Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο Έπσταϊν - Και τώρα, η σειρά του πρίγκιπα Άντριου;

Σκάνδαλο Έπσταϊν – Και τώρα, η σειρά του πρίγκιπα Άντριου;

Πώς η καταδίκη για σωματεμπορία ανηλίκων της Γκιλέιν Μάξγουελ, Βρετανής κληρονόμου και εξ απορρήτων του Τζέφρι Έπσταϊν, ρίχνει βαριά «σκιά» στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Επί δεκαετίες «δεξί χέρι» του παιδόφιλου και μαστροπού χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, με τις ισχυρές διασυνδέσεις, η 60χρονη Βρετανή κληρονόμος Γκιλέιν Μάξγουελ  κρίθηκε τελικά ένοχη από την αμερικανική Δικαιοσύνη για πέντε από τις έξι κατηγορίες που τη βάρυναν, μεταξύ αυτών για σωματεμπορία και συμμετοχή σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Τώρα, όλοι αναρωτιούνται εάν έχει έρθει η ώρα για τον -νυν υπόδικο σε αστική υπόθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός από τα τότε ανήλικα θύματα του κυκλώματος Έπσταϊν- πρίγκιπα Άντριου.

Τον δευτερότοκο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ και επιστήθιο φίλο της Γκιλέιν, από τα άγουρα ακόμη χρόνια της, όταν η μιντιακή αυτοκρατορία του πατέρα της και μέγα καταχραστή, Ρόμπερτ Μάξγουελ, της άνοιγε όλες τις πόρτες, ακόμη και αυτές του Μπάκιγχαμ.

Μια «σκοτεινή» σχέση

Η νεανική φιλική σχέση αναβίωσε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, χρόνια μετά το διαζύγιο του Άντριου με τη Φέργκι.

Μέσω της Γκιλέιν, ο Δούκας της Υόρκης -τυπικά ένατος στη σειρά στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου- γνώρισε τον Τζέφρι Έπσταϊν, τότε σύντροφο και μετέπειτα αφεντικό της Μάξγουελ.

Έκτοτε, οι τρεις τους ανέπτυξαν στενή σχέση.

Έκαναν κοινές εμφανίσεις σε έξαλλα πάρτι και κοσμικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών στο θέρετρο του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, προτού ο τελευταίος «καταλάβει» τον Λευκό Οίκο.

Ο πρίγκιπας Άντριου φιλοξενήθηκε επί μακρόν στις επαύλεις-κολαστήρια του Έπσταϊν στη Νέα Υόρκη και στη Φλόριντα, αλλά και στο ιδιόκτητο νησί του στις Παρθένες Νήσους -γνωστό πια ως το «νησί των παιδεραστών»- όπου νεαρά κορίτσια και «υψηλοί» προσκεκλημένοι μεταφέρονταν με το περιώνυμο πια «Lolita Express»: το ιδιόκτητο Boeing 727 του έκφυλου χρηματιστή.

Έκαναν κοινές σκανδαλώδεις διακοπές στην Ταϊλάνδη.

Με πρόσκληση δε του πρίγκιπα Άντριου, το δίδυμο Έπσταϊν-Μάξγουελ συμμετείχε ακόμη και σε εορτασμούς μελών της βασιλικής οικογένειας.

Όπως το 2006 στα γενέθλια της κόρης του «γαλαζοαίματου» φίλου τους, στο Κάστρο των Ουίνδσορ, όπου το παρόν μάλιστα είχε δώσει και ο Χάρβι Γουάνστιν: ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος και μετέπειτα καταδικασθείς για βιασμούς κινηματογραφικός παραγωγός του Χόλιγουντ, η υπόθεση του οποίου έφερε στο προσκήνιο το κίνημα #MeToo και μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Στις επαύλεις του Έπσταϊν στις ΗΠΑ, στο ιδιωτικό νησί του στη Καραϊβική, αλλά και στην πολυτελή κατοικία της Μάξουελ στο Λονδίνο φέρεται εν τω μεταξύ ο πρίγκιπας Άντριου να κακοποίησε σεξουαλικά το 2001 την τότε 17χρονη Βιρτζίνια Ρόμπερτς-Τζιούφρε.

Μια από τις πρωταγωνίστριες ενάγουσες στο σκάνδαλο Έπσταϊν και σήμερα κατήγορο στην αστική υπόθεση σε βάρος του δευτερότοκου γιού της Ελισάβετ.

Η κρίσιμη ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Σκάνδαλο… βασιλικών μεγατόνων

Αξιώνοντας εν προκειμένω αποζημίωση, η Βιρτζίνια καταγγέλλει ότι, ούσα τότε ανήλικη, εξαναγκάστηκε τρεις φορές ως «σκλάδα του σεξ» του δικτύου Έπσταϊν-Μάξγουελ σε σεξουαλική συνεύρεση με τον πρίγκιπα Άντριου.

Στο διαδίκτυο κάνει εδώ και χρόνια τον γύρο του κόσμου η φωτογραφία με τον Άντριου να την κρατά από τη μέση και στο φόντο τη Μάξγουελ, στο αρχοντικό της τελευταίας στην ακριβή λονδρέζικη συνοικία του Μπελγκράβια.

Ο ίδιος ο πρίγκιπας ισχυρίστηκε, σε μια αυτοκαταστροφική συνέντευξη στο BBC το 2019, ότι δεν θυμάται τίποτε από εκείνη τη ημέρα.

Επιμένει, δε, ότι δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο στις σχέσεις του με το δίδυμο Έπσταϊν-Μάξγουελ.

Έκτοτε ωστόσο, υπό το βάρος του σκανδάλου, ο Άντριου αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα επίσημα καθήκοντά του ως μέλους της -ούτως η άλλως δοκιμαζόμενης από πλείστα όσα σκάνδαλα- βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Σήμερα, μετρά τα λεπτά και τις ώρες μέχρι την κρίσιμη ακροαματική διαδικασία της ερχόμενη Τρίτης, στη Νέα Υόρκη, όπου οι συνήγοροί του επιδιώκουν -με διάφορα δικονομικά τεχνάσματα- να βάλουν στον «πάγο» την αγωγή της Ρόμπερτς-Τζιούφρε: νυν παντρεμένης και μητέρας τριών παιδιών, με έδρα διαμονής το Περθ της Αυστραλίας και το πατρικό της στο Κολοράντο.

Αποφεύγοντας να μπουν στη ουσία της υπόθεσης, οι (ακριβοπληρωμένοι από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και τα λεφτά των Βρετανών φορολογούμενων) συνήγοροι του πρίγκιπα Άντριου υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο της Νέας Υόρκης δεν είναι αρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης, με το επιχείρημα ότι η ενάγουσα είναι κάτοικος Αυστραλίας.

Η καταδίκη της Μάξγουελ εκτιμάται πάντως ότι «ψαλίδισε» τις πιθανότητες της υπερασπιστικής γραμμής του.

Οι δε πανηγυρισμοί των δικηγόρων του ότι η ενάγουσα δεν κλήθηκε καν να καταθέσει στη δίκη της Μάξγουελ, υποστηρίζοντας ότι ήταν αμφισβητούμενης αξιοπιστίας μάρτυρας, φαίνεται να γυρνά μπούμερανγκ εναντίον τους.

Σε μία απόφαση-βόμβα, οι δικαστές της Νέας Υόρκης ζήτησαν να δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα -παραμονή της ακροαματικής διαδικασίας, δηλαδή- ο προϋπάρχων διακανονισμός  μεταξύ του (φερόμενου ως αυτόχειρα στη φυλακή) Έπσταϊν και της ενάγουσας, το 2009, βάσει της οποίας ο πρίγκιπας Άντριου λέγεται ότι προστατεύεται έναντι οποιασδήποτε δίωξης.

Εφόσον η υπερασπιστική γραμμή του Βρετανού πρίγκιπα καταρρεύσει -όπως πολλοί τώρα προδιαγράφουν- ο Άντριου θα βρεθεί το φθινόπωρο του 2022 αντιμέτωπος με δίκη επί αμερικανικού εδάφους.

Κι αυτή προκρίνεται δύσκολη όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τα συθέμελα κλυδωνιζόμενα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Όχι τυχαία, λέγεται ότι εκεί ότι η μοναδική πια εναπομείνασα υποστηρίκτρια του Άντριου είναι η γηραιά μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ.

Σφίγγει ο κλοιός

Αν και χωρίς άμεση νομική εμπλοκή, το όνομα του πρίγκιπα Άντριου αναφέρθηκε σε διάφορες φάσεις της πολύκροτης δίκης της Γκιλέιν Μάξγουελ.

Αφενός με την κατάθεση του πιλότου του «Lolita Express» για την παρουσία του «γαλαζοαίματου» σε καταγεγραμμένες πτήσεις -κάτι που ο ίδιος ο Άντριου δεν έχει αρνηθεί, πλην όμως διαψεύδοντας οποιαδήποτε συμμετοχή στο δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Αφετέρου, μέσω της δημοσιοποίησης, πρώτη φορά στη δίκη της Μάξγουελ, μιας φωτογραφίας της ίδιας με τον Έπσταϊν να απολαμβάνουν διακοπές στη βασιλική εξοχική κατοικία στο Κάστρο Μπαλμόραλ, κατόπιν πρόσκλησης του πρίγκιπα Άντριου.

Μετά την καταδίκη της 60χρονης Μάξγουελ και εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής της -που εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 65ετης κάθειρξη- και την έφεση  που άσκησαν τα αδέλφια της για κακοδικία, οι φήμες οργιάζουν για το εάν η ίδια θα ανοίξει επιτέλους το στόμα της, «καίγοντας» πολλούς -μεταξύ αυτών και τον πρίγκιπα Άντριου- για να μειώσει την ποινή της.

Ανάλογες εικασίες διατυπώνονται ωστόσο για τον ίδιο τον δευτερότοκο -αποσυρμένο πια από τη δημόσια σφαίρα- γιο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Με φόντο την αρχειοθέτηση της ποινική διάστασης της υπόθεσής του, οι πιέσεις εντείνονται για υλοποίηση της δέσμευσής του για συνεργασία με το FBI, σε μία υπόθεση που φέρεται να «καίει» πολλούς σημαίνοντες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Η συνομωσιολογία γύρω από την έκβασή της υπόθεσης εν τω μεταξύ δίνει και παίρνει, δύο χρόνια μετά την επισήμως καταχωρημένη αυτοκτονία του Τζέφρι Έπσταϊν, τον Αύγουστο του 2019, σε ένα επί των υπολοίπων αυστηρά επιτηρούμενο κελί, κατά την προφυλάκισή του στο Μπρούκλιν.

Ανεξαρτήτως πάντως δικαστικών εξελίξεων στο πολυεπίπεδο αυτό θρίλερ, ειδικοί αναλυτές επί θεμάτων βρετανικής μοναρχίας χαρακτηρίζουν τον πρίγκιπα Άντριου «καμένο χαρτί».

Πολλώ δε μάλλον τώρα που στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν ανάψει -μετά το Megxit– νέες «φωτιές», με τις οργιάζουσες πια φήμες περί εξωσυζυγικής σχέσης του πρίγκιπα Ουίλιαμ με «γαλαζοαίματη» οικογενειακή φίλη, και δη με… βασιλικό εξώγαμο.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024