Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκοινωνούντα δοχεία

Συγκοινωνούντα δοχεία

Με ακριβή ζωοτροφή, είναι αντιληπτό ότι μας περιμένει νέα αύξηση της τιμής στο γάλα

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που αναμέναμε, δηλαδή ότι της ρωσικής εισβολής θα ακολουθήσει μια ενεργειακή κρίση χωρίς προηγούμενο, επιβεβαιώνεται. Η αναταραχή θα είναι τεράστια, θα έχει πολλά μπρος πίσω και θα πάρει χρόνο για να καταλαγιάσει. Προφανώς με τιμές πετρελαίου πάνω από τα 110 δολάρια και του φυσικού αερίου κοντά στα 200 ευρώ, ότι απόφαση και να πάρει μια κυβέρνηση συνθλίβεται από την πραγματικότητα. Αρα χρειάζεται υπομονή ενόψει της εκτόνωσης που όπως πάντα ακολουθεί μιας κρίσης στις αγορές. Αυτό που επίσης πρέπει να κάνεις όμως είναι να προετοιμάζεσαι για την αποφυγή του κινδύνου μετάδοσης των επιπτώσεων της αναταραχής.

Οσοι παρακολουθούν προσεκτικά τον συνδυασμό κυρώσεων και αντίδρασης των αγορών, διαπιστώνουν ότι η ενεργειακή κρίση που εκδηλώνεται, σύντομα θα μεταβληθεί σε επισιτιστική. Οι επιπτώσεις του πολέμου λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ακόμα και στον δυτικό κόσμο, όπου ανήκουμε, θα λείψουν τρόφιμα και όσα υπάρχουν θα γίνουν ακριβότερα. Ούτε λόγος για τον τρίτο κόσμο, όπου εκεί οι ελλείψεις θα δημιουργήσουν προβλήματα επιβίωσης. Για αυτό και χρειάζεται δράση τώρα, ενημέρωση και οργάνωση.

Η Ελλάδα για παράδειγμα, είναι αυτάρκης σε σκληρό σιτάρι. Παράγει περισσότερο από όσο χρειάζεται και περισσεύει για εξαγωγές. Το έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια, λόγω κλίματος (ξηροθερμικό), λόγω κόστους παραγωγής, λόγω των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Με το σκληρό σιτάρι όμως δεν φτιάχνονται τα πάντα. Παρασκευάζονται τα ζυμαρικά (αγοραστές μας οι Ιταλοί), φτιάχνεται και ένα είδος ψωμιού (χωριάτικο) που καταναλώνεται μόνο στην Ελλάδα και τη νότια Ιταλία.

Υπάρχει και ένα άλλο είδος σιταριού, το μαλακό σιτάρι, στο οποίο είμαστε ελλειμματικοί και εισάγουμε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο. Αυτό παράγεται κυρίως σε υγρά κλίματα όπως στη Ρωσία, από όπου με τις τελευταίες εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα μας λείψει. Παράγεται ωστόσο και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι βαλκανικές χώρες, όπου θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες συμφωνίες. Η τιμή αυτού του σιταριού έχει ανέβει διεθνώς πάνω από 100% τις τελευταίες μέρες. Με το μαλακό σιτάρι, φτιάχνονται οι υπόλοιπες κατηγορίες ψωμιού, τα μπισκότα, τα άλευρα και τα είδη φούρνου και ζαχαροπλαστικής. Με την κρίση που έρχεται και τις τιμές που θα τη συνοδεύσουν, είναι βέβαιο ότι όλα όσα παράγονται από μαλακό σιτάρι θα είναι ακριβότερα.

Το άλλο προϊόν το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επισιτιστική κρίση που έρχεται, είναι το καλαμπόκι. Παράγεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία και κατά κύριο λόγο κατευθύνεται για ζωοτροφές. Την προηγούμενη εβδομάδα πριν από την εισβολή και τη νέα άνοδο των τιμών, τα φορτία που έρχονταν στη Θεσσαλονίκη πωλούνταν προς 310 ευρώ/τόνο, από 200 ευρώ/τόνο πέρυσι. Αυτή την εβδομάδα έχουν μειωθεί οι ποσότητες λόγω της εισβολής και αναμένεται ακόμα περισσότερο αυξημένη η τιμή. Με ακριβή ζωοτροφή, είναι αντιληπτό ότι μας περιμένει νέα αύξηση της τιμής στο γάλα. Νέα αύξηση στην τιμή του κρέατος και των παραγωγών του. Ενδεχομένως και προβλήματα στην τροφοδοσία, καθώς η απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής πιθανότατα θα φέρει στα όριά τους ορισμένες κτηνοτροφικές μονάδες.

Υπάρχει θέμα μεγάλο. Συνδέεται με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, δηλαδή με την κατανάλωση. Συνδέεται επίσης με την επιβίωση επιχειρηματικών μονάδων, με την απασχόληση, με τις προοπτικές της οικονομίας και τα δημοσιονομικά. Ολο αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι παρωδικό. Η ζημιά να αποδειχτεί στιγμιαία. Για κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να προετοιμάζονται πολίτες και πολιτικοί…

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024