Φέτος οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής έχουν πάρει την ανιούσα σε σχέση με πέρυσι

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τους καταναλωτες να κάνουν ακόμη έρευνα αγοράς για τις τιμές.

Στη Βαρβάκειο αγορά η κίνηση θα αυξηθεί σήμερα Παραμονή των Χριστουγέννων. Οι γαλοπούλες που έχουν την τιμητική τους, βρίσκονται σε περίοπτη θέση, ενώ οι βιτρίνες είναι γεμάτες με όλων των ειδών τα κρέατα.

Οι καταναλωτές προτιμούν γαλοπούλα, αρνί και κατσίκι. Η γαλοπούλα ξεκινάει από 8 ευρώ το κιλό, το αρνί από 9 ευρώ, ενώ το μοσχαρίσιο συκώτι κυμαίνεται στα 4 ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει από 82,56 έως 113,90 ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3% έως 18,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος πέντε κιλά αρνί έχουν κόστος 40,45 ευρώ (8,09 ευρώ το κιλό), όταν πέρυσι το κόστος δεν ξεπερνούσε τα 35,50 ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 13,9%. Αντίστοιχα, για πέντε κιλά κατεψυγμένης γαλοπούλας μια οικογένεια θα δαπανήσει φέτος 20,75 ευρώ (4,15 ευρώ το κιλό), από 18,00 ευρώ πέρυσι, με την αύξηση να φτάνει το 15,3%.

Αύξηση 7,70% καταγράφει σε σχέση με πέρυσι η τιμή της πατάτας, καθώς για 3 κιλά το κόστος ανέρχεται φέτος σε 2,10 ευρώ (0,70 ευρώ το κιλό), από 1,95 ευρώ που κόστιζε το 2020. Κατά 16,60% εμφανίζεται αυξημένη και η τιμή της ντομάτας.

Τιμές φωτιά καταγράφονται στα φρούτα και τα λαχανικά, με το μαρούλι και τα πορτοκάλια να σέρνουν το χορό των ανατιμήσεων. Τέσσερα τεμάχια μαρούλι πωλούνται φέτος 2,28 ευρώ, όταν πέρυσι πωλούνταν 1,56 ευρώ, με την αύξηση να αγγίζει το 46,2% (!). Κατά 41,5% έχει αυξηθεί η τιμή του πορτοκαλιού, καθώς φέτος δύο κιλά πωλούνται 1,84 ευρώ, από 1,30 ευρώ πέρυσι.

Στα ύψη κυμαίνονται οι τιμές για τα γλυκά, τα οποία αποτελούν απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Φέτος, ένα κιλό τυποποιημένοι κουραμπιέδες πωλούνται 10,35 ευρώ, από 6,80 ευρώ που πωλούνταν πέρυσι, με την τιμή να καταγράφει αύξηση 52,2%. Στα 9,01 ευρώ πωλείται, αντίστοιχα, ένα κιλό τυποποιημένα μελομακάρονα φέτος, από 5,60 ευρώ πέρυσι (αύξηση 60,9%).

Πίνακας 1: Σύγκριση κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2021 και 2020

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 & 2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2021

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr