή δραστηριοποιείται.

Ως προκλήσεις, λοιπόν, θα ξεχώριζα αυτές που πηγάζουν από την εναλλαγή εταιρειών, κλάδων και χωρών όπου εργάσθηκα, κατέχοντας θέσεις ευθύνης, αλλά και τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που επηρεάζουν άμεσα τη στρατηγική των εταιριών, όπως για παράδειγμα η οικονομική κρίση και η πανδημία, που απαιτούν τη λήψη γρήγορων αποφάσεων κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν της δεδομένης ανάγκης για διαρκή προσαρμογή σε νέα εργασιακά περιβάλλοντα, έχει χρειαστεί να επανατοποθετήσω την προσωπική μου εικόνα με σκοπό την προάσπιση της αξίας του χώρου που εκπροσωπώ.

Αναλογιζόμενη τα παραπάνω, αποδίδω ξεχωριστή βαρύτητα στην εκούσια ‘κατάληψη’ της προσωπικής μου ζωής από τις πολύωρες και εντατικές επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, οι οποίες δεν μου έχουν επιτρέψει, μέχρι στιγμής, να πετύχω την πολυπόθητη ισορροπία που όλοι επιθυμούμε και ονειρευόμαστε.

Για την πραγματοποίηση των στόχων μου, αντλώ δύναμη εσωτερικά, από το πάθος για τη δουλειά μου, τον ενθουσιασμό μου για προσφορά, τη δίψα μου για την υλοποίηση νέων ιδεών και τη συνεχή αναζήτηση του βέλτιστου αποτελέσματος. Η απασχόλησή μου σε μεγάλους οργανισμούς, που βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων, και η εμπειρία μου με τελείως διαφορετικές εργασιακές κουλτούρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτέλεσαν επίσης σημαντικό αρωγό στην πορεία μου.

Όλα αυτά τα βιώματα, αυτονοήτως, βοηθούν στην διαμόρφωση των δράσεων στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών – αλλά και των ανδρών – συναδέλφων μου. Προσωπικά, δίνω ιδιαίτερη αξία στη σημαντική υποστήριξη και συμβουλευτική που έχω λάβει από εξαιρετικούς συνεργάτες και μέντορες, και την οποία καθημερινά, προσπαθώ να κάνω πράξη αλλά και να μεταβιβάσω ως γνώση και αντίληψη, βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση του συμβούλου και μέντορα. Τα προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης που ήδη υλοποιούμε αλλά και τα σχέδιά μας για το άμεσο μέλλον, αποτελούν απόδειξη δέσμευσής μου να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος εργασίας που θα κινητοποιεί και θα δίνει τη δυνατότητα σε όλες και όλους να επιτύχουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους, ανεξαρτήτως φύλου, πεποιθήσεων και ηλικίας.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024