Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάρκος Βενιός: Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος

Μάρκος Βενιός: Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος

Ο Μάρκος Βενιός ήταν και στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού ως συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πέθανε ο Μάρκος Βενιός, ο ζωγράφος που απέδωσε μοναδικά τα τοπία του Αιγαίου. Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού ως συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Για την απώλεια του Μάρκου Βενιού, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε το εξής συλλυπητήριο μήνυμα:

«Για αρκετές δεκαετίες ο Μάρκος Βενιός απέδωσε στον καμβά, με την προσωπική του σφραγίδα, τα τοπία του Αιγαίου, την ελληνική αρχιτεκτονική, την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Αν και αυτοδίδακτος, καθίστανται εμφανή στο έργο του η παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής, το κάλλος της Αρχαίας Ελλάδας, η λαϊκή τέχνη, φωτισμένα από τη λάμψη του Αιγαίου. Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική, ο Μάρκος Βενιός υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, ως συντηρητής Έργων Τέχνης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Από τις σημαντικές στιγμές του έργου του στο υπουργείο, ήταν η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου, την περίοδο 1972-76, εργασία για την οποία του απενεμήθη ασημένια κύλικα.

Αιτία της θερμής και πολύχρονης φιλίας του Μάρκου με τον Γιώργο Αμυρά, ως το τέλος της ζωής του, ήταν η βιωματική σχέση του με τη φύση. Μια αγάπη που τον οδήγησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος», αλλά και στη συνεχή προσπάθειά του για τη δημιουργία του πρώτου Οικομουσείου της Ελλάδας, στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου. Κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την πολύχρονη φιλία μας με τον Μάρκο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».

Το «αντίο» του Γιώργου Αμυρά

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Αμυρά:

«Αποχαιρετώ έναν υπέροχο άνθρωπο κι αγαπημένο φίλο, τον σπουδαίο ζωγράφο, τον επονομαζόμενο και “υμνητή του Αιγαίου”, Μάρκο Βενιό με το βυζαντινό βλέμμα, τους χρυσαφένιους ουρανούς κ τα ζωντανά κυκλαδίτικα τοπία.

Τον αυτοδίδακτο χαρισματικό ζωγράφο Βενιό, ο οποίος μπολιάστηκε από το ελληνικό μέτρο κ το αττικό φως εργαζόμενος ως συντηρητής αρχαιοτήτων για τρεις ολόκληρες δεκαετίες πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, κι έφτασαν οι πίνακες του να κρεμιούνται σε δεκάδες μουσεία, αίθουσες τέχνης κι ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Τον πρωτοπόρο Βενιό ο οποίος τη δεκαετία του ‘80 ίδρυσε κ λειτούργησε το πρώτο Οικομουσείο της Ελλάδας στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου, τον αυστηρό φύλακα της «…απολεσθείσας αγνότητας του νησιού» όπως ο ίδιος έλεγε.

Ο επίλογος του ανήκει: «Τα χρώματά μου, εκ των πραγμάτων, βγαίνουν γήινα, σαν να είναι σκουριασμένα, παλαιικά, με τρόπο που έρχονται σε αντίθεση με τα αγαπημένα μου που είναι οι διαβαθμίσεις του πράσινου των θάμνων, οι οποίοι ριζώνουν από αιώνες στο φτωχό χώμα και στις σκισμές των βράχων.

Κάποτε πηγαίνω σε έντονα κάπως χρώματα. Βγαίνουν εκ βαθέων. Η καρδιά μου θέλει να πιστεύει ότι ακόμη δεν έχει χαθεί σχεδόν τίποτα, έτσι που ο κόσμος προχωρεί ραγδαία και όλα αλλάζουν, αφήνοντας το παλιό και την παράδοση με ό,τι ως σοφία περικλείουν, στο περιθώριο. Μπορώ έτσι να παρασύρομαι σε μια «προσευχή», όταν συνεχίζω συστηματικά να δουλεύω όλη την εικόνα.»

Καλό σου ταξίδι Μάρκο αγαπημένε!».

Sports in

Τι ακολουθεί με τον Έλληνα διεθνή που βρέθηκε «ντοπέ» – Το δεύτερο δείγμα και η ειδοποίηση της ομάδας του

Υπό την επήρεια σοκ το ελληνικό ποδόσφαιρο στο άκουσμα της είδησης πως κορυφαίος Έλληνας άσσος βρέθηκε «ντοπέ» στο ματς της Εθνικής με την Γεωργία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024