Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν χρειαστείτε αίμα θα πάψετε να είστε ομοφοβικοί

Όταν χρειαστείτε αίμα θα πάψετε να είστε ομοφοβικοί

Η ίδια η ζωή αναγκάστηκε να ξεπεράσει μεσαιωνικές προκαταλήψεις. Γιατί στην πανδημία στέρεψε η κάνουλα και κινδυνεύουν οι ασθενείς που χρειάζονται αίμα. Έτσι, έγινε άρση των προκαταλήψεων

Ο αποστιγματισμός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και το δικαίωμα να δίνουν πλέον αίμα είναι μια τεράστια νίκη παγκοσμίως. Είναι ένα αίτημα που η κοινότητα διεκδικεί εδώ και δύο δεκαετίες και πλέον η άρση του αποκλεισμού ισχύει και για την χώρα μας.

Οι διεκδικήσεις ετών αποδείχθηκαν αναγκαίες μέσα στην πανδημία,αφού τα τελευταία δύο χρόνια οι αιμοδοσίες έχουν μειωθεί σε τεράστιο βαθμό και έχουμε έλλειψη αίματος για απαραίτητες θεραπείες.  Άνθρωποι που είναι θύματα ατυχημάτων, χρειάζονται αιμοκάθαρση ή πάσχουν από άλλες νόσους είδαν τη ζωή τους να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, αφού η πανδημία τους στερεί της απαραίτητες μεταγγίσεις.

Ωστόσο, μετά την απόφαση της άρσης του αποκλεισμού ξεκίνησε μια ομοφοβική αντι-καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα, αφού η αιμοδοσία από ΛΟΑΤΚΙ άτομα χαρακτηρίζεται»αιμοδοσία θανάτου», κάνοντας απολύτως σαφές πως αφενός δε γνωρίζουμε τίποτε ούτε για τη μετάγγιση αίματος (ναι, ελέγχεται το αίμα πριν χορηγηθεί), ούτε για τον ιό HIV, που πλέον έχει πάψει να έχει επιδημιολογικές διαστάσεις στον δυτικό κόσμο.

Φαίνεται ότι αυτή η μορφή αποστιγματισμού της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έγινε αιτία να αναδειχθούν ομοφοβικά αντανακλαστικά, που όχι απλώς υπήρχαν, αλλά δεν έπαψαν ποτέ να είναι επικίνδυνα. Γιατί η απαγόρευση στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα να δωρίζει αίμα ή μυελό τον οστών, ήταν επικίνδυνη κι αυτό φάνηκε μέσα στην πανδημία, όταν στέρεψαν τα αποθέματα και αναγκάστηκε και ο ΠΟΥ να αναθεωρήσει πάνω στο ζήτημα.

Οι κοινωνίες εξελίσσονται μέσα από τις αναγκαιότητες κι αυτήν την περίοδο φάνηκε ότι δεν περισσεύει κανένας. Η υπόθεση της αιμοδοσίας είναι πιο περίπλοκη από ότι νομίζουμε. Αν έχετε δώσει ποτέ αίμα, θα θυμάστε το ερωτηματολόγιο: Έχεις τατουάζ, σκουλαρίκια, έχεις περάσει εγκυμοσύνες, είχες έστω μία ομοφυλοφιλική επαφή από το 1970 μέχρι σήμερα; Έστω μια ομοφυλοφιλική επαφή μπορεί να σημαίνει καταστροφή, όπως μας έδειχναν κάτι χριστιανικές οργανώσεις που επισκέπτονταν το σχολείο μας.  Θα πεθαίναμε από AIDS και μετά θα καιγόμασταν στην κόλαση.

Αλλά τώρα η ίδια η ζωή αναγκάστηκε να ξεπεράσει μεσαιωνικές προκαταλήψεις. Γιατί στην πανδημία στέρεψε η κάνουλα και κινδυνεύουν οι ασθενείς που χρειάζονται αίμα. Έτσι, έγινε άρση των προκαταλήψεων.

Επιτέλους έγινε και η απαραίτητη διευκρίνιση: Ο ιός HIV πλέον δε σκοτώνει (στον δυτικό κόσμο, δηλαδή, που υπάρχουν φάρμακα). Δεν είναι η «πανούκλα» της δεκαετίας του ’80.

Τώρα πια ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Είναι υπέροχο που λίγο αίμα μπορεί να σώσει μία ζωή. Ο αιμοδότης δεν σκέφτεται ποια ζωή θα σώσει όταν δωρίζει το αίμα του. Ούτε ο ομοφοβικός ασθενής θα ενδιαφερθεί εκείνη την στιγμή από πού θα πάρει αίμα. Ας χαιρετίσουμε την πρόοδο, λοιπόν. Σώζει ζωές.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024