Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος: Μόνη πλέον η Αιμιλία, μετά τον θάνατο της Μαρίτσας και της Ευστρατίας

Λέσβος: Μόνη πλέον η Αιμιλία, μετά τον θάνατο της Μαρίτσας και της Ευστρατίας

Εμβληματικές φιγούρες που χειροκροτήθηκαν πολύ για κάτι που εκείνες δεν κατάλαβαν, αφού το θεωρούσαν δεδομένο.

Ήταν καλοκαίρι του 2015, όταν μία φωτογραφία που έδειχνε τρεις γιαγιάδες από την Λέσβο να ταΐζουν με μπιμπερό ένα μωρό, υπό το βλέμμα της μητέρας του που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή από τη Συρία , έκανε το γύρο του κόσμου, αποτελώντας και την αφορμή να προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016.

Παιδιά προσφύγων από το Μικρασιατικό Μοσχονήσι και οι τρεις τους, αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους – στη μεγάλη πλειοψηφία τους – πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο νησί.

Συνέχιζαν δε, να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας παρά τα χρόνια τους, ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατέβαιναν στην ακτή και κάθονταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούσαν στους ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Αυτή τους η δράση και η δημοσιότητα που πήρε η δράση τους μέσω της εμβληματικής φωτογραφίας τους, αποτέλεσε και την αφορμή, κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας να τις προτείνουν ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πώς είχε περιγράψει το περιστατικό της φωτογραφίας σύμβολο η γιαγιά Μαρίτσα

Για το περιστατικό και τη φωτογραφία όπως το αφηγήθηκε τότε η γιαγιά Μαρίτσα.

«Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα».

Η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα, οι γιαγιάδες της Λέσβου είχαν δηλώσει ότι «του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι».

«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;»

Ας σημειωθεί, ότι όταν τον Νοέμβριο του 2015 επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε συναντηθεί με μια από τις τρεις γιαγιάδες, τη γιαγιά Μηλίτσα. Την είχε λοιπόν συγχαρεί για ό,τι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες.

Με την γιαγιά Μηλίτσα είχε συναντηθεί ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Πηγή φωτο: newscenter.gr

Τότε η γιαγιά εκ μέρους και των δυο φίλων της είχε απαντήσει στον Πρόεδρο: «Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;». Το ίδιο είχαν πει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όταν τις είχε επισκεφθεί στη Σκάλα Συκαμνιάς τη μέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες η γιαγιά Μαρίτσα είχε απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Και οι τρεις έχουν ήδη περάσει στην ιστορία…

Πρώτη πέθανε η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε τον Ιανουάριο του 2019 σε ηλικία 92 ετών.

Μάλιστα αίσθηση είχε κάνει τότε, ο αποχαιρετισμός του ιερέα στην κηδεία της, ο οποίος της είπε «αντίο» με την ευαγγελική περικοπή από το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο με τον Χριστό στη Δευτέρα Παρουσία να διώχνει από κοντά του όσους δεν προσέτρεξαν στη ζωή τους στους ξένους.

Φύγετε από κοντά μου, οι καταραμένοι, στο πυρ το εξώτερον, που είναι ετοιμασμένο για το διάβολο και τους αγγέλους του. Διότι πείνασα και δε μου δώσατε να φάω, δίψασα και δε μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και δε με μαζέψατε, γυμνός και δε με ντύσατε, άρρωστος και δε με επισκεφτήκατε, φυλακισμένος και δεν ήρθατε σε μένα», είπε ο ιερέας, τονίζοντας την αξία της γιαγιάς, που με τις φίλες της, βοήθησαν όπως μπορούσαν τους χιλιάδες ξένους, τους πρόσφυγες που έφταναν λίγα μέτρα από το δικό της προσφυγικό σπίτι στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Χθες Τρίτη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών  και η Ευστρατία Μαυραπίδου.

Όταν την Ευστρατία Μαυραπίδου επισκέφθηκε στο σπίτι της στη Σκάλα Συκαμνιάς το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η γιαγιά Ευστρατία και η γιαγιά Αιμιλία, περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου της πρώτης, την είχαν κεράσει παραδοσιακό αμυγδαλένιο μπακλαβά – «το παραδοσιακό μας γλυκό. Μικρασιάτικο» είχε πει η κ. Ευστρατία.

Τις εμβληματικές γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμνιάς, είχε επισκεφθεί στις 19 Αυγούστου του 2020 και η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η κηδεία της Ευστρατίας Μαυραπίδου θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι, στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας.

Έμεινε μόνη η Αιμιλία

Να σημειωθεί ότι η τρίτη από την παρέα, Αιμιλία Καμβύση είναι σήμερα 92 χρονών.

Η Αιμιλία Καμβύση, η γιαγιά εκατοντάδων προσφύγων. Πηγή φωτο: alphanews.live.

Να σημειωθεί ότι το 2017, δόθηκε στην Αιμιλία Καμβύση, το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» από το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα των εν Αμερική Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Αισθάνομαι περήφανη, αλλά έκανα αυτό που έπρεπε. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτές τις εικόνες, όποτε θυμάμαι τι είδα, δακρύζω και κλαίω. Δακρύζω με αυτά που είδαν τα μάτια μας, σε ένα τόσο μικρό μέρος», είχε πει τότε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024