Πρώην επόπτης περιεχομένου στην πλατφόρμα του TikTok υπέβαλε αγωγή κατά της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι υπέστη ψυχολογικό τραύμα από τα ακραία βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης και βίας που έπρεπε να ελέγχει.

Η Κάντι Φρέιζερ ζητά αποζημίωση για τη «συνεχή έκθεσή της» σε τραυματικό περιεχόμενο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλώσει άγχος, κατάθλιψη και μετατραυματική διαταραχή.

Όπως αναφέρει στην αγωγή, στη διάρκεια της 12ωρης βάρδιας της έπρεπε να ελέγχει εκατοντάδες ύποπτες αναρτήσεις, όπως βίντεο βιασμών, κανιβαλισμού, γενοκτονίας, μαζικών δολοφονιών, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και διαμελισμού ζώων.

Η Φρέιζερ υπέβαλε αγωγή κατά της TikTok και της κινεζικής μητρικής εταιρείας ByteDance, κατηγορώντας τες ότι δεν εφάρμοσαν τα διεθνή στάνταρτ για την προστασία της ψυχικής υγείας των εποπτών.

Δεν στρέφεται πάντως εναντίον του πρώην εργοδότη της, Telus International, εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες moderation στο TikTok. Αναφέρει ότι, παρόλο που δεν ήταν υπάλληλος της ίδιας της ByteDance, η κινεζική εταιρεία «ελέγχει τα μέσα και τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται ο έλεγχος περιεχομένου».

Η ByteDance αρνήθηκε ότι δεν εφαρμόζει τα καθιερωμένα στάνταρτ, ενώ η Telus International δήλωσε στην Washington Post ότι η Φρέιζερ είχε το περιθώριο να ζητήσει βοήθεια από την εταιρεία αλλά δεν το έκανε.

Το TikTok συμμετείχε πέρυσι σε πρωτοβουλία μεγάλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης που εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των εποπτών, επισημαίνει το BBC.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι το TikTok χρησιμοποιείται από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cloudfare, το TikTok δέχεται πλέον περισσότερους επισκέπτες από ό,τι η Google.

Η υπόθεση της Φρέιζερ δεν είναι η πρώτη του είδους: το 2020, η Facebook Inc. υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις 52 εκατ. δολαρίων σε επόπτες που εμφάνισαν μετατραυματική διαταραχή.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr